(VIDEO) Nu se dau bătuți! Energeticienii de la Mintia au protestat, din nou, pentru repornirea termocentralei. Devenii, în a treia săptămână fără apă caldă și căldură

Peste 100 de sindicalişti energeticieni au protestat, joi după-amiază, în fața Prefecturii Județului Hunedoara, cerând repornirea Termocentralei Mintia. Totodată, sindicaliștii au solicitat reorganizarea de urgență a Complexului Energetic Hunedoara, prin separarea termocentralei de minele de cărbunea și predarea acesteea către o nouă entitate. Reprezentanţii Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara au afirmat că Termocentra Mintia poate deveni rentabilă prin aplicarea acestei soluţii. 

Protestul a avut loc în condiţiile în care oprirea termocentralei, în urmă cu 20 de zile, a lăsat fără căldură şi apă caldă peste 4.000 de apartamente, şcoli şi instituţii publice din Deva, sindicaliştii atrăgând atenţia că lipsa acestor utilităţi are loc în perioadă de pandemie.

Președintele Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara, Cristian Iștoc, a afirmat că planul celor din Ministerul Energiei este, de fapt, să predea termocentrala unei firme private.

„Este o situaţie pe care nu o mai putem tolera. Dacă la început s-a spus că era lipsă de cărbune, pe parcursul acestor 20 de zile ne-am dat seama că se încearcă, de fapt, dărâmarea termocentralei şi predarea ei către un investitor privat. Am și avut vizita celor de la GSP Power la Termocentrala Mintia, și a sindicaliștilor de acolo și a șefilor. Firma GSP Power intenționează să preia această termocentrală, precum și cea de la Halânga. Noi, practic, arătăm că Ministerul Energiei nu face altceva decât să le aștearnă covorul roșu în fața acestor bunuri naționale. Termocentrala Mintia este viabilă,  avem o proiecţie în acest sens pe următorii trei ani de zile în care se arată că putem funcţiona pe profit cu condiţia să ne despărţim de partea minieră. A fost într-adevăr un fiasco această încercare de a ascunde subvenția pe cărbune, încercând să fie acoperită din profitul unei termocentrale. Termocentrala trebuie să-și urmeze cursul ei, iar partea minieră trebuie să beneficieze de scheme de sprijin, ca și toate activitățile miniere din Europa. Pentru că nu am inventat noi roata", a declarat preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara, Cristian Iştoc.

Întrebat dacă crede că, în urma acestor acțiuni, va reuși să-i determine pe cei din Ministerul Energiei să ia decizia corectă, liderul de sindicat a spus că este convins că va reuși, avându-i alături pe deveni. 

Joi, 4 martie, a fost ultima zi în care Termocentrala Mintia a funcționat, iar peste 4.000 de locuinţe şi clădiri publice din Deva, printre care 11 unităţi de învăţământ, racordate la reţeaua de termoficare a municipiului au beneficiat de apă caldă şi căldură. Termocentrala a fost oprită din cauza lipsei cărbunelui provenit de la cele patru exploatări miniere din Valea Jiului: Lonea, Vulcan, Livezeni şi Lupeni. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a decis direcționarea cărbunelui către Termocentrala Paroșeni, pe motiv că ar fi mai rentabil. 

Lista revendicărilor angajaților de la Termocentrala Mintia: 

1. Repornirea urgentă a Termocentralei Mintia pentru a evita distrugerea instalațiilor și echipamentelor energeticecare nu au putut fi puse în siguranță din cauza lipsei aburului tehnologic pentru manevrele specifice de conservare a acestora. 

2. Repornirea urgentă a instalațiilor în vederea furnizării agentului termic în municipiul Deva, unde peste 20.000 de locuitori stau în frig, unde instituțiile școlare și agenții economici sunt afectați de lipsa încălzirii.

3. Elaborarea Normelor Metodologice de aplicare a OUG 60/2019, în vederea urgentării dării în plată a activelor viabile de la Termocentrala Mintia, către o entitate nouă, o solicitare în acest sens fiind făcută de Consiliul Județean Hunedoara, solicitare la care Ministerul Energiei refuză să răspundă.

4. Elaborarea unui act normativ privind asigurarea măsurilor de protecție socială pentru salariați în cazul falimentului/reorganizării/restructurării Societății Complexul Energetic Hunedoara SA. 

Adauga comentariu