(VIDEO) Revoltă a părinților și profesorilor de la „Andrei Șaguna”, din cauza cursurilor organizate după-amiaza. Conducerea Primăriei DEVA, de neclintit în fața nemulțumirilor exprimate de către oameni

Discuții aprinse, astăzi, în ședința Consiliul Local al Devei, între părinții copiilor de la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” și conducerea primăriei. Motivul pentru care s-a ajuns la un conflict deschis între cele două părți, este decizia primăriei de a-i obliga pe elevii claselor V - VII de la „A. Șaguna” să-și desfășoare cursurile după-amiaza. 

Citește și: Decizia Primăriei Deva ca o parte a elevilor de la „A. Șaguna” să desfășoare cursuri după-amiaza, criticată de părinți

Zeci de profesori și părinți ai elevilor de la „A. Șaguna” au mers la Primăria Municipiului Deva pentru a-și exprima nemulțumirea față de programul care s-a stabilit pentru elevii claselor V - VII. Școala din Cartierul Gojdu va intra în reabilitare pe fonduri europene, iar elevii au fost transferați la fosta Școală Gimnazială Nr. 2, din cartierul Progresul. Singura soluție găsită de conducerea primăriei, odată cu comasarea claselor de la cele două școli, a fost să organizeze cursuri în două schimburi. 

„Am decis ca toți copiii din clasele I – IV și VIII să-și desfășoare cursurile de dimineață, iar clasele V – VII în schimbul doi. S-a indus ideea că discriminăm copiii de la «Șaguna». Nu este singura școală care, în acest an, 2021 – 2022, va desfășura activitatea în două schimburi. Același lucru este și la «Regina Maria». Cred că toți trebuie să înțelegem un singur lucru: ne-am zbătut foarte mult pentru a obține finanțări pe fonduri europene. O treime dintre școlile din Deva vor intra în reabilitare. Nu se pot desfășura aceste lucrări de amploare cu copii în clase. Dacă aveam corpuri de clădire disponibile se desfășurau cursurile într-un singur schimb”, a spus Florin Oancea în debutul discuțiilor. Acesta a mai afirmat că o treime dintre școlile din Deva vor intra în reabilitare pe fonduri europene, iar elevi de la mai multe școli vor face cursuri în două schimburi”, a spus Florin Oancea.

În replică, mama unui elev i-a explicat că un astfel de program va afecta performanțele elvilor, care în orele de după-amiaza se pregătesc pentru olimpiade sau fac antrenamente sportive. 

„La Andrei Șaguna sunt copii cu rezultate deosebite la olimpiade, care se pregătesc după-amiaza. Sunt sportivi de performanță cu rezultate deosebite care merg la antrenamente și cărora le puneți piedică să aibă succes în ceea ce privește activitatea sportivă. Sunt părinți care au copii și în clasele 0 – IV și în clasele V – VIII. Gândiți-vă, cum se vor descurca acei oameni, în condițiile în care nu are cine să stea cu ei acasă dimineața, să-i verifice, să le ofere sprijin. Suntem foarte mulți navetiști. Îmi este foarte greu să cred că nu putem merge și noi la fostul Liceu de Chimie care, astăzi, pe ordinea de zi se prevede altceva pentru acel spațiu. Îmi este greu să cred că, în Deva, nu sunt suficiente spații unde elevii să meargă în schimbul I la școală. Este fostul Liceu Traian, este fostul Liceu de Construcții, Universitatea... Chiar sunt spații, domnule primar! Că nu vrem să încălzim mai multe spații, să fie o gaură la bugetul local, este o altă problemă, dar nu a noastră, a părinților. Vă rugăm să aveți deschidere. Vă rugăm să dați o decizie în scris că să putem să o contestăm. Da, drepturile copiilor sunt încălcate și există discriminare. Toți avem aceleași drepturi, noi ca părinți, cadrele didactice dar și copiii”, a spus un părinte.

Argumentele enumerate mai sus nu i-au convins pe cei din conducerea primăriei să se angajeze la a căuta o altă soluție pentru elevii de la Șaguna. Dimpotrivă, administratorul public al Devei, Traian Berbeceanu, a enumerat, la cererea părințior, și alte instituții școlare din Deva care vor face cursuri în două schimburi. Acesta a spus că mai multe clase de la Liceul de Arte, Colegiul „Regina Maria”, „Decebal” sau „Grigore Moisil” vor face ore după-amiaza. 

La final, unul dintre părinții prezenți în sala de ședințe a CL Deva a explicat că, prin decizia municipalității, drepturile copiilor au fost încălcate grav.

„Am plecat la drum cu entuziasm, că ne-ați chemat să discutăm, însă constat că trebuie să plecăm cu ideile dumneavoastră, pentru că altfel nu se poate. Am o notificare, făcute de părinții și profesorii de la «A. Șaguna», care va fi depusă la Registratură.

Modificarea programului pe care o propuneți dumneavoastră, pentru o parte dintre copii, este ilegală și vă va atrage răspunderea civilă, cât și penală, având în vedere Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, transpusă în Legea nr. 272 din 2004, art. 24, al. (1) copiii au dreptul la protecție și îngrijire necesare bunăstării lor.

Eu dacă lucrez de la 08.00 la 16.00, cum pot să-i asigur asta? Nu pot.

Art. 24, al. (II) în toate acțiunile referitoare la copii, indiferent dacă sunt realizate de autorități publice sau de instituții private, interesul superior al copilului trebuie să fie considerat primordial. Pentru asta au murit oameni, domnilor! Vreau să se facă cu respectarea legii”, a subliniat deveanul. 

Nici argumentele legale nu i-au mișcat în decizia lor, pe cei din conducerea municipalității. Primarul Florin Oancea a reiterat faptul că, elevii de la Șaguna vor face cursuri în două schimburi, chiar dacă se va deschide acțiune în instanță din acest motiv. 

„Am luat act de punctele dumneavoastră de vedere. (...) Ca primar, împreună cu toți colegii din Consiliul Local, reprezentăm interesele tuturor devenilor. Și, dacă, celelalte unități de învățământ, v-au fost menționate și Regina Maria, și Transilvania, și Artele, își desfășoară în perioada următoare activitatea în două schimburi, la fel va face și Șaguna! Aveți toate pârghiile legale să ne acționați în instanță. Noi ce facem, facem corect și ceea ce este bine pentru deveni și pentru Deva”, a conchis Oancea. 

Lucrările de reabilitare de la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” vor începe în această vară și au ca termen de finalizare decembrie 2023. În acest timp, aproximativ 1.000 de elevi vor fi nevoiți să meargă la cursuri în alte școli, unii dintre ei în orele de după-amiază. 

 

Adauga comentariu