(VIDEO) Ministrul Energiei dezinformează cu seninătate despre situația Termocentralei Mintia. Face din Comisia Europeană un „Bau-Bau” ca să-și acopere incompetența și, probabil, anumite interese

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut o declarație de presă, după discuțiile pe care le-a avut cu parlamentarii AUR pe tema Termocentralei Mintia. Suprinzător sau nu este faptul că oficialul a dat și o explicație pentru oprirea de acu două săptămâni a Termocentralei Mintia. Explicație care contrazice ceea ce s-a spus aici, în teritoriu.

Până acum, se știa că termocentrala nu a fost pornită, deoarece cărbunele din Valea Jiului a fost direcționat la Paroșeni. Din motive economice, bineînțeles. Nimeni nu a suflat un cuvânt despre faptul că Mintia nu mai poate fi pornită din cauză că nu îndeplinește condițiile de mediu. Situație arhicunoscută, de altfel.

Iată că, Virgil Popescu a ieșit cu un discurs alambicat, în care a amestecat informațiile, iar ghiveciul care i-a ieșit din gură duce la o altă concluzie: Termocentrala Mintia nu a mai fost pronită din cauză că nu îndeplinește condițiile de mediu. Asta, pentru că, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului a primit o notificare de la Comisia Europeană, conform căreia împotriva României a fost declanșată procedura de infringement pentru emisiile poluante de la Termocentrala Mintia și de la alte unități industriale din țară. Ministrul a mizat pe faptul că odată rostite aceste cuvinte: „Comisia Europeană și Infringement”, toată lumea va cădea pe spate, nemailăsând loc de echivoc. 

Cu un cinism greu de digerat, Popescu a lăsat să se înțeleagă că, de fapt, devenii stau în frig, pentru că termocentrala nu își asumă costurile prea mari pentru „servicii procesare cărbune”. Totodată, a „demontat” varianta cărbunelui din Portul Constanța. Variantă despre care sindicaliștii de la Mintia vorbesc într-un mod obsesiv și pentru care, Ministerului Energiei i s-a cerut să dea garanții, nicidecum ajutor de stat, așa cum spune Popescu. Sindicaliștii au indicat, inclusiv, articolul de lege care îi permitea ministrului să asigure cărbune la termocentrală. Dar, la ce bun? E prea complicat. 

Virgil Popescu a cântat prohodul Termocentralei Mintia în fața presei bucureștene, conștient fiind că nu va fi incomodat cu vreo întrebare. Totodată, a arătat și soluția salvatoare: transformarea Mintiei în centrală pe gaz. Sursele noastre spun că Popescu nu a dat întâmplător această soluție ca fiind singura salvatoare. 

„Le-am explicat întreg planul care-l facem la Hunedoara, cu separarea Termocentralei de la Mintia și separarea Termocentralei de la Paroșeni împreună cu cele patru mine. Le-am spus că Compania Energetică Hunedoara (n. r. denumirea corectă: Complexul Energetic Hunedoara) este în procedură de insolvență și este condusă de un administrator judiciar, împreună cu un judecător sindic. Practic, pârghiile Ministerului Energiei nu există să putem acorda un ajutor de stat. Orice ajutor de stat trebuie notificat Comisiei Europene, iar Complexul Energetic Hunedoara (CEH) are de returnat un ajutor de stat ilegal.

Singurul lucru care se face acolo este ca cei de la Mintia să aducă pe bază de procesare cărbune, pe care să-l proceseze și, în contul prestației de serviciu, să dea căldură la oraș, apoi, să poată să plătească în energie electrică. Însă, costul cu care Termocentrala de la Mintia produce energia electrică, fără a mai lua în calcul certificatele de CO₂ pe care nu le-a plătit niciodată de când este în insolvență, este de 550 de lei. Este un preț cu mult peste prețul pieței, de aceea nu-și asumă să facă această procesare. Și mai mult, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului a primit o notificare de la Comisia Europeană, prin care, alături de Mintia, CET Govora, CET Galați sunt notificate în procedură de Infringement pentru emisiile poluante. Termocentrala de la Mintia nu și-a făcut desulfurarea și, practic, suntem somați ca termocentrala să nu mai funcționeze, dacă nu, vom ajunge la Curtea de Justiție. Planul pentru Mintia este ca ea să iasă din CEH și împreună cu Romgazul (sau dacă Consiliul Județean Hunedoara dorește să o ia, o dăm cu titlu gratuit), cu bani de la fondul de modernizare să o transforme pe gaz. Dacă nu o va face CJ, o vom face cu Romgaz”, a spus Virgil Popescu.

