Viorel Sălan, senator PSD: „România trăiește cea mai bună perioadă din istoria ei”. Mediul de afaceri: „Măsurile fiscale propuse sunt o bombă cu ceas pentru economia României”

Senatorul PSD de Hunedoara Viorel Sălan a scris, ieri, pe contul său de socializare că „România trăiește cea mai bună perioadă din istoria ei”. În același timp, reprezentanții Fondului Proprietatea susțin că Guvernul se pregătește să pună „o bombă cu ceas” economiei. Două opinii care se bat cap în cap. 

„Am ajuns la sfârşitul anului acesta şi am dorit, să fac o foarte scurtă trecere în revistă a situaţiei economice a României, bazându-mă pe studii recente şi evaluări meticuloase:

ROMÂNIA TRĂIEŞTE CEA MAI BUNĂ PERIOADĂ DIN ISTORIA EI

Începutul de an este de obicei momentul evaluărilor şi predicţiilor în ceea ce priveşte evoluţia diferiţilor parametri. Şi, de cele mai multe ori, uităm că predicţiile nu sunt altceva decât nişte simple ipoteze de lucru bazate pe o serie de presupuneri şi aproximări, mai mult sau mai puţin statistice. 
De exemplu, în luna ianuarie, predicţiile pentru evoluţia economică şi socială a României nu sunau deloc bine. Se spunea că inflaţia va ajunge la 12 la sută, valoarea unui euro va depăşi 5 lei, iar litrul de benzină va ajunge să coste 6 lei.
Suntem în ultima lună a anului şi nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Cursul de schimb nu a ajuns la 5 lei, benzina nu e 6 lei/ litrul, inflaţia a scăzut la 3.4%, iar România refuză să intre în criză. 
Dimpotrivă. Dacă dorim să ne referim la dezvoltare economică în termeni macroeconomici, putem spune că Produsul Intern Brut a crescut cu 4,3% în al treilea trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2017. Banca Naţională a României ne-a asigurat recent că nu sunt riscuri majore în economie şi aceasta creştere este sustenabilă”, a scris senatorul PSD Viorel Sălan.

Mai departe, senatorul PSD vorbește despre nivelul de trai al românilor, susținând că peste 650.000 de români au ieșit „din riscul de sărăcie și excluziune socială”. Însă, numai pe hârtie. Asta pentru că, din 2018, contribuțiile pe care, până atunci le plătea angajatorul, au fost introduse în salariul brut al angajatului. Suma brută s-a mărit astfel, dar statul colectează banii acum de la angajat. Astfel, la un salariu minimi brut de 1900 de lei, angajatul va primi în mână, net, suma de 1.162 de lei. Statul rămâne, așadar, cu 45% din salariul brut pe care are pe hârtie fiecare angajat. La un salariu mediu brut pe economie de 4.616 lei, angajatul mai primește doar 2.700 de lei.

„Dacă însă dorim să ne referim la o viaţă mai bună pentru oameni, atunci putem spune că salariul mediu a trecut de 2.700 de lei net în octombrie după cea mai mare creştere din ultimul deceniu: +14 la sută. De asemenea, de aproape trei ani, creşterea salariilor din domeniul privat a fost stabilă, în jurul valorii de 10% pe an. Legat de acestea, conform valorilor înregistrate la data de 3 decembrie a.c., numărul de contracte individuale de muncă era cu peste 160 de mii mai mare decât la 1 ianuarie a.c.. Am ajuns astfel să avem cel mai mare număr de angajaţi din ultimii 20 de ani, respectiv 5,5 milioane persoane cu 6,5 milioane de contracte de muncă active. Iar efectul cumulat al acestor măsuri este relevat de ultimele date statistice ale Eurostat: peste 650.000 de români au ieşit din riscul de sărăcie şi excluziune socială şi peste 800.000 de români au ieşit din starea de deprivare materială. Aşa arată o guvernare social-democrată.
Sau, altfel spus, economia a crescut, salariul minim a crescut, salariile în educaţie şi sănătate au crescut, pensiile au crescut, a scăzut rata şomajului şi a crescut gradul de absorbţie a fondurilor europene. Iar acestea sunt fapte concrete, nu simplă oratorie. 
Avem multe lucruri pe care le-am realizat și multe altele care nu se aflau în program, dar care au îmbunătățit viaţa românilor
De fapt, dacă privim obiectiv, este evident pentru orice persoană de bună credinţă că România trăieşte cea mai bună perioadă din istoria ei din punct de vedere economic şi social”, a mai spus Viorel Sălan.

