Voturile a mii de deveni, la mâna secretarului municipiului Deva. Laura Sârbu, acuzată că nu a depus la Judecătorie actele aleșilor AUR pentru validarea mandatelor

Secretarul municipiului Deva, Laura Sârbu, este acuzată de reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), că nu a transmis Judecătoriei Deva dosarele celor doi consilieri locali aleși, Anamaria Gavrilă și Tiberiu Barstan, aceasta fiind o procedură prealabilă validării mandatelor. Membrii AUR o acuză pe Sârbu că a comis o serie de abuzuri și a denaturat adevărul, inducând în eroare instanța. 

Mandatele celor doi aleși de la AUR au fost invalidate de Judecătoria Deva. Cum s-a ajuns aici?

Practic, după aflarea rezultatelor de la scrutinul electoral, consilierii care urmează să intre în componența consiliilor locale au de îndeplinit o formalitate. Aceea de a depune un set de documente la secretariatul general al unității administrativ-teritoriale unde au fost aleși. Documente pe care secretarul general trebuie să le trimită instanțelor judecătorești pentru validarea/invalidarea mandatelor. 

În situația de la Deva, lucrurile au stat în felul următor. Tiberiu Barstan și Anamaria Gavrilă au depus actele la Primăria Deva în data de 12 octombrie, primind un număr de înregistrare. Fără să țină cont de acest fapt, Laura Sârbu trimite o sesizare Judecătoriei Deva, în care propune invalidarea mandatelor celor doi aleși, pe motiv că, de fapt, actele nu au fost depuse la secretariat și nici nu le-a atașat acelei sesizări, susțin reprezentanții AUR.  

În data de 15 octombrie, Judecătoria Deva decide invalidarea mandatelor lui Tiberiu Barstan și Anamaria Gavrilă, hotărârea instanței nefiind definitivă.

Dată fiind soluția instanței, membrii AUR au atacat-o cu apel, calea de atac urmând să se judece la Tribunalul Hunedoara. În textul apelului, Sârbu este acuzată că a comis o serie de abuzuri, prejudiciind grav interesele celor doi consilieri locali aleși în 27 septembrie.

„Așa cum rezultă din adresa de înaintare către Judecătoria Deva, înregistrată sub nr. 76951 din 12.10.2020, secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale nu a transmis către Judecătoria Deva actele depuse de subsemnații. Mai mult, în cuprinsul sesizării acesta denaturează, în mod evident starea de fapt, susținând, în mod expres, că «domnul Barstan Tiberiu Claudiu și doamna Gavrilă Anamaria nu au depus documentele prevăzute la art. 114 alin. 2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/ 2019, privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare». 

Susținerile din cuprinsul sesizării către Judecătoria Deva sunt contrazise de starea de fapt, de dovada înregistrării actelor și chiar dintr-un act ulterior semnat tocmai de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.

Prin urmare, este dincolo de orice îndoială că subscrișii am depus documentele prevăzute de lege, iar secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale nu și-a îndeplinit obligațiile legale, a denaturat adevărul prin sesizarea trimisă Judecătoriei Deva și a comis un abuz prin care ne-a prejudiciat, în mod grav, interesele, inducând în eroare instanța judecătorească, nepunându-i la dispoziție documentele necesare validării mandatelor de consilier și denaturând, în mod grav, voința electoratului din municipiul Deva cu privire la alegerile din data de 27 septembrie 2020”, se menționează în apel. 

În continuarea căii de atac, cei de la AUR explică faptul că nu este în competența aparatului administrativ al unei localități de a hotărî dacă un consilier local ales îndeplinește sau nu condițiile de validare. Cu atât mai mult cu cât, condițiile prevăzute de lege pentru validarea unui mandat nu fac referire la termene, depunerea sau nedepunerea actelor la secretariatul localității. 

„Este dincolo de orice evidență că într-un stat de drept, în care are loc o veritabilă separație a puterilor în stat, iar puterea judecătorească este independentă, este absolut inacceptabil ca o instituție administrativă să decidă în locul instanțelor judecătorești dacă sunt sau nu îndeplinite condițiile pentru validarea mandatelor de consilier local. (...)

Denunțăm ca nelegală și abuzivă orice practică care conferă secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale puteri depline în gestionarea cazurilor noastre, a documentelor noastre și a recunoașterii drepturilor noastre, și orice demers juridic prin care subsemnații am fi împiedicați să putem dovedi îndeplinirea condițiilor prevăzute de dispozițiile art. 114 alin. 2 din OUG nr. 57/ 2019 pentru validarea mandatelor noastre”, se precizează în apel.

Contactată pentru un punct de vedere vizavi de acuzațiile care i se aduc, Laura Sârbu a declarat că a depus actele celor doi membri ai AUR la Judecătoria Deva, contrar celor susținute chiar de ea însăși în sesizarea în care a cerut invalidarea mandatelor. 

„Sunt trimise toate dosarele. Punct! Sunt trimise toate dosarele! Eu nu mă mai iau după nimeni. Eu nu citesc presa, eu nu am Facebook, nu mă interesează nimic. Sunt trimise toate dosarele. Atât!”, a declarat secretarul Devei. 

Întrebată în ce dată au fost trimise actele cu pricina la judecătorie, Laura Sârbu a afirmat: „Nu știu când au fost trimise. O să-mi întreb subalternii să văd când le-au trimis. Sunt trimise de când le-au completat. Și domnul Barstan încă nu are dosarul completat. Așa l-am trimis, incomplet. O să verific și o să-ți dau data.”

Laura Sârbu nu a comunicat nicio altă informație cu privire la data la care au fost depuse dosarele aleșilor AUR la Judecătoria Deva. 

De precizat ar fi faptul că, secretarul municipiului Deva a spus, inițial, că a cerut invalidarea mandatelor pe motiv că dosarele de consilier local ale aleșilor AUR au fost depuse la secretariatul unității înafara termenului prevăzut de lege. Mai exact, Codul Administrativ prevede ca aleșii locali să depună actele pentru validarea mandatelor în termen de 15 zile de la data alegerilor, ultima zi, în acest caz, fiind duminică, 11 octombrie, iar consilierii locali aleși ai AUR au depus actele în 12 octombrie. Problema este că situații similare au fost la Vețel și Brănișca, unde trei consilieri locali au depus actele la secretariatele localităților în aceeași zi de luni, respectiv 12 octombrie, iar mandatele le-au fost validate. Unde? La Judecătoria Deva. 

Sursa foto: replicahd.ro

Adauga comentariu