Dezastrul economic din compania de stat Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este o realitate. Firma din subordinea Ministerului Energiei nu a fost decât o vacă de muls pentru guvernanți, în special pentru cei de la PSD, prin contracte încheiate între CEH și firme de casă, angajări fictive sau alte matrapazlâcuri de acest fel. În cei nouă ani de la înființarea CEH, în companie au existat nenumărate probleme. S-au găsit doar soluții de moment, iar deciziile importante și planurile serioase au fost ignorate sau amânate. Asta, însă, nu poate fi o scuză pentru ministrul liberal Virgil Popescu, care dezinformează cu seninătate.

Nu este o noutate că Termocentrala Mintia funcționează fără autorizație de mediu și se află în monitorizarea organismelor europene privind emisiile poluante. Doar că, lucrurile nu stau așa cum spune ministrul. Mai mult de atât, președintele Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara, Cristian Iștoc, îl acuză de împiedicarea procedurii de conformare a termocentrale la condițiile de mediu. 

„Notificarea de la Comisia Europeană este mai veche. Se fac niște schimburi de adrese în care se cer date despre stadiul conformării la condițiile de mediu. Spune că a primit o notificare acu două săptămâni. Dacă îl întrebați când le-a primit pe celelalte, veți afla că le-a primit cu câteva săptămâni înainte. E un schimb periodic de documentație, noi am răspuns la aceste documente. Nu se punea problema infringementului acum. Putea să funcționeze termocentrala, cel puțin, până la ieșirea din iarnă. Nu are nicio legătură cu realitatea. Este o eschivare a dânsului, ca să atragă atenția. Pe de altă parte, încă din 22 noiembrie 2019 s-au făcut teste pentru conformare la condițiile de mediu cu un alt tip de cărbune. Dânsul a venit din 4 noiembrie la minister și a prins acel test cu cărbunele INDO 4200 și de atunci, cu toate că are sesizări din partea noastră, nu a intervenit să urgenteze conformarea la condițiile de mediu.

Mai mult de atât, a girat împiedicarea procedruii de conformare la condițiile de mediu și îmi asum ceea ce spun. I-am trimis sesizări, cerându-i să urgenteze această procedură. Sesizările le-am trimis și la SRI, și la DIICOT. Nu știu de ce a ieșit public, pentru că știe toate aceste aspecte. Deci, dânsul a oprit conformarea la condițiile de mediu. Având în vedere că știa, pentru că a fost sesizat și nu a luat nicio măsură, eu consider că este părtaș. A folosit o realitate, ca să-i cadă lui bine, de față cu presa. Noi suntem monitorizați de organismele europene și nu ascundem acest lucru, de aceea am insistat pentru trecerea pe alt sort de cărbune, pentru că altă soluție mai ieftină nu avem”, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara. 

În altă ordine de idei, trebuie spus că criteriul economic nu stă niciodată înaintea asigurării sănătății oamenilor, în nicio legislație europeană. Așadar, a spune că nu poți asigura căldură în locuințele devenilor invocând „procedura CE de infringement” demonstrează că ori ești un ministru incompetent, ori ești animat de rea-voință. 

Să folosești Comisia Europeană pe post de sperietoare, în condițiile în care, cu o săptămână în urmă, ai stat la aceeași masă cu vicepreședinta executivă a acestei comisii, este doar o încercare de manipulare ordinară. 

În data de 16 martie, Virgil Popescu a avut o întâlnire cu Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al CE, iar mărturie stă mesajul, însoțit de o fotografie, de pe pagina sa de Facebook. Oare ce-o fi discutat Popescu la acea întâlnire cu vicepreședinta CE? Din poză, întrevederea pare să fi fost una cordială. Sigur ministrul Popescu i-a povestit oficialului european despre cei 20.000 de deveni care stau în frig (sic!). Sau poate în acea atmosferă Virgil Popescu a discutat despre declanșarea procedurii de infringement împotriva României? 

Cert este că discuțiile au fost și pe tema CEH, conform mesajului scris de Virgil Popescu pe Facebook. 

„Astăzi am avut o întrevedere cu Margrethe Vestager, Vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, și am discutat despre planurile de restructurare ale CEO și CEH, cu care mergem mai departe, dar vom continua dialogul, pentru a ajunge la forma finală. De asemenea, am discutat și despre găsirea celor mai bune soluții pentru a-i proteja pe cei de acolo, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a fost mesajul scris de Virgil Popescu, despre întâlnirea cu vicepreședintele executiv al CE.

*Procedura de infringement prevede inițițierea de către CE a unei acțiuni de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva unui stat membru care nu aplică legislația UE. Astfel, Comisia poate introduce o acțiune la Curtea de Justiție care, în anumite cazuri, poate impune sancțiuni financiare. Totodată, procedura prevede alocarea unui termen de aproximativ câteva luni pentru conformare, nicidecum nu impune luarea unor decizii de la o zi la alta. 

Adauga comentariu