(VIDEO) Ministrul Energiei, invitat la „Ora Guvernului” de parlamentarii AUR. Ce a răspuns Virgil Popescu la întrebările pe tema Termocentralei Mintia

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat la „Ora Guvernului”, în ședința de plen a Camerei Deputaților. Solicitarea a fost făcută de către parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) care i-au adresat întrebări pe tema Strategiei Energetice Naționale, a mineritului de cărbune şi uraniu, precum și despre situația Termocentralei Mintia. Virgil Popescu a fost chestionat și despre relația pe care o are cu controversatul afacerist constănțean Gabriel Comănescu, proprietarul firmei GSP Power. 

Liderul AUR, George Simion, i-a adresat întrebări pe tema Strategiei Energetice Naționale, despre care ministrul Energiei a promis că o va definitiva în luna aprilie a acestui an. Totodată, George Simion l-a chestionat și despre relația cu proprietarul grupului de firme GSP Holding, Gabriel Comănescu. 

„Ministrul Energiei Virgil Daniel Popescu ne-a promis că va fi aprobată și va intra în Parlament, la începutul lunii aprilie, Strategia Energetică Națională (SEN). Suntem la sfârșitul lunii iunie și această strategie nu este încă în Parlament și vrem să știm de ce s-a întâmplat acest lucru?

Totodată, vrem să știm de la domnul ministru al Energiei de ce planează această suspiciune asupra relației domniei sale cu domnul Gabriel Comănescu, cunoscut afacerist, asociat de mass-media cu PNL?

Vrem să aflăm astăzi, de ce în Programul Național pentru Redresare și Reziliență a fost inclusă firma GSP Power și, dacă ne poate spune domnul ministru câți ani are această firmă, câți angajați și ce expertize în lucrări similare are această întreprindere? Pentru că noi, grupul AUR, am fost la Virgil Daniel Popescu, care ne-a spus că nu îl cunoaște personal pe domnul gabriel Comănescu. Ne-a spus că, în niciun caz nu dorește să se vândă termocentrala Mintia. Aflăm astăzi, în spațiul public, că această termocentrală este pe lista de cumpărături a GSP Power și a altor companii. Pentru transparență, pentru a nu lăsa în spațiul public urme de îndoială, e bine ca ministrul Energiei să clarifice aceste aspecte, pentru că reprezintă statul român. Iar, din păcate, astăzi, statul român, prin guvernanții săi, este un biet executant. Vrem să știm de la ministrul Energiei ce demersuri a întreprins în relația cu omologii europeni și la nivelul Comisiei Europene pentru a prelungi termenul în care minele din România se vor închide. Polonia a prelungit acest termen până în 2050, până când s-a asigurat că personalul care lucrează în domeniul minier, poate să fie relocat spre alte domenii. Vrem să vedem dacă România a întrerpins anumite demersuri pentru a prlungi termenele, pentru că Polonia a reușit să ajungă cu închiderea minelor până în 2050.

Am mai dori să ne spună domnul ministru al Energiei la «Ora Guvernului» dacă pentru hidrocentralele de pe Jiu, care au fost închise, deși au fost finalizate în proporție de 98%, dacă a întreprins anumite acțiuni pentru a le redeschide.

SEN, din păcate, ajunge să importe, în multe zile din anul 2021, energie electrică din Ungaria. Trendul este similar pentru anii următori. Vrem să știm ce face ministrul energiei pentru a contrabalansa în mixul energetic național contribuția cărbunelui la SEN, pentru că 8.000 de locuri de muncă vor fi închise. Vrem să știm acei 8.000 de muncitori unde vor ajunge să fie angajați”, a întrebat George Simion. 

Virgil Popescu a negat că ar avea vreo legătură cu omul de afaceri Gabriel Comănescu și că nu ar avea nicio contribuție la includerea firmei GSP Power în PNRR.

„SEN a ieșit din Minister, este în proiect de lege, în avizare interministerială pentru a fi aprobată în Guvern și trimisă în Parlament. Nu am absolut nicio relație cu nicio firmă privată. În PNRR sunt bani pentru firme private, pentru firme de stat, pentru parteneriate publice private. Aveți lista, este publică. Romgaz a depus un proiect, pentru că nu sunt proiecte finanțate, sunt propuneri de proiecte. Un proiect inovator. Este asumat încă de anul trecut, într-un parteneriat public semnat printr-un memorandum, cu o companie privată. Mai multe vă pot răspunde cei care au făcut acest parteneriat. Eu vă pot spune că proiectul este unul inovator, produce hidrogen verde din energie regenerabilă. Hidrogenul verde este amestecat cu gaz natural, producem energie electrică, apoi, stocăm CO2, pe care îl introducem în sere. Este un proiect european, inclusiv la nivelul Comisiei Europene a fost bine primit. Dacă va fi finanțat, proiectul va respecta regulile ajutorului de stat, maximum 50%, dar e în funcție de ceea ce va decide CE. Nu vorbim de proiecte gata finanțate în PNRR, ci de proiecte propuse spre finanțare.

Termocentrala de la Mintia. Termocentrala de la Mintia cred că ar trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor. Sunt de acord cu dumneavoastră că este o termocentrală strategică, este într-un nod strategic. Este conectată la linia de 400 dar, din păcate, Termocentrala de la Mintia, ca și Complexul Energetic Hunedoara a fost jefuită. Da! A fost jefuită. Din 2013 s-a format CEH (n. r. CEH s-a înființat în 2011, în baza unei HG). Zero datorii! 2019, insolvență. Trei miliarde de lei datorii. Oare, unde s-au dus banii ăștia? Trei miliarde de lei datorii. A intrat în insolvență. În 2013, s-a aprobat un studiu de fezabilitate de către AGA de la acea vreme a CEH, în care s-a solicitat să se facă studiu pentru desulfurare. Credeți că s-a întâmplat ceva? Nimic. S-au complăcut toți în această situație, până când au ajuns în insolvență. În momentul în care ești în insolvență, datorită unui domn, ministrul de Finanțe din 2015, care nu a aprobat ajutorul de stat. Nu a vrut să dea drumul la bani, să semneze Ordonanța. Ajutor de salvare aprobat la acea vreme. Nu a vrut să-l aprobe până în aprilie, l-a aprobat în iulie.”, a răspuns Popescu. 

