(VIDEO) „Infern” la spitalul din Deva, la secția de Pneumologie. Deputatul USR Emanuel Ungureanu: „Priviți imaginea corupției în forma cea mai hidoasă”

Secția de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență, anul 2019. Imagini care parcă sunt făcute în urmă cu câteva zeci de ani. Geamuri de lemn, care nu se închid, tencuială căzută de pe pereți, mucegai, toalete insalubre și acoperiș distrus. Totul este extrem de vechi, dar pe lângă asta, nici măcar nu este menținută curățenia. Pe veranda clădirii sunt depozite toate obiectele nefolositoare, iar în curte sunt aruncate niște frigidere vechi. O realitate cruntă a unei secții în care sunt tratați bolnavii cu afecțiuni la plămâni.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care luptă din răsputeri pentru ca sistemul sanitar din România să se însănătoșească, a fost, ieri, la Deva, și a filmat în secția de Pneumologie. Emanuel Ungureanu este cel care a dezvăluit mafia transplanturilor din Institutul de Transplant Renal Cluj.

Autoritățile județene știu în ce condiții sunt tratați pacienții, dar, deocamdată, ridică neputincioase din umeri. În anul 2017, după ce presa din județul Hunedoara a publicat imagini care descriau, fără tăgadă, dezastrul, mizeria și condițiile improprii din secția de Pneumologie a Spitalului Județean din Deva, Consiliul Județean a alocat o sumă de bani pentru „a spoi” imaginea clădirii. O sumă mult prea mică, pentru nevoile pacienților, dar mult prea mare pentru intervențiile care s-au făcut. Mai exact 360.000 de lei, bani cu care, așa cum spune și deputatul USR Emanuel Ungureanu, „s-au pus termopane la jeg” și s-au făcut reparații la o conductă de apă caldă. Asta pentru că, până în momentul în care s-a sesizat presa, nici măcar apă caldă nu exista într-un salon.

Astăzi, Consiliul Județean a reacționat la postarea făcută de Emanuel Ungureanu. Reprezentanții instituție recunosc că nu au soluții pentru secția de Pneumologie. 

„Din păcate, este singura secție care nu a fost cuprinsă în programul de reparații capitale și trebuie găsite alte surse de finanțare. Clădirea în care funcționează secția este una veche, care a necesitat, în timp, o serie de intervenții pentru asigurarea circuitelor interioare. Spațiul exterior și o parte a saloanelor nu au fost modernizate încă. În imaginile surprinse se vede porțiunea de terasă, care în prezent este dezafectată, precum și o încăpere, la fel, dezafectată, în care sunt depozitate diverse obiecte. Consiliul Județean Hunedoara a alocat în 2018 fonduri pentru intervenții de urgență la unele saloane, pentru repararea tâmplăriei, reparații pereți, zugrăveli, reparații grupuri sanitare și pentru remedierea unei probleme mai vechi legată de rețeaua de apă. Se caută o soluție pentru ca și această secție să fie complet reabilitată, inclusiv partea de parc, și să poată oferi cele mai bune condiții pentru pacienți”, spun reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, instituție de care aparține Spitalul Județean de Urgență Deva.

Iată cum arăta secția de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Deva în 2017, înainte ca mass-media hunedoreană să atragă atenția asupra gravei probleme cu care se confruntă pacienții din județ.

 

 

Adauga comentariu