(VIDEO) Protestul de la Termocentrala Mintia s-a mutat la Prefectura Hunedoara. Prefectul: „Termocentrala ar trebui să pornească astăzi”

Un grup de angajați de la Termocentrala Mintia a pichetat ieri Prefectura Județului Hunedoara, în lipsa unei rezolvări a problemelor cu care se confruntă. Din data de 7 septembrie, energeticienii au declanșat un protest spontan, iar cinci dintre ei au intrat în greva foamei, pentru restanțele la anumite drepturi salariale, dar și pentru lipsa cărbunelui. Aceștia susțin că revendicările lor nici după 15 zile nu au fost rezolvate. 

„Suntem o parte dintre salariații Termocentralei Mintia, care am venit în fața Prefecturii Județului Hunedoara, să protestăm împotriva faptului că această termocentrală stă de aproape 15 zile oprită la zero din lipsă de cărbune. Vrem să solicităm prefectului să facă toate demersurile necesare la nivel guvernamental pentru a debloca această situație și pentru a accesa fonduri, chiar și din fondul de rezervă, pentru asigurarea cărbunelui și pentru pregătirea instalațiilor, ca să putem face față pe programul de iarnă și să nu lăsăm Deva fără agent termic. Vrem să le transmitem devenilor că și noi, o parte din salariații termocentralei ne încălzim cu agentul termic de la termocentrală și folosim apa caldă. Suntem la fel de supărați ca și ei că acest Guvern încearcă să ne învețe în 2020 să folosim ligheanul și să ne spălăm la lighean. Suntem într-o acțiune civică de data aceasta, pentru că acțiunea sindicală a fost, practic, oprită de o acțiune în instanță, pe care noi nu ne permitem să o comentăm, i-am dat curs. O acțiune în instanță, inițiată de angajatorul nostru care a cerut ca greva de la Termocentrala Mintia este una ilegală. Continuăm cu acțiuni civice, sperăm ca în 2020 măcar acestea să nu fie îngrădite și manifestarea lor. Păstrăm tot ce prevede legea legat de măsurile de distanțare socială și, cu acest apel către prefectul de Hunedoara, să ia frâiele în mâini și să rezolvea situația cât mai urgent. Îi facem și o promisiune că, dacă nu se implică activ, vom reveni și mâine, și poimâine și, poate, vom picheta și alte instituții ale statului”, a declarat Cristian Iștoc, angajat al Termocentralei Mintia și președintele Asociației „Hunedoara Suntem Noi”. 

Acesta a mai adăugat următoarele: „În prezent, salariații de la Mintia au intrat la locurile de muncă, nu au cu ce să lucreze, au cărbune pe două zile. Mai mult stau în ateliere, nu au cu ce să lucreze pentru că nu au materiale și piese de schimb, însă, sentința care a declarat protestul ilegal, nu îi ma lasă să stea în fața porții.” 

Contactat pentru un punct de vedere vizavi de acțiunea angajaților de la Mintia, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a declarat că stocul de cărbune la termocentrală a fost asigurat, iar restanțele salariale urmează să fie plătite, existând bani prevăzuți la acest capitol. Acesta a mai spus că nu există motive ca energeticienii să protesteze și că din data de 22 septembrie ar trebui să pornească termocentrala. 

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din componența căruia face parte termocentrala, a deschis o acțiune la Tribunalul Hunedoara, în care a cerut să se constate că protestul angajaților, reprezentați de Sindicatul „Solidaritatea” Hunedoara, este ilegal. Instanța a admis cererea CEH și a dispus orpirea protestului. Câteva zeci de angajați au rămas să protesteze pe cont propriu, în fața termocentralei. Au urmat și alte „manevre” din partea conducerii CEH de a-i determina pe protestatari să renunțe la grevă, iar una dintre ele a fost să pună lacăt pe poarta unității, pentru ca angajații din incinta termocentralei să nu poată ieși la protest. 

Pe de altă parte, Cristian Iștoc, președintele Sindicatului „Solidaritate” Hunedoara a sesizat DIICOT și SRI pe tema situației de la termocentrală, acuzând că Guvernul sabotează producătorul de energie electrică.

Redăm, mai jos, conținutul sesizării trimise către cele două instituții: 

Către, Serviciul Român de Informații

Direcția Județeană de Informații Hunedoara

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara constituit în baza Sentinței Civile nr. 1169/2016 executorie, vă sesizează următoarele aspecte legate de oprirea Termocentralei Mintia din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din lipsă de cărbune la data de 06.09.2020 şi amplificarea nemulţumirilor angajaţilor care a degenerat într-un protest spontan care a început din  data de 07.09.2020. În tot acest timp factorii de decizie guvernamentali nu au încercat un dialog cu protestatarii. În lipsa unui dialog cu protestatarii, conducerea societăţii şi factorii politici locali au folosit tot felul de intimidări, de acuzaţii publice încercând să arate că singurii vinovaţi sunt protestatarii, deşi nu din cauza acestora  a fost oprită pentru a 5-a oară în acest an termocentrala, ci din cauza lipsei stocului de cărbune, acest lucru ducând iminent la apropierea falimentului.