De asemenea, deputatul PSD, Ilie Toma, a intervenit pe subiectul Termocentralei Mintia, spunând că prin acțiunile sale, ministrul Energiei vulnerabilizează sistemul energetic național.

„Domnule ministru Virgil Popescu, în acord cu interesele coaliției PNL-USR-UDMR, ați închis rapid Termocentrala de la Mintia. 

Ați anunțat la începutul anului închiderea unor grupuri energetice și a unor exploatări de la CEH, CEO și CNU, anunț ce a dus la creșterea prețului la energie electrică PZU (piața zilei următoare), cu peste 150%, raportat la ultimii 15 ani, în aceeași perioadă de timp. Este din ce în ce mai clar că aveți misiunea să închideți Mintia. Consiliul Județean Hunedoara a solicitat de mai multe ori preluarea Termocentralei Mintia în vederea modernizării și asigurării funcționării, precum și a păstrării tuturor locurilor de muncă, dar dumneavoastră ați refuzat. Nu ați dat niciun răspuns în scris, la niciuna dintre cele șase solicitări ale CJ Hunedoara. Pentru că pregăteați vânzarea termocentralei de la Mintia. Ați reușit să promovați «spălatul la lighean» pentru 22.000 de suflete la Deva și ați închis școlile din cauza frigului. Nu aveți soluții nici pentru iarna următoare pentru încălzirea devenilor și a instituțiilor publice din Deva.

Ați oprit Mintia într-o perioadă în care prețul la energie ar fi adus profit termocentralei și ați ales să pompați milioane de din bugetul statului pe salariile angajaților. În loc să aplicați prevederile Ordonanței nr. 60 din 2019, care permitea înființarea Complexului Energetic Valea Jiului și darea în plată a Termocentralei de la Mintia către CJ. În acest fel, activele viabile ale CEH ar fi rămas în proprietate publică. Ați declarat peste tot că Mintia nu poate funcționa din cauza condițiilor de mediu și, cu toate acestea, deși cunoșteați soluția tehnică, ați blocat trecerea pe un alt tip de cărbune INDO 4200 cu sulf redus. În 8 ianuarie 2021 ați reușit, domnule ministru, să scrieți cea mai neagră pagină din istoria energetică postdecembristă a României. Ați stins lumina la propriu în șase județe din nord-vestul țării și vreți prin această politică de guvernare anti-națională să stingeți lumina în toată România. Este vizibil că Ministerul Energiei încalcă astfel prevederile articolului 1 și 3, lit. (m) din Legea nr. 51/1991 și duce o politică de vulnerabilizare a SEN, prin renunțarea la capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de combustibil fosil. Singurele capacități care pot opera indiferent de condițiile climatice. Este clar faptul că în spatele acestei politici de demolare a termocentralei se ascund interese geostrategice și economice din diverse părți. Termocentrala de la Mintia face legătura între sistemul energetic românesc și cel al Uniunii Europene. Această termocentrală de mare capacitate poate asigura peste 10% din necesarul de energie electrică al României. Nu ați investit în echipamente de reducere a poluării sau în retehnologizare. Împreună cu administratorul special al CEH i-ați înșelat pe salariații Termocentralei Mintia, inducându-i în eroare, să facă cereri de disponibilizare sub motivația că, oricum, termocentrala nu va mai fi repusă în funcțiune. Vă cer să opriți jaful la această termocentrală, vă cer să fiți alături de hunedoreni, să fiți alături de români. Vă cer să o conservați, chiar dacă o închideți pentru moment. Trei grupuri energetice sunt funcționale în acea termocentrală și două pot fi oricând remediate foarte rapid. Vă cer încă o dată, nu opriți cele trei grupuri, până nu investiți și puneți celelalte două grupuri în funcțiune”, a subliniat Ilie Toma. 

„Să distrugi o companie din 2013, care să plece de la zero datorii, să ajungi cu ea în 2019 la peste trei miliarde de lei datorii, cum este CEH, și să te plângi că de ce ministrul d eacum sau de anul trecut nu a făcut nimic, mi se pare prea mult. Mi se pare că voi, cei din Hunedoara, trebuie să știți ce s-a întâmplat și să spuneți aici, la Parlament, ce s-a întâmplat între 2013 și 2019. de la zero, la trei miliarde! A luat cineva ceva de acolo sau nu?! Asta s-a întâmplat. Trei miliarde gaură în județul Hunedoara! Asta ca să ne lămurim de unde plecăm. Termocentrala de la Mintia nu se va tăia la fier vechi. Acolo se caută un investitor care să pună în loc cel puțin 800 de megavați. Că sunt gaz, că sunt gaz cu hidrogen sau orice altă tehnologie de producere în bandă, deci nu vorbim de regenerabile, aia se va face. Este prea importantă pentru SEN, ca să nu facem acest lucru. La fel se va întâmpla și cu Paroșeniul. Referitor la programul de mine, da, ne-am asumat împreună cu sindicatele de la huilă un termen de fase-out până în 2030”, a replicat Virgil Popescu. 

Adauga comentariu