(VIDEO) Încăierare politică pe banii noștri. Șeful Consiliului Județean (PSD) a „descins” în biroul prefectului (PNL), pentru o hârjoană pe fondurile de la Guvern. „Atât timp cât sunteți pictat în biserică, e bine să aveți și crucea în buzunar”

Modul în care premierul Florin Cîțu a împărțit către primării miliardul de lei din Fondul de Rezervă a încins spiritele printre politicienii autohtoni. În județul Hunedoara, banii au fost repartizați cu precădere către primăriile conduse de primari PNL. În timp ce mai multe municipii, orașe și comune cu primari PSD nu au primit niciun leu. 

Președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor, a organizat o conferință de presă, în care a criticat în termeni duri modul de împărțire a banilor de la bugetul central. La conferință au participat și primari social-democrați. Primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, a dovedit că posedă veleități de scenograf. Acesta a adus o bucată de pânză neagră, pe care a scris un mesaj funerar pentru Guvernul Cîțu, cu care s-a pozat în sala de ședințe a CJ. 

Deoarece președintele CJ Hunedoara și prefectul județului Hunedoara sunt colocatari ai aceluiași imobil, la finalul conferinței, Laurențiu Nistor a decis să-i facă o vizită vecinului său, Călin Petru Marian. Cu care, de altfel, a fost coleg de alianță (PSD - ALDE) pe vremea fostelor guvernări. Însoțit de primari, șeful CJ a pătruns în biroul prefectului, pentru a-i cere explicații despre împărțirea banului public, făcută de Guvernul Cîțu. 

Discuțiile între cei doi au fost contondente, fiind alimentate și de prezența jurnaliștilor. 

„Mă întreb dacă se mai poate face vreo rectificare sau această Hotărâre de Guvern a fost nota de plată pentru voturile primite de la organizația PNL Hunedoara pentru Florin Cîțu. Pentru Florin Cîțu care-i președintele partidului și a furat voturile de la Ludovic Orban”, a spus ironic Nistor. 

„Trebuie să lămurim niște lucruri și niște principii, după care funcționează Instituția Prefectului. Nu fac diferență între comune PNL-iste și comune PSD-iste. Ce s-a dat din fondul de rezervă bugetară, a fost o echilibrare la nivelul anului 2021, ca sursă de finanțare pentru comune. Știți foarte bine și am scos în evidență despre banii pe care dumneavoastră i-ați împărțit la primării în primăvară. Și acei bani i-ați dat în funcție de nevoi și necesități”, a relatat prefectul, încercând să dea o tentă serioasă discuțiilor. După ce și-a expus nemulțumirile, Laurențiu Nistor a trecut la critici la adresa Guvernului liberal. Nici prefectul județului nu s-a lăsat mai prejos, atingându-i punctele vulnerabile adversarului său politic. 

„Câte aberații puteți spune, Doamne ferește! Îmi fac cruce”, s-a arătat mirat Nistor. 

„Nu vă faceți cruce, că văd că umblați cu crucile și cu alte... E bine! Atât timp cât sunteți pictat în biserică, este bine să aveți și crucea în buzunar. Spuneți adevărul la toată lumea, nu-l spuneți trunchiat”, a replicat prefectul. 

„Cu crucea se umblă, iar la cei morți se pune cruce. Dacă ai face cât am făcut eu pentru biserici... Lasă asta, este veche, actorul este nou”, a spus Nistor. 

Disputa a continuat, până în momentul în care primarii de comune s-au plâns că nu au suficienți bani pentru a asigura cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene. Cel mai probabil, vor fi nevoiți să renunțe la implementarea unor proiecte din bani europeni, au mai spus primarii. 

Printre primăriile care nu au primit niciun leu la alocarea bugetară de la Guvern, se numără: Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Vulcan, Geoagiu, Simeria, precum și mai multe primării de comune. Banii (1 miliard de lei) sunt din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția premierului și sunt destinați primăriilor și consiliilor județene, pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului.

Lista completă a primăriilor din județ și sumele de bani alocate de la Guvern (roșu - PSD, galben - PNL, albastru - Pro România): 

Adauga comentariu