Ziua Universală a Iei, marcată de elevii și dascălii școlii din Zam. O adevărată lecție de tradiții și obiceiuri ale zonei

Dascălii și elevii de la Școala Gimnazială Zam au organizat, astăzi, un eveniment special, dedicat „Zilei Universale a Iei” și Sărbătorii de Sânziene. Evenimentul a avut ca scop promovarea tradițiilor străvechi și a portului popular caracteristice zonei. Activitatea extrașcolară organizată de cadrele didactice și elevii școlii din Zam s-a axat pe prezentarea costumelor tradiționale specifice locului.

Fiecare elev care a participat la activitatea extrașcolară a purtat straie tradiționale. Majoritatea costumelor au fost luate din garderoba bunicilor, fiind piese vestimentare lucrate manual, după tehnicile care se foloseau în secolele trecute. 

Profesoara Adriana Costan a fost inima evenimentului și cea care, sprijinită de colegele Marinela Mariș și Aniela Cioară, au reușit să pună la punct întreaga manifestare. 

„În activități, au fost implicați 40 de elevi care au contribuit cu portul tradițional și cu florile de sânziene, pe care le-au cules de pe câmp sau din grădinele proprii, flori cu care și-au făcut coronițe. Cămășile tradiționale ale comunei Zam sunt mai deosebite prin diversitatea comunităților care locuiesc aici. Satele comunei se află așezate atât pe dealurile și văile care fac legătura cu celelalte comune din județ, respectiv Vorța, Gurasada sau Vața, dar și de-a lungul Văii Mureșului, fiind încadrate înspre regiunea Banatului. Alături de localnici există și o comunitatea de ruteni care a adus o notă aparte locului. Tocmai de aceea, portul popular din zonă a fost influențat de specificul fiecărei comunități, iar rezultatul îl putem vedea în straiele tradiționale purtate de copii”, a explicat profesoara Adriana Costan, pasionată de tradiții și obiceiuri străvechi. 

În sala în care s-a desfășurat evenimentul, au fost expuse piese autentice ale portului tradițional din zona comunei Zam. Colecția de piese vestimentare a fost strânsă de profesoara Adriana Costan și învățătoarea Marinela Mariș, de la localnici.  

Special pentru elevi, profesoara Ana Bretotean a făcut o prezentare a costumelor tradiționale, micuții având parte de o adevărată lecție de tradiții și obiceiuri din locurile lor natale. 

„Activitatea a fost o oportunitate și pentru unele persoane din comună care au participat și au realizat o scurtă prezentare a iei tradiționale dar și a obiceiurilor de Sânziene. Învățătoarea Bretotean a adus costume tradiționale din satul Pojoga, iar Verghelia Alb a prezentat cateva ii transmise în familie din generație în generație specifice satului Almaș-Săliște”, a relatat profesoara Adriana Costan. 

În comuna Zam, tradiția confecționării bluzelor tradiționale continuă și în zilele noastre, deși tehnicile nu mai sunt cele practicate cu zeci sau sute de ani în urmă.

„Deși în prezent confecționarea iilor în satele din comună nu se mai face la războiul de țesut, mai există încă persoane care încearcă să dea o altă formă acestei piese tradiționale românești. Dintre aceste persoane, care au confecționat bluze tradiționale, o perioadă lungă de timp, este Viorica Mariș din localitatea Zam, iar din satul Almaș Săliște, Ioana Popa duce mai departe arta creației populare. Fiecare folosește o altă tehnică de lucru: brodarea și cusutul manual. Această ocazie de a sărbători ia românească dar și Sânzienele a adus în fața elevilor elementele caracteristice și unice acestor locuri. Fiecare generație de elevi trebuie să afle tradițiile și obiceiurile locale în cadrul unor astfel de evenimente”, a mai precizat Adriana Costan.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, la data de 24 iunie. La începutul anului 2013, comunitatea on-line "La Blouse Roumaine", fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie, de Sânziene, să devină o zi dedicată iei şi să fie numită „Ziua Universală a Iei”. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica). Astfel, în anii care au urmat,  „Ziua Universală a Iei” a fost aniversată în țări de pe întreg mapamondul, iar în 2015, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană, ziua de 24 iunie a fost proclamată de Primăria Washington D.C., Ziua Universală a Iei în acest oraş.

 

 

Adauga comentariu