Zeci de hunedoreni amendați, după ce au participat la protestele împotriva noilor restricții impuse în pandemie. Avertismentul jandarmilor: „Se fac verificări pentru identificarea și a altor persoane care au încălcat prevederile legislației în vigoare”

Zeci de hunedoreni au fost amendați, după ce au participat la protestele împotriva noilor restricții impuse de Guvern. Proteste au avut loc în mai multe orașe din județ, respectiv în Deva, Petroșani și Hunedoara. 

Pe parcursul acțiunilor stradale, protestatarii au fost supravegheați de echipaje de polițiști și jandarmi. Protestele s-au desfășurat fără incidente, au informat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara. 

„Jandarmii au acționat pentru protecția participanților dar și a celorlalți cetățeni, fără a fi înregistrate incidente, totodată aducându-le la cunoștința acestora prevederile legale în vigoare, precum și consecințele nerespectării acestora. Pentru încălcarea normelor legale în cadrul manifestațiilor de protest până în momentul întocmirii acestui comunicat au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7000 de lei. În continuare, se fac verificări pentru identificarea și a altor persoane care au încălcat prevederile legislației în vigoare, în vederea luării măsurilor ce se impun”, a informat IJJ Hunedoara. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Hunedoara, sublocotenentul Cornel Herban, amenzile au fost aplicate în baza Legii Nr. 55 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Mai exact, sancțiunile au fost date în baza art. 65, lit. (h), (m). 

Reprezentanții IJJ Hunedoara au transmis și un avertisment, în care susțin că și astăzi sunt anunțate adunări publice, în diferite localități din județ. 

„De asemenea vă comunicăm următoarele: Astăzi, 30 martie 2021, în diferite localități din județul Hunedoara, sunt preconizate mai multe adunări publice, inițiate în mediul online, la care există posibilitatea să participe un public numeros. Jandarmii vor fi prezenți pe timpul desfășurării acestor manifestații, pentru a asigura măsurile de ordine publică, siguranța participanților și a celorlalți cetățeni. Conform cadrului legal în vigoare, Jandarmeria are obligația de a asigura măsurile de ordine publică atunci când au loc manifestații la care participă un număr mare de persoane, pentru a asigura protecția participanților și a celorlalți cetățeni și pentru a preveni și combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică. În acest sens amintim că, pe timpul stării de alertă, numarul maxim de persoane care pot participa la adunări publice, mitinguri și demonstrații, este de 100 persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară și cu declararea prealabilă. De asemenea conform ordinelor privind instituirea măsurii de carantină zonală pentru localitățile unde s-a instituit această măsură este interzisă organizarea și desfășurarea adunărilor publice. În egală măsură, recomandăm persoanelor care vor participa la aceste adunări publice să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură și să anunțe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au un comportament antisocial”, au transmis jandarmii. 

Ce spun articolele de lege, în baza cărora au fost amendați protestatarii:

Art. 65: Constituie contravenții, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii penale infracțiuni, următoarele fapte săvârșite pe durata stării de alertă:

  • nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, stabilite conform art. 5 alin. (2) lit. d);
  • circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă potrivit art. 5 alin. (3) lit. b);

Adauga comentariu