În România se vorbește, în ultima perioadă, doar despre dezvoltare, despre extindere și, în cel mai rău caz, despre deficit de forță de muncă. Și, totuși, adevărul este că anul acesta s-au închis peste 100.000 de firme, cu 5.000 mai multe decât anul trecut, potrivit capital.ro. În prezent, 116.952 de firme se află într-o situaţie de risc, iar multe dintre acestea şi-au închis deja activitatea. Sunt cu 5.639 mai multe companii în dificultate decât în primele 10 luni din 2017. În perioada ianuarie-octombrie 2018, 7,026 de societăţi au intrat în insolvenţă, 15.014 şi-au suspendat activitatea, 65.631 au fost radiate, iar 29.278 au fost dizolvate, potrivit datelor Registrului Comerţului, analizate de Sierra Quadrant şi citate de Profit.ro.Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 20,7%, în timp ce suspendările de activitate au crescut cu 13,3%.

Ordonanța „bombă cu ceas”

Acum, Guvernul pregătește o adevărată „bombă cu ceas” pentru economia românească, potrivit Fondului Proprietatea. Executivul vrea să impună taxe suplimentare pentru bănci, companiile din energie și telecomunicații și transformă Pilonul 2 de pensii din obligatoriu în opțional. Concret, băncile ar urma să fie taxate din 2019 cu un procent din active, în funcție de nivelul indicatorului ROBOR. Ieri, ROBOR la 3 luni este 2,7%, la 6 luni este 2,95%, așa că noua taxă ar fi de 0,6% dacă s-ar aplica deja. Efectele anunțurilor făcute de ministrul Finanțelor s-au resimțit puternic pe bursă. Miercuri, 19 decembrie, a fost cea mai neagră zi pe piață de capital din ultimii șapte ani, cu o scădere medie de 11%. Băncile și companiile din energie au pierdut cel mai mult - între 5 și 20% din valoarea acțiunilor cotate.

Specialiștii financiari acuză deja că așa numită „taxa pe lăcomie” este găselnița Guvernului pentru a acoperi golul bugetar adâncit prin creșterea salariilor și a pensiilor și care va lovi tot în consumatori. Experții consideră că randamentul sectorului bancar din ultimii 10 ani este redus cu 3% și că nu se poate vorbi de „lăcomie″⁣. Așa că o taxă în plus va fi plătită, de fapt, de firme și de populație, prin credite mai scumpe și mai puțin accesibile.

Fondul Proprietatea, administrat de firma americană Franklin Templeton, îi cere guvernului României să retragă de urgență planul anunțat de ministrul de Finanțe și spune că OUG pregătit de guvern este „o bombă cu ceas pentru economia României”.

Pilonul II de pensii private riscă să fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incertă. Această măsura specifică va avea un impact foarte grav asupra pieţei de capital locale, a cărei creştere a fost constant susţinută de către fondurile private de pensii în ultimii ani. Dacă va fi adoptată, măsura va întârzia pe o perioadă nedefinită promovarea României la statutul de piaţă emergentă.

De asemenea, Fondul Proprietatea avertizează că propunerea unui impozit de 3% pe cifra de afaceri riscă să bage în insolvență companiile energetice și să declanșeze disponibilizări în masă, ceea ce ar pune în pericol securitatea întregului sistem energetic din România.

 

Adauga comentariu