(VIDEO+FOTO) ALEGERILE, POLITICA ȘI VIAȚA LA ȚARĂ. Cum au votat sătenii dintr-o comună hunedoreană, dezamăgiți fiind de actuala clasă politică

Comuna Băița, considerată pe vremuri o localitate privilegiată datorită bogățiilor subsolului, acum, a devenit un loc unde puțini oameni își văd viitorul. Atmosfera în sat din ziua decisivă a alegerilor prezidențiale nu pare a fi cu nimic deosebită față de alte zile de duminică. Oamenii merg la biserică, unii la birtul din sat, unde politica este un subiect de discuție. Majoritatea localnicilor cu care am discutat au spus că au mers să voteze, dar niciunul nu s-a arătat mulțumit de situația politică a țării. Vor de la viitorul președinte al României să se implice mai mult în treburile statului și să vină să vadă cum o duc țăranii de la sate. 

„Am votat pentru schimbare, dar văd că nu se schimbă nimic în țara asta. Se schimbă doar pentru cei de la București. Pentru noi țăranii nu se schimbă nimic. Mă aștept de la viitorul președinte să se implice mai mult și să trimită delegați și aici la sate, să vadă cum o duc țăranii, nu numai cum o duc bucureștenii. Vin aici numai când le trebuie voturi de la noi. Altfel nu vine nimeni măcar o dată pe an să vadă cum trăiește țăranul, cum se descurcă. Numai taxe, impozite și amenzi”, spune Ioan Gherman (foto jos).

 
Dezamăgirea este și mai mare pentru tinerii din sat, care au de spus doar cuvinte critice la adresa politicienilor. 

„Nu votez cu niciunul, toți sunt hoți. Nu face nimeni nimic în România. Și cu asta basta. Sunt dezamăgit de toată clasa politică. Vor doar să-și bage ei bani în buzunar. Nu votez cu hoții. Toate partidele sunt pline de hoți”, spune un tânăr (foto jos) care nu a mers la vot. 

Unii mai au speranțe la un trai mai bun. Cred că votul lor va schimba ceva, iar tinerii nu vor fi nevoiți să plece în străinătate pentru un trai mai bun.

„Am mers la vot și sper că oamenii nu vor mai pleca în altă țară pentru o viață mai bună. Sunt plecată de 16 ani în Germania”, a afirmat Lorena (foto jos). 

„De la viitorul președinte m-aș aștepta să meargă lucrurile altfel, nu cum au mers până acum. Cu dezbinări și ură între români și tot felul de minuni, care nu au avut niciun rost. Și să se îndrepte un pic lucrurile în țara asta, că nu-s îndreptate. Sunt tot strâmbe de 30 de ani”, spune Ioan Mihăilă (foto jos). 

Comuna Băița are aproximativ 3.000 de locuitori, dintre care, 2.907 sunt cu drept de vot. Astăzi, prezența la vot pentru alegerea președintelui României, la cele șase secții de pe raza comunei Băița este între 47 și 64%. 

 

Adauga comentariu