Oprirea Termocentralei Mintia din lipsă stoc de cărbune a lăsat cetăţenii municipiul Deva fără apă caldă, în plină stare de alertă, iar lipsa dialogului cu protestatarii a dus la prelungirea acestei stări.

Constatăm cu stupoare că ministru MEEMA, domnul Popescu Virgil, s-a aflat în toată această perioadă în campanie electorală, nepăsându-i de angajaţii de la Termocentralei Mintia, o parte aflaţi pentru şase zile în greva foamei, de cei peste 22000 cetăţeni ai municipiului Deva care au rămas de zece zile fără apă caldă, şcoli, grădiniţe, instituţii publice şi nici de viitorul acestui obiectiv strategic.

Considerăm că această abordare, împiedică activitatea normală a termocentralei, fiind scoasă din funcţiune o capacitate de producere a energiei electrice şi termice cu o putere instalată de 1275 MW, lucru deosebit de grav, care poate duce la dependența României de importul de energie electrică, subminând astfel economia naţională.

De asemenea, atragem atenţia asupra riscului ca aceste opriri tot mai dese din cauza lipsei stocului de cărbune să lase populaţia municipiului Deva şi instituţiile publice fără căldură în plină iarnă, pregătirile pentru programul de iarnă fiind practic inexistente. 

Aspecte de luat în considerare

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri refuză promovarea unor soluţii propuse de conducerea termocentralei încă din anul 2019, soluţii care pot duce la conformarea acesteia la condiţiile de mediu prin utilizarea unui sort de cărbune cu conţinut redus de sulf.
MEEMA ţine blocat un studiu de fezabilitate făcut de guvernul japonez, cu aviz CTE la nivel de minister încă din data de 22 mai 2019, pentru construirea la Termocentrala Mintia a unui grup pe gaze naturale de 350 MW, cu finanţare din partea părţii japoneze de 85%.
De asemenea, semnalăm riscul ca România să piardă în zona de vest a ţării un important producător de energie electrică şi să devină cel mai mare importator în această regiune a UE.

Piaţa de energie din România nu are reguli la standarde UE, ANRE fiind instituţia care ar fi trebuit să reglementeze această piaţă. Pentru a elimina producătorii clasici de energie electrică, singurii care asigură în orice anotimp siguranţa SEN, chiar instituţiile statului vin cu condiţii false, invocând în mod mincinos condiţionalităţile impuse de Comisia Europeană pe parte de mediu, fără a arăta în mod onest că România a atins ţintele stabilite pentru conformarea la condiţiile de mediu atât în ceea ce priveşte emisiile de carbon cât şi puterea instalată în sectorul regenerabilelor.

Uniunea Europeană a aprobat pentru mai multe state comunitare, o serie de mecanisme pentru asigurarea capacităţii de rezervă pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie electrică ( vezi cazurile: SA 48648 – Belgia; SA 45852-Germania; SA 42011-Italia; SA 46100-Polonia; SA 48490-Franţa şi SA 48780-Grecia). În România această analiză avea termen anul 2019, probabil pentru ca termocentralele să fie deja falimentate, CSAT fiind astfel singura instituţie care poate intervenii repede în protejarea acestor producători.
Un alt aspect de reţinut este faptul că investitori din ţări ca Polonia ( Termo-Rex S.A.; Rafako S.A.; ZRE Katowice S.A.), China, Israel, Japonia, care şi-au manifestat interesul pentru a investi în termocentrala Mintia au fost opriţi la poarta Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri fără nici o explicaţie.

Solicităm o analiză a celor semnalate pentru a vedea dacă oprirea termocentralei Mintia se face în interesul altor state vecine cu România.

Facem această sesizare pentru a apăra interesele naționale, în încercarea de a salva de la distrugere Sistemul Energetic Naţional.

După toate aceste evenimente, săptămâna trecută, o delegație de la Termocentrala Mintia a fost primită la discuții la Ministerul Energiei. Asta, după ce, ministrul Energiei a anulat o întâlnire cu protestatarii. În urma acestei întâlniri, ministrul a făsut doar promisiuni, a arătat liderul Sindicatului „Solidaritate”, nefiind semnată vreo rezoluție în care să se precizeze modul și data până la care vor fi soluționate problemele de la unitatea de la Mintia. 

 

 

Adauga comentariu