(VIDEO) Oamenii din Mintia reclamă lucrările de mântuială care se fac la canalizarea din sat. „Au pus țevi și le-au acoperit cu pământ. Nu au respectat pașii tehnici.” Primarul: „Să depună reclamații la organele competente, la Procuratură, DNA”

Locuitorii satului Mintia sunt revoltați din cauza modului în care se execută lucrările la rețeaua de canalizare, introdusă în premieră în sat. Pe lângă disconfortul creat de străzile transformate în șantier, oamenii susțin că la execuția proiectului nu s-au respectat, în totalitate, pașii tehnici. Aceștia spun că au fost băgate conductele și au fost acoperite cu pământ, fără să fie puse straturile de nisip, placa vibrantă, folia de atenționare etc.. 

Mai mult de atât, lucrările se derulează într-un adevărat haos, fiind începute și lăsate de izbeliște pe mai multe străzi. Pe strada Mureșului, spre exemplu, de peste șase săptămâni șantierul a fost abandonat, fără să fie semnalizat. Șoferii care au trecut pe acolo, s-au împotmolit. O situație similară se regăsește și pe strada Izvorului, unde oamenii și-au construit case cochete, iar serviciile comunale lasă de dorit. Pe lângă faptul că lucrările la canalizare au fost abandonate pe ultima sută de metri, drumul, după ce au fost introduse țevile, se transformă într-o adevărată capcană pentru șoferi, după fiecare ploaie. Pe această stradă există probleme și la furnizarea ape potabile. 

„Au venit, au băgat piatră pe drum, dar e neconcludent, pentru că, după cum vedeți, drumul iarăși se lasă și se formează șanțuri. Mai jos, iarăși este un crater. Deci, nu suntem ajutați. Primăria, efectiv, ne tratează cu spatele. (...) Nu avem presiune la apă. S-au montat nu știu ce hidrofoare, pompe de împins apa... Lucrarea este gata, a fost racordată, dar nu i s-a dat drumul. Și, în rest, uitați-vă cum arată un drum în secolul XXI: piatră, gropi și șanțuri. Am băgat în mașină săptămâna trecută 1.400 de lei. Arcuri rupte, telescoape, bucșe, pivoți ș. a.. Și noi plătim taxe și impozite la primărie. Nu se poate așa ceva”, susține Gheorghe Ileș. 

Acesta a mai spus că lucrările la rețeaua de canalizare s-au făcut de mântuială. Ca și pe alte străzi, conductele au fost acoperite direct cu pământ, iar șantierul nu a fost asigurat. 

„Lucrările la canalizare s-au făcut cu oameni necalificați. S-a săpat în jur de 3 metri pentru un capac de canal. Nu s-au asigurat malurile, putea să moară careva. Se lucra două zile, după muncitorii erau trimiși în altă parte. Cam așa s-au făcut lucrările, care au ținut 3-4 luni. (...) Conductele au fost acoperite direct cu pământ. Pământ care s-a lăsat în urma ploilor, l-am mai tasat noi, au mai băgat ei piatră. Nu au trimis un utilaj să taseze și să compacteze lucrarea. De aceea se vede și șanțul unde s-au pus țevile. Nu putem trece cu mașinile. Asta e!”, a mai explicat bărbatul. 

„Toată lumea merge la serviciu și trebuie să se folosească de acest drum. Când plouă e dezastru. Nu e normal să stai la 10 minute de oraș și să ai o stradă, ca și cum ai fi în vârf de munte, într-o zonă nepopulată. Este simplu, dacă domunl primar ar avea un pic de bunăvoință și iubire față de oamenii pe care îi conduce... Nici noi nu am mai spune lucruri rele. Am spune: uite, ce primar de nădejde! Însă, din păcate, dumnealui nu face aceste lucruri pentru noi. A fost pe aici pe stradă, pentru că am publicat pe rețelele de socializare fotografii cu mașini împotmolite, dar dumnealui mi-a zis că fac degeaba «tam! tam!» că e perfectă strada”, a mai relalat o localnică. 

Pe strada Mureșului proiectul de introducere a rețelei de canalizare a întâmpinat dificultăți mari. În lipsa soluțiilor, șantierul a fost dat uitării, fără să fie semnalizat, iar strada arată ca după război, fără să se știe când va fi reparată. 

„De cinci săptămâni a început să se lucreze pe strada Mureșului. De aproape două săptămâni, au luat toate utilajele și au plecat. A rămas cum se vede. Înțeleg că nu s-a mai putut continua din cauză că au dat de apă. Totuși, puteau să curățe, să fie practicabilă strada”, a afirmat Cornel Cornea.

Contactat pentru un punct de vedere vizavi de reclamațiile oamenilor, primarul comunei Vețel, Ioan Hențiu, susține că proiectul este în curs de derulare, străzile sunt în șantier, iar lucrările au termen de finalizare anul 2021, fără să fie interesat de opiniile sătenilor din Mintia. 

„Tot satul e un șantier. Se lucrează. Firma are contract să termine. Au fost locuri în care am avut infiltrații pe perioada ploilor. Pe strada Izvorului lucrările la canalizare sunt finalizate, mai puțin (!?), un racord de canalizare”, a declarat Hențiu.

Despre faptul că oamenii susțin că pașii tehnici ai lucrării de canalizare nu au fost respectați, Ioan Hențiu a spus următoarele:

„Cine face afirmațiile acestea, trebuie să fie documentat. Lucrarea este contractată, e licitată, are diriginte de șantier. A fost Inspecția în Construcții pe șantier. Părerea lor în privința aceasta, nu știu cât contează. (...) Să facă o reclamație la organele abilitate. Se vine, se face un sondaj, dacă nu se adeverește, s-ar putea ca acel sondaj să fie pe banii lor. Eu nu pot să-mi permit să fac afirmații de genul acesta. (...) Cei care au făcut aprecierile, sunt profesioniști? Discțuții de pe stradă... Să dovedească, domnule! Să facă reclamație la organele abilitate și cine nu a respectat (n. r. pașii tehnici ai lucrării de canalizare) să răspundă! Cine știe că s-au făcut lucrări care nu sunt în regulă, să facă reclamații la Procuratură, la DNA, la cine-o fi. Să facă reclamații la toată lumea, dar să dovedească treaba asta, pentru că trebuie dovedită.” 

Întrebat despre situația despre situația de pe strada Izvorului, primarul comunei Vețel a răspuns cu o invitație la primărie și cu un avertisment că respectiva stradă se află în șantier.

„Vă rog să veniți la orice oră la primărie, să mergem să ne plimbăm amândoi pe strada Izvorului. De ce nu veniți la primărie să mergeți cu persoana autorizată de la primărie? Cu toate că nu aveți acces să intrați acolo, că e un șantier deschis, dacă se întâmplă ceva... Pe toate străzile pe care se lucrează, amplasamentul este predat la constructor. Acolo, în mod normal, cine vine să viziteze și să se plimbe, ar trebui să știe constructorul de el, să nu se întâmple un accident”, a spus Hențiu.

Proiectul derulat în satul Mintia, „Canalizare în localitatea Mintia, comuna Vețel”, este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Contractul de finanțare a fost semnat între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Primăria comunei Vețel, având o valoare de un milion de euro. Proietul tehnic a fost realizat de SC Sercotrans SRL, fiind executat de firma Gevis Proteam SRL. Lucrările au fost începute în 15 iulie 2019 și au termen de finalizare 15 iulie 2021. 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu