ZI NEAGRĂ! Termocentrala Mintia se OPREȘTE la noapte, din cauza lipsei cărbunelui. Surse: muncitorii mătură cărbunele și îl pun pe bandă cu buldozerul

Termocentrala Mintia trăiește cele mai grele clipe din existența sa. În această noapte, Mintia se va opri, din cauza lipsei cărbunelui. În prezent, mai sunt doar 30 de tone de cărbune, centrala mai funcționează cu o sigură moară, iar muncitorii se chinuie să o țină în funcțiune până la noapte.

Anunțul a fost făcut de președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, care spune că pentru a ține ascuns faptul că Mintia nu mai are cărbune, conducerea CEH a decis să spună oprirea termocentralei este cauzată de o presupusă avarie. 

Mintia mai funcționează cu un singur grup, cu o singură moară de cărbune din patru, celelalte trei având acum buncării de cărbune goliți. Se încearcă menținerea funcționării până la ora 1 la noapte, când se va opri și se va motiva ca și cauza o avarie. Lipsa cărbunelui este adevărată cauză. Deva rămâne fără căldură și apă caldă”, a declarat Cristian Iștoc, sâmbătă după-masă.

În termocentrala Mintia mai sunt, într-un buncăr, 30 de tone de huilă. Pentru o singură zi de funcționare, Mintia are nevoie de 2.500 de tone de cărbune. Cu această cantitate existentă se încearcă funcționarea până la noapte.

„Se folosește mult gaz acum, peste 10000 N/m3.Gazul trebuie plătit la zi, motiv pentru care avansul a fost dat ieri doar muncitorilor. TESA nu a luat salariul”, mai spune Cristian Iștoc.

Potrivit unor surse din rândul angajaților de la Mintia, situația este foarte gravă. Poate cea mai gravă din existența termocentralei. Muncitorii ar mătura efectiv cărbunele, iar buldozerele l-ar încărca pe bandă. Lucru care nu s-a întâmplat niciodată la termocentrală. Depozitele sunt goale!

„E programată o oprire. Astăzi mai vine un tren și mâine altul. Cărbune avem. E programată o oprire pentru termoficare, la magistrală pentru duminică și luni. Nu e adevărat ce spune domnul Iștoc, este vorba despre o oprire programată. Am luat hotărârea să o oprim, am tot amânat, pentru că a fost perioada de iarnă, dar trebuie neapărat făcută. Este o listă de lucrări care se fac cu ocazia opririi. Nu a mai fost o oprire programată de 5-6 ani”, spune directorul Termocentralei Mintia, Ioan Conț.

Întrebat încă o dată când va ajunge cărbune la Mintia, directorul termocentralei spune că... mâine, după ce anterior spusese că „astăzi mai vine un tren”.

Mâine va veni o garnitură de 1050 de tone”, susține Ioan Conț.

 Ioan Conț neagă că muncitorii ar strânge cărbunele cu mătura și buldozerele și spune că în prezent „cărbune este cât să putem funcționa cu cât ne-am propus”. 

„Acum e o avarie care nu mai poate fi amânată”, spune Conț.

Vom reveni cu acest subiect!

Comentarii

Anti-dezinformare

30.03.2019 22:26

Alo, domnu' director, ca sa lucrezi la magistrala de termoficare nu trebuie sa opresti grupul energetic. Inchizi aburul pe boilerele de termoficare, opresti pompele de termoficare, izolezi magistrala si o golesti pe tronsonul la care lucrezi.Pe bune ca ar fi trebuit sa stiti asta !

Puțintel Cărbunea

01.04.2019 14:23

Hmm... Consider că ar fi toată lumea mai câștigată dacă am plăti factura lunară cu lopeți sănătoase de cărbune. Mai mult, domnul Conț poate ține evidența transporturilor de cărbune având de a face cu fiecare "transportator" devean în parte.

Adauga comentariu