(VIDEO) Protest disperat al energeticienilor de la Termocentrala Mintia. „Suntem mințiți de către cei din Minister, dar și de conducerea societății!”

Angajații Termocentralei Mintia au organizat, astăzi, un protest amplu în fața unității. Nemulțumirile energeticienilor au ajuns la cote maxime, după ce salariile de bază nu le-au fost plătite în luna februarie, iar la alte drepturi salariale au înregistrat restanțe de aproape 10 luni. Mai mult de atât, perspectivele cu privire la soarta termocentralei sunt sumbre. Soceitatea Complexul Energetic Hunedoara (CEH), în administrarea căreia se află termocentrala, a intrat în insolvență, având grave probleme financiare. Nici planul de reorganizare (separarea termocentralei de minele de cărbune din Valea Jiului) nu poate fi aplicat, deoarece unitatea nu a primit avizele necesare de la mediu. Soluțiile de la Guvern lipsesc, energeticienii având promisiunea că salariile le vor fi plătite în următoarele trei luni prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOM) Hunedoara. Mai departe, soarta unității producătoare de energie nu poate fi decât una singură - închiderea și vinderea pe bucăți a activelor, pentru recuperarea datoriilor. 

VIDEO: 

„Deoarece Complexul Energetic Hunedoara a ajuns la capăt de drum, dovadă că nu produce nici cărbune, nici energie electrică, trebuie să le spunem guvernanților că așa nu se mai poate, că noi nu vrem să fim salariații AJOFM-ului. Acea soluție promisă de ministrul Energiei că vom fi plătiți timp de trei luni de la AJOFM, fără să ne spună ce se va întâmpla în a patra lună, nu putem să o înghițim așa ușor. Și, vreau să vă mai spun ceva, în cursul zilei 17 februarie, a venit o hârtie de la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, prin care ni se spune că se respinge cererea de solicitare a Autorizației integrate de mediu. Ceea ce înseamnă că nu se mai poate face nici darea în plată, conform Ordonanței de Guvern Nr. 60, acel transfer pe care l-am încercat să-l facem către un UAT sau către o altă unitate. Suntem mințiți atât de către cei de la Minister (n. r. Ministerul Energiei), cât și de către cei din conducere (n.r. conducerea CEH). Banii nu au fost plătiți, restanțele nu vor fi plătite. Ministrul Energiei a dat o declarație în acest sens, că nu vor fi plătite restanțele. Deci, nu avem decât să ne solidarizăm cu colegii noștri din Valea Jiului, care de șase zile stau în subteran și nu îi bagă nimeni în seamă. Așa cum nu ne-a băgat nici pe noi nimeni în seamă, în septembrie 2020, când am stat două săptămâni aici și am avut colegi care au stat în greva foamei. ȘI, ca să le dăm mesajul de unitate, trebuie să strigăm că «Mintia și Valea și-au pierdut răbdarea!»”, a spus Cristian Iștoc, președintele Sindicatului „Solidaritate” Hunedoara, la protestul din fața termocentralei. 

Tot astăzi, mai mulți energeticieni au venit în fața Prefecturii Hunedoara, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la soarta sistemului energetic național. Aceștia au venit încolonați în autoturisme, au oprit în fața instituției, sperând să fie primiți la discuții cu prefectul județului Hunedoara. 

VIDEO: 

Termocentrala Mintia și-a oprit activitatea de săptămâna trecută, din lipsă de cărbune. Asta, după ce, minerii din Valea Jiului, de la mina Lupeni, s-au blocat în subteran, din data de 16 februarie. Au urmat și alte proteste ale minerilor, de la alte exploatări miniere din cadrul CEH. După o săptămână de proteste, Guvernul, implicit Ministerul Energiei, în subordinea căruia se află CEH, nu a venit cu soluții la revendicările minerilor. 

Adauga comentariu