Ziar de Hunedoara a avut dreptate! Proprietarul GSP Power, Gabriel Comănescu, vrea să cumpere Termocentrala Mintia. „Vrem să cumpărăm toate activele de la Mintia”

Proprietarul companiei GSP Holding din Constanța, milionarul Gabriel Comănescu, a confirmat că este interesat să cumpere toate activele Termocentralei Mintia, scrie publicația profit.ro. Comănescu a mai explicat că dorește să construiască la Mintia o centrală de producție de energie pe gaz, similară celor două de la Halânga (jud. Mehedinți) și Constanța, pentru care a fost prevăzută o finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

„Vrem să cumpărăm toate activele Mintia. Proiectul va fi unul mai complex, vor fi două grupuri cu o capacitate totală de 800 MW. În prezent, identificăm terenuri în zonă”, a declarat Comănescu, citat de profit.ro.

Ziar de Hunedoara a dezvăluit aceste informații, privind interesul afaceristului Gabriel Comânescu de a prelua termocentrala, în luna martie a acestui an, după ce președintele Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara a declarat că reprezentanți ai firmei GSP Power din Constanța, au vizitat Mintia. Acum, confirmarea a venit chiar de la proprietarul companiei. De observat este faptul că, deși, oficial se vorbește depspre o intenție a firmei GSP Power de a cumpăra activele termocentralei, Comănescu arată că are deja un plan bine stabilit. Practic, toate acțiunile pe care Ministerul Energiei le-a întreprins până acum, acelea de a opri termocentrala și de a refuza predarea ei către Consiliul Județean Hunedoara sau Primăria Devei, au creat un cadru propice pentru afaceristul constănțean de a pune mâna pe un punct strategic al sistemului energetic național. Situație reclamată și de către sindicaliștii de la Mintia, care susțin că termocentrala a fost adusă în acest punct, pentru a putea fi vândută la preț de fier vechi. 

Citește și: EXCLUSIV! Cui aparține firma GSP Power din Constanța, interesată să privatizeze Termocentrala Mintia. Societatea a primit și alte cadouri de la Guvernul PNL

Potrivit celor de la profit.ro, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), controlat integral de stat prin Ministerul Energiei și aflat în insolvență, a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte Termocentrala Mintia.

„Prin adresa nr. 14/13.04.2021, societatea GSP Power SRL și-a exprimat intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia și ne-a solicitat informații despre activele componente. Prin adresa nr. 3178/22.04.2021, administratorul judiciar i-a comunicat valorile de evaluare a activelor, precum și disponibilitatea de stabilire a unei întâlniri pentru clarificări suplimentare", se arată într-un document al administratorului analizat de Profit.ro.

Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane de euro. 

Conform aceleeași surse, în cazul în care va reuși să achiziționeze activele Mintia, GSP Power va implementa un proiect similar celor două, de la Halânga și Constanța, incuse în PNNR (Green City): o centrală pe gaze, un parc fotovoltaic, o instalație de producție a hidrogenului verde și o instalație de captare a CO2 care apoi este introdusă în sere hidroponice. „Dată fiind complexitatea și mărimea proiectului, finalizarea Mintia va fi realizată după 2026 (termenul limită al proiectelor finanțate prin PNRR - n.r), probabil în 2027”, a explicat șeful grupului GSP motivul pentru care proiectul nu a fost inclus la rândul său în PNRR.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență a fost alocată către firma GSP Power o sumă de peste jumătate de miliard de euro (585.000.000 de euro). Banii ar urma să fie cheltuiți pentru implementarea de proiecte demonstrative de hidrogen verde, proiecte demonstrative integrate gaz natural – fotovoltaic – hidrogen – alimentare sere agricole. Investițiile ar urma să fie realizate în baza unui parteneriat între Romgaz și GSP Power. Cum a ajuns, însă, firma afaceristului constănțean Gabriel Comănescu în acest parteneriat nu a oferit nimeini vreo explicație. 

Proiectele pilot, finanțate prin PNRR, ar urma să fie construite la Constanța și Halânga. Proiectul de la Halânga, din Mehedinți, județul de baștină al actualului ministru al Energiei, Virgil Popescu, este unul mai vechi. La începutul lunii septembrie a anului trecut, Romgaz și GSP Power au semnat memorandumul pentru construirea a unei centrale noi pe gaz de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, la Halânga. Un proiect similar ar urma să fie realizat la Constanța, orașul natal al lui Comănescu, tot cu finanțare prin PNRR. 

Un alt aspect care merită precizat, este faptul că Gabriel Comănescu a explicat că a găsit soluții pentru a capta dioxidul de carbon emis în procesul de producere a energiei electrice. Dioxidul de carbon ar urma să fie captat și folosit în sere hidroponice, care vor fi construite în zona centralelor. Care centrale? Cele trei, respectiv Halânga, Constanța și Mintia (?!). Practic, afaceristul divulgă, încă o dată, faptul că Termocentrala Mintia, deși se află în administrarea unei societăți de stat (CEH), va ajunge în proprietatea sa, fiind parte a planurilor pe care le are în desfășurare. 

„Drept urmare, Comănescu susține că specialiștii GSP Power au identificat o soluție de a a capta dioxidul de carbon emis ca urmare a producției de energie și nu de a-l depozita, ci de a-l folosi direct în sere hidroponice care vor fi construite în zona centralelor. Astfel, afirmă omul de afaceri, emisiile vor coborî sub nivelul de 250 grame/KWh, solicitat de UE.

Legumele și fructele produse în sere vor fi exportate, acesta fiind și motivul pentru care, explică șeful GSP Power, s-a optat pentru cele 3 localități. Acestea au avantajul că sunt situate la o distanță mai mică de 100 de kilometri de aeroporturi mai puțin aglomerate: Craiova (în cazul Halânga), Constanța și Sibiu sau Caransebeș (în cazul Mintia). Potrivit unor experți olandezi, cu care GSP Power afirmă că s-a consultat, produsele serelor trebuie transportate rapid în zone comerciale aflate la o distanță de zbor de maxim 5-6 ore, fiind vorba de produse perisabile. De altfel, susține Comănescu, și fondurile de investiții olandeze sunt interesate de finanțarea acestor proiecte, în principal ca urmare a componentei lor agricole”, scriu cei de la profit.ro. 

Sursa foto: forbes.ro


 

Adauga comentariu