(VIDEO) Moment plin de emoție și disperare la mina Uricani. Aproape 100 de ortaci, care sunt în grevă de 10 zile, au cântat în cor „Imnul minerilor”

Minerii de la exploatările Paroşeni şi Uricani au continuat, marţi, pentru a noua zi consecutiv, protestul declanşat în subteran. Cei aproape o sută de oameni solicită elaborarea unui act normativ care să le garanteze venituri de completare sau angajarea la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), pentru cei care vor fi disponibilizaţi la sfârşitul acestui an. Luni, reprezentanții minerilor s-au întâlnit cu cei responsabili de soarta lor, la București, dar, din păcate, nu a fost luată nicio decizie. 

Potrivit agerpres.ro, preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos, se va deplasa, din nou, la Bucureşti, pentru a se întâlni miercuri cu reprezentanţi ai ministerelor abilitate în elaborarea actului normativ cerut de mineri.

Aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au autoblocat, de luni, 28 octombrie, în subteranul celor două exploatări de cărbune din Valea Jiului.

Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36 sau un act normativ similar prin care să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Protestul din adâncurile celor două exploatări miniere a ajuns să fie cel mai lung de acest fel din ultimii 15 ani de minerit în Valea Jiului, potrivit sindicaliştilor.

Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor.

Moment încărcat de disperare și emoție

Ieri, la mina Uricani, în sala de ședințe, minerilor li s-a spus deznodământul discuțiilor de luni, de la București. În cea de-a noua zi a protestului lor, ortacii minelor Uricani și Paroșeni au ieșit din subteran, pentru a participa la această întâlnire. Cu lanternele pornite, oamenii au cântat în cor „Imnul minerilor”, prin care au vrut să își strige disperarea. Urmăriți, mai jos, momentul emoționant, surprins de jurnaliștii de la Gazeta de Dimineață.

Adauga comentariu