(VIDEO) SCANDAL. Aproape 50 de câini au fost eutanasiați, la adăpostul de la Călan. Acuzații grave ale iubitorilor de animale: „Au fost terminați în stilul lor grotesc: au sărit cu genunchi pe ei și au început să îi injecteze în plămâni”

Scandal, în această dimineață, la adăpostul de câini de la Călan. Mai mulți membri ai ONG-urilor pentru protecția animalelor au surprins momentul în care mai mulți câini au fost eutanasiați și băgați în saci de gunoi. Aproape 50 de patrupede au fost ucise astăzi, potrivit cifrelor oficiale, dar iubitorii de animale spun că nu s-a respectat procedura și că animalele au fost omorâte de hingheri și nu de medicul veterinar. 

„Am aflat că se fac eutanasieri. Am fost acolo mai mulți reprezentanți de la mai multe societăți de protecția animalelor. Am încercat să împiedicăm eutanasierile. Ei au eutanasiat neconform, adică fără medic veterinar, care să execute eutanasierea, iar câinii au fost injectați cu totul și cu totul altă soluție față de cum trebuie, și fără procedură. Am găsit cu poliția trei câini morți, aruncați după o cușcă. Sunt probe la dosar și acelea. Bineînțeles că nu am fost lăsați să intrăm, deși legea prevede ca reprezentanții ONG-urilor să asiste la eutanasieri. Doamna doctor, veterinar, atunci când a vorbit la telefon cu poliția, a spus că nu este în oraș și că va merge la poliție să dea declarații, dar după trei minute încerca să intre prin spate în adăpost. Norocul că am avut poliția cu noi, și avem dovezile”, a declarat una dintre iubitoarele de animale, Annie Cicălău.

„Ne-am dus să vedem în ce fel se desfășoară activitatea lor de eutanasiere. Ne-am ascuns în boscheți pe acolo și am început să filmăm. La 6 am fost acolo, știu că hingherii s-au întâlnit la ora 6 la cafele, la 6:30 au venit, au intrat înăuntru și au pregătit sacii în care să bage cadavrele, fără niciun medic, fără niciun fel de procedură. Au intrat pe cuștile animalelor și au început să le injecteze. I-au injectat direct în plămân și îi omoară efectiv. Am chemat poliția la 112, au venit, poliția le-a numărat câinii, le-au spus că nu mai au câini morți, dar am aflat după aceea că mai aveau câini morți, în spatele unor cuști. Trei câini morți erau în țarcul numărul 1, în spatele cuștilor. Câini aceia erau omorâți de ieri, dacă nu mă înșel”, spune Lucian Trestianu, un alt iubitor de animale.

Potrivit lui Lucian Trestianu, există o procedură specială pentru eutanasierea câinilor, procedură care, spune el, nu a fost respectată.

„Ce se întâmplă aici și ceea ce este cel mai tragic în toată poveste asta, în afară de faptul că au omorât foarte mulți câini astăzi, este că la medicamentele acestea, care sunt medicamente cu risc și într-un regim special, are acces inclusiv un muncitor din adăpost. Un muncitor poate ca să pună mâna pe un tranchilizant, pe o substanță de eutanasiere... Noi am informat DSV, iar acum autoritățile trebuie să își facă treaba. Ei au eutanasiat toți acei câini în jur de o oră. Într-o oră nu poți să eutanasiezi pe procedură. Procedura este lungă: se injectează câinele în venă, se pune în perfuzie de anestezic, după care se injectează soluția finală. Dar au fost terminați în stilul lor grotesc: au sărit cu genunchi pe ei și au început să îi injecteze în plămâni. Asta e România noastră, suntem de râsul lumii”, mai spune ONG-istul.

Reprezentanții Serviciului Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân susțin că totul s-a desfășurat conform legislației. Potrivit șefului Serviciului, medicul veterinar Adrian Cioran, câinii uciși au fost ținuți în adăpost mai mult de 21 de zile. 

„Am avut o problemă cu iubitorii de animale, care au înțeles să intre abuziv, în timp ce ne desfășuram activitățile de eutanasie. Activitatea de eutanasie este o activitate specifică medicului veterinar. Dar nu orice medic veterinar poate participa, ci doar medicii veterinari care sunt agreați de Colegiul Medicilor Veterinari. Nu terțe persoane, care doresc să participe la această activitate. Astăzi, la Călan, au fost eutanasiați 49 de câini. Activitatea de eutanasie s-a făcut în conformitate cu legislația existentă în momentul de față. Reprezentantul primărie Călan a semnat deciziile de eutanasie, cu acordul Direcției Sanitaref Veterinare, care a emis un certificat pentru eutanasie. Nu s-a făcut absolut nimic ilegal, din punctul meu de vedere și din punct de vedere al autorităților. Câini pot să stea în adăpost 14 zile lucrărtoare, respectiv 21 de zile calendaristice. Aceștia câini sunt câini care au depășit de mult termenul de eutanasie, dar în speranța de a fi adoptați i-am tot ținut. Consider că aceste ONG-uri care au înțeles astăzi să facă scandal trebuiau să vină în timpul acesta și să solicite adopția lor sau să îi promoveze. Cei care vin să adopte câini sunt prietenii mei, sunt colaboratorii mei. A face scandal nu dă niciun rezultat”, declară și Adrian Cioran.

Adauga comentariu