(VIDEO) Percheziții în Hunedoara și în alte două județe la o grupare specializată în trafic de migranți indieni. Șapte persoane au fost duse la audieri

Polițiștii și procurorii de la Combaterea Criminalității Organizate, cu suportul EUROPOL, au efectuat opt percheziții domiciliare, în județele Hunedoara, Bacău, și Alba. Nouă persoane, cetățeni români și indieni, sunt bănuite de trafic de migranți și constituire a unui grup infracțional organizat. 

„La data de 30 septembrie 2019, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în cooperare cu polițiștii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Direcţia de Prevenire și Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere, s-au sesizat din oficiu cu privire la o grupare formată din cetățeni români și indieni, care, începând cu luna septembrie 2019, ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat și ar fi îndrumat, transportat şi adăpostit mai multe persoane de cetãţenie indiană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României”, a informat Poliția Română. 

Din datele anchetatorilor gruparea infracțională ar fi fost coordonată de mai mulți cetățeni indieni, o parte dintre aceștia stabiliți în România, care ar fi creat o filieră infracțională bine organizată, cu ramificații în mai multe state din estul Europei. Scopul grupării era traficarea migranților de origine indiană, în state europene precum Portugalia, Italia sau Germania.

Migranții ar fi fost de două categorii, respectiv cetățeni indieni sosiți legal în Serbia, prin intermediul curselor aeriene, traficați în România prin zona verde și, ulterior, trecuți fraudulos în Ungaria și cetățeni indieni aflați în România cu vize legale de muncă, racolați în scopul accesării în mod fraudulos a statelor europene și traficați în acest sens de membrii grupării.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu polițiștii de frontieră, au depistat mai multe transporturi ilegale de migranți, în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României. 

„La data de 4 noiembrie 2020, unul dintre liderii indieni ai grupării infracționale a fost reținut și ulterior arestat în cauză. La data de 8 ianuarie 2021, același lucru s-a întâmplat cu privire la al doilea lider indian al grupării. În documentarea activității infracționale a grupării organizate, au fost reținute patru incidente de traficare ilegală a migranților indieni, cu peste 30 de migranți ilegali, o parte dintre aceștia fiind depistați la granița româno-ungară, ascunși în mijloace de transport marfă, în condiții care le-ar fi putut periclita viața și integritatea corporală”, au precizat reprezentanții Poliției Române. 

În urma celor opt percheziții domiciliare și a două percheziții asupra a două autoturisme, polițiștii au ridicat 20 de telefoane mobile, un pistol cu mecanism de acționare pe gaze și cartușe metalice, interzis la deținere, 4.000 de lei, 445 de euro, 600 de lire sterline, trei pliculețe cu semințe de cânepă și instrucțiuni de plantație cannabis indoor, precum și înscrisuri. 

Au fost puse în aplicare șapte mandate de aducere, cele șapte persoane depistate urmând a fi aduse la sediul DIICOT, în vederea audierii de către procurorul de caz și luării de măsuri legale.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La acțiune, au participat polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău. 

Cazul a fost instrumentat în colaborare cu  EUROPOL și s-a făcut un schimb constant de informații cu partenerii din Germania, Ungaria, Austria, Portugalia, Italia, Cehia și Polonia. 

Adauga comentariu