Vlad Sîncu, adolescentul din Deva care vrea să schimbe societatea de la rădăcini: „Chiar dacă voi fi o voce care strigă în deșert, la finalul vieții voi ști că am încercat. Am dorința asta de schimbare”

La doar 17 ani, Vlad Sîncu are mai multe responsabilități decât un om matur. În primul rând este elev, un elev foarte bun. Apoi, se ocupă de coordonarea Consiliului Județen al Elevilor hunedoreni, din poziția de președinte. A fost ales și secretar executiv al Consiliului Național al Elevilor. O funcție care nu îi permite să greșească, susține adolescentul. Pe lângă toate acestea, scrie poezie și dramaturgie, cântă la pian și se declară îndrăgostit de Gramatica Limbii Române. Are pasiuni rar întâlnite la elevi de vârsta lui, precum Teologia și știe ce carieră va urma, aceea de dascăl. 

Vlad Sîncu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva. A învățat din mers și din greșeli cum trebuie să procedeze pentru a reprezenta cât mai bine interesele colegilor săi și are o radiografie proprie a tinerilor din ziua de astăzi, pe care îi vede cu mult potențial nedescoperit.

„Tinerii din ziua de azi au un mare potențial. Observ asta când merg și mă întâlnesc cu ei. Poate unii nu au primit cea mai bună educație, poate alții nu au cele mai bune maniere. Dar se observă la majoritatea dintre ei un potențial foarte mare într-un anumit domeniu. Toți au un domeniu în care se pricep. Numai că de cele mai multe ori nu sunt descoperiți. Tinerii ar trebui să nu mai fie opriți din ceea ce își doresc să facă”, afirmă Vlad, cu o privire ageră de sub care ai impresia că nu scapă nimic neobservat. „Școala românească este de așa natură structurată, încât uniformizează. Nu duce elevul la potențialul lui maximum, ci încearcă să-i aducă pe toți la același nivel. Chiar Albert Einstein spunea că: «ceea ce face educația este ca și cum ar pune un pește, o maimuță și un șarpe să urce într-un copac»”, mai spune adolescentul despre învățământul românesc. 

Te surprinde cu firea diplomatică și rafinamentul gesturilor. A fost întrebat de ce nu intră în politică de mai multe persoane care i-au observat calitățile, inclusiv cele de bun orator. Întrebare la care adolescentul are un răspuns. 
„Cum sunt un schimbă lumea așa de mic și vreau să fac ceva pentru societatea asta, am simțit vocația pentru profesor. Îmi place enorm de mult Limba Română și sunt pasionat de Limba Franceză. Vreau să urmez o Facultate de Litere, la Timișoara sau Cluj-Napoca, nu m-am decis încă. Mă gândesc că poate e mai eficient să schimb societatea de acolo, de la rădăcini. Să încerc să le implementez elevilor ideea că trebuie să fie cinstiți și onești. Poate reușesc să fac mai multe de acolo, decât de la un nivel mai înalt. Spun asta pentru că multă lume mă întreabă de ce nu intru în partide politice. A face politici publice, politici educaționale, nu este un lucru rău. Chiar noi facem politici educaționale în momentul în care venim cu opinii pe acest subiect. Dar, deocamdată, eu nu mă pot regăsi în ceea ce se întâmplă în politică. Nu mă pot regăsi în partidele care sunt acum. Ca să intri acum în politică trebuie să faci foarte multe compromisuri și eu nu sunt dispus să le fac. De aceea, răspunsul meu e că mai bine rămân la catedră. Este un lucru pe care știu că aș putea să îl fac toată viața. Poate așa voi avea ocazia să formez politicieni”, spune adolescentul zâmbind. 

Vlad nu a scăpat nici de întrebarea devenită deja clișeu, dacă se vede în viitor profesând în afara țării, așa cum mulți tineri capabili din România preferă să facă. 
„Poate aș pleca pentru studii afară, pentru o perioadă determinată. În niciun caz nu aș vrea să plec ca să lucrez acolo. Simt nevoia să încerc să schimb ceva aici, chiar dacă voi fi o voce care strigă în deșert, la finalul vieții voi ști că am încercat. Am dorința asta de schimbare. Până a ajunge la Colegiul Pedagogic eram pasionat de Teologie. În continuare sunt o fire religioasă, mă pasionau foarte mult ritualurile din Biserica Ortodoxă. Și am crezut că asta este vocația mea, dar am intrat la Pedagogic și am descoperit una mult mai mare”, a conchis Vlad. 

Despre el, adolescentul spune că este o fire patriotă, ține la simbolurile naționale și îi pasă de ceea ce se întâmplă în România. De aceea a decis să se implice în activitățile extrașcolare de la Colegiul Elevilor, unde pune mult suflet și crede că „va intra în sevraj” când i se va încheia mandatul de președinte, într-atât de atașat este de această organizație. 

Notă: Consiliul Național al Elevilor este o organizație cu rol reprezentativ în forurile decizionale ale statului, are structuri la nivel național și a fost înființată oficial, printr-un act legislativ în 2006. 

 

Comentarii

Vasilica Sechel

24.01.2019 17:55

Succes deplin acestui tanar. Ma bucur ca totusi tinerii nu-si pierd speranta. Incearca sa atragi cat mai multi tineri ca tine , sigur ai sa reusesti. Bravo tinere ! 

Vasilica Sechel

24.01.2019 17:57

Bravo tinere ! 

Adauga comentariu