(VIDEO) Revoltă în stradă la Călan! Sute de locuințe în beznă și cu electrocasnicele „prăjite” de la o suprasarcină în rețea. Oamenii cer să fie despăgubiți

Sute de locuințe au rămas fără curent electric, ieri seara, la Călan, din cauza unui transformator defect, care a creat o suprasarcină în rețea. Mai grav de atât, elctrocasnicele oamenilor s-au „prăjit” la propriu. Televizoare, frigidere, cuptoare cu microunde sau centrale de apartament, toate au ars, spun oamenii, în momentul în care tensiunea a crescut. 

Revoltați din cauză că au rămas în frig și beznă, oamenii au ieșit în stradă. Deși problema la rețeaua electrică urma să fie remediată, ei tot în frig ar fi rămas, deoarece nu le mai funcționau centralele din apartamente. Unii au spus că ar fi putut să le ia foc locuințele, pentru că din televizoare a ieșit flamă, la momentul la care s-a produs suprasarcina. Alții s-au speriat din cauză că becurile, efectiv, au explodat și s-au topit. Incidentul a avut loc la mai multe blocuri de pe strada Bradului, din Călanul Nou, alimentate de la același transformator.

VIDEO: 

 

„Eram la televizor! Pur și simplu mă uitam la televizor. Dintr-odată s-a văzut flamă, a pușcat televizorul, a pușcat centrala. Și, vreau să vă arăt becul din casa scării de la noi. Uitați-vă cum s-a topit. E un bec nou, pus aseară. La vecinul meu a pușcat centrala. Nu mai funcționează nimic”, a spus un bărbat. 

„Venisem acasă, când am intrat în hol, am simțit miros de fum. Am mers în cameră, unde am televizorul. Și deasupra televizorului mirosea a fum”, a spus o locatară. 

Un bărbat, electrician de meserie, a măsurat tensiunea la priză și a constatat că era aproape dublă față de cea normală. 

„Când s-a întâmplat creșterea aceasta de tensiune, am luat aparatul, l-am băgat în priză și îmi arăta 380 de volți pe aparat. Asta înseamnă că un fir de tensiune, s-a cuplat cu firul de «nul» și am avut două «faze», în loc să am o «fază» și un «nul». De acolo s-a întâmplat toată catastrofa în casă”, a spus electricianul. 

Deși lucrurile sunt clare, cei de la E-Distribuție Banat s-au făcut că plouă, atunci când oamenii i-au întrebat despre despăgubiri. Le-au dat locatarilor diverse indicații, mai mult ca să-i încurce, decât să-i ajute în demersurile lor de a-și recupera pagubele create de transformatorul def problemele din rețea. Li s-a mai spus că „eventual vor fi despăgubiți”, oamenii neavând nicio certitudine că vor primi contravaloarea electrocasnicelor arse. 

„Ni s-a spus să verificăm toate electrocasnicele din casă și ceea ce nu funcționează, să sunăm din nou, să deschidem o acțiune judecătorească și, eventual se va despăgubi. Când am întrebat ce înseamnă «eventual», mi s-a spus că va veni cineva și va verifica, dar nu este sigur 100%”, a declarat Diana Serediuc (foto sus). 

Echipa de la E-Distribuție a reparat, în cursul nopții de ieri, defecțiunea care a dus la situația descrisă mai sus. 

VIDEO:

 

Adauga comentariu