(VIDEO) Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva, în noul sediu. Parteneriat inedit între instanțe și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Deva

Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva s-au mutat la noul sediu de pe strada Calea Zarandului, nr. 73 (fosta strada Dorobanților, nr. 34). Ocazie cu care, în incinta noului sediu a fost inaugurată o expoziție de arte plastice permanentă, ART LEX Galery, cu lucrări ale artiștilor hunedoreni.

Clădirea în care au funcționat Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva a intrat în renovare capitală, printr-un proiect realizat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Compania Națională de Investiții. Timp de un an, conducerea Tribunalului Hunedoara a reușit să organizeze mutarea instanțelor în noul sediu, o procedură destul de complexă, ținând cont de infrastructura care a trebuit pusă la punct, pentru ca activitatea instanțelor să nu fie afectată și, în același timp, noile spații să fie dotate corespunzător. 

„A însemnat o perioadă de un an, în care am lucrat împreună cu constructorul, cu arhitectul, să compartimentăm acest sediu, în funcție de necesitățile instanțelor de judecată, pentru a fi corespunzător dotate și compartimentate. A fost un efort comun al tuturor colegilor, ocazie cu care țin să le mulțumesc în mod deosebit. De asemenea, am avut parte de sprijin din partea Curții de Apel Alba Iulia, care ne-a susținut în fiecare demers, pe care am încercat să-l facem și am avut câteva provocări, în ceea ce privește arhiva-depozit a instanței. Sperăm că am reușit, în mare măsură, să realizăm tot ceea ce ne-am propus, respectiv ca noul sediu să fie conform standardelor în acest domeniu. După cum ați putut observa, sediul este nou, este dotat corespunzător, funcțional și urmează, probabil, să rămânem în acest sediu o perioadă mai îndelungată de timp, cel puțin doi ani. Perioadă în care vechiul sediu al Tribunalului urmează să intre într-o procedură de renovare și reconstrucție totală, într-un proiect realizat în baza unui parteneriat între Ministerul Justiției și Compania Națională de Investiții”, a declarat judecătorul Mihaela-Aurelia Conta, președinta Tribunalului Hunedoara. 

Inițiativa de a înființa un spațiu expozițional în sediul instanțelor a aparținut președintei Tribunalului Hunedoara, judecătorul Mihaela-Aurelia Conta. Astfel, președintele UAP Filiala Deva, pictorul John Pîrva, a răspuns acestei provocări, aducând în atenția tuturor care vor păși în clădirea instanțelor o colecție de lucrări ale colegilor săi, extrem de impresionantă. 

„A fost o provocare venită din partea doamnei președintă a Tribunalului Huneodara. O provocare lansată către artiști de a ne constitui, într-un fel, într-o galerie, în acest hol, în care lumea vine în mod frecvent. Am considerat că este oportun pentru artiști de a duce arta mai aproape de oameni și, implicit oamenii mai aproape de artă. Acest lucru cred că se va întâmpla, pentru că lucrările aduc întotdeauna o încărcătură emoțională pozitivă, pentru spațiul în care sunt expuse și oamenii se hrănesc cu această încărcătură emoțională pozitivă. Mai ales, într-o clădire în care vin cu tot felul de probleme de natură legală. Sunt expuse lucrările a 32 de artiști, sunt artiști profesioniști din cadrul filialei Deva a UAP și câțiva artiști ai filialei Hunedoara a UAP. Noi cu filiala Hunedoara avem tot timpul o colaborare strânsă și, din acest motiv, le-am lansat și lor o invitație de a participa cu câteva lucrări, ceea ce au și făcut. Avem lucrări de grafică, de fotografie, sculptură, pictură, practic, expoziția acoperă aproape tot spectrul de exprimare artistică plastică”, a declarat John Pîrva. 

Expoziția de arte plastice din holul Tribunalului Hunedoara va fi una permanentă cu vânzare. Artiștii care au contribuit cu lucrări sunt: Rodica Ailincăi, Tiberiu Balasz, Titus Blaj, Torino Bocaniciu, Roxana Buta, Dan Cîrjoi, Eugen Dornescu, Elena Emanoil-Rad, Sanda Erchedi, Tibor Fazakas, Dorothea Fleiss, Oana Ispir, Edwina Kasler, Ovidiu Munteanu, Sanda Murzea, Alina Nealcoș, Bogdan Negoiță, Ramona Nopcea, Marius Olariu, John Pîrva, Andreea Poenar, Adriana Popa Cănija, Radu Roșian, Ana-Maria Rugescu, Adrian Samson. Flavian Săvescu, Mădălina Stan, Eva Sütö, Kalman Sztrharszky, Ioan Șeu, Alina Telleman, Horia Trânc. 

Adauga comentariu