(VIDEO) Revoltă în Sântandrei din cauza „penelor” frecvente de curent: „Ne fac «varză» electrocasnicele. Sunt pagube de zeci de mii de lei la o singură gospodărie!” Ce spune E-Distribuție Banat despre reclamațiile oamenilor

Oamenii din Sântandrei, localitate aparținătoare de Simeria, sunt revoltați și se simt batjocoriți din cauza problemelor pe care le au cu „penele” de curent electric. Zilnic, se produc câte șase-șapte căderi de tensiune. Din acest motiv, aparatura electrocasnică li se strică.

Sunt familii la care, în decurs de doar doi ani de zile, li s-au stricat câte două televizoare, frigidere și chiar centrale termice. Iar pagubele ajung la zeci de mii de lei pe gospodărie.

„Ne-au făcut varză tot ce înseamnă aparatură electrică și electrocasnică în casă. În doi ani, mi s-au ars două televizoare, o centrală termică și un congelator. Sunt pagube de zeci de mii de lei pe o singură gospodărie”, spune Eugen Vitan.

„Recent, în luna mai, mi s-a ars o centrală în valoare de vreo două mii de euro. Și noaptea, și ziua se sting luminile în casă. Fluctuațiile de curent sunt foarte mari, se întrerupe total. Reparația centralei a fost vreo trei mii de lei. Timp în care am stat fără apă caldă. Vii de la serviciu, nu ai cu ce să te speli, te speli în lighean”, declară Marcel Ambroș.

„În secolul acesta și în anii aceștia, când toate serviciile sunt pentru populație, sunt pentru om, noi ne simțim duși înapoi, oarecum. Hai mă, că vrem noi să vă mai dăm un pic de curent sau nu. Așa arată. Deci nu este un parteneriat între noi și distribuitorul de energie electrică. Este mai mult un fel de milogeală: «Hai mă, dă-ne puțin curent, că uite, noi suntem amărâți pe aici pe la Sântandrei și nu avem curent.» Și ei ne mai dau. După aceea iar ne lasă. Asta-i situația”, a subliniat Ionel Stana.

Sătenii s-au mobilizat și au făcut o petiție cu semnături, pe care au transmis-o către E-Distribuție Banat, anul trecut. Dar s-a dovedit a fi degeaba. 

„Avem probleme deosebite cu căderile de tensiune, fapt care ne-a dus să facem tabel cu semnături de la oamenii din sat, care au aceste probleme și au aparate electrocasnice care s-au stricat. Am luat 80 de semnături, pe care le-am dus la Enel Distribuție, de unde am așteptat să se remedieze situația. Au venit cei de la Enel Distribuție și mi-au adus un aparat care înregistrează căderile de tensiune. A stat la mine o săptămână. Timp de o săptămână au fost cinci căderi de tensiune. Au luat aparatul... Câteva luni n-au mai fost întreruperi dese. După aceea au început să revină și acum suntem de unde am plecat. Avem la fel ca anul trecut câte cinci, șase, șapte, câte trei căderi pe minut câteodată”, a explicat Silviu Artean (foto jos). 

Deși oamenii din Sântandrei au ajuns în pragul disperării din cauza deficiențelor la alimentarea cu curent electric, distribuitorul zonal îi contrazice. E-Distribuție Banat susține că reclamația lor de anul trecut s-a dovedit a fi nejustificată. Și, totodată, afirmă că a făcut investiții în rețelele din zona Simeriei (?!), dând explicații și pentru întreruperile frecvente de curent.  

„E-Distribuție Banat a efectuat mai multe lucrări de modernizare a rețelei ce deservește regiunea la care faceți referire: au fost montate peste 1.000 de teci electroizolante, au fost înlocuiți 800 de izolatori de pe linii, iar în stația electrică 110/20kV Simeria au fost înlocuite mai multe copmponente de rețea, cu scopul creșterii calității serviciului de distribuție de energie electrică.

În perioada 01.01.2017 și până în prezent, la sediul societății E-Distribuție Banat a fost depusă o singură sesizare a unui locuitor din localitatea Sântandrei, pentru deteriorarea de echipamente electrocasnice, și anume pentru deteriorarea unui televizor. Respectiva reclamatie s-a dovedit ulterior a fi nejustificată.

În această perioadă, pe linia electrică aeriană 20kV Simeria – Sere, se desfășoară inspecții și lucrări de mentenanță preventivă pentru identificarea și îndepărtarea factorilor care ar putea provoca întreruperi accidentale: defrișări în culoarul liniilor, verificarea izolatorilor, verificarea prezenței corpurilor străine pe linii.

Întreruperile accidentale, de scurtă durată ale energiei electrice, cuprinse între 0 și 3 secunde se produc datorită funcționării corecte a elementelor de protecție și automatizare, în cazul unor defecte fără localizare, pe linia electrică aeriană ce deservește consumatorii, astfel încât disconfortul resimțit de consumatori să fie cât mai redus”, se arată într-un comunicat al E-Distribuție Banat, transmis redacției Ziar de Hunedoara.

 

Adauga comentariu