(VIDEO) Imagini surprinse de rangerii din Retezat. „Vine primăvara? Urşii au ieşit la joacă în Parcul Național Retezat”

În urma acțiunilor de monitorizare video, rangerii din Parcul Național Retezat au reușit să surprindă doi pui de urs ieșiți la plimbare. Asta, deși, sezonul rece nu s-a încheiat, iar mamiferele sun cunoscute că preferă în această perioadă somnul dulce de hibernare, decât plimbările prin zăpadă. Ieșirea urșilor din bârlog este interpretată, în popor, ca un semn al sosirii primăverii, scriu cei de la Administrația Parcului Național Retezat (APNR), pe o rețea de socializare. 

„În popor se zice că în luna Făurar ursul iese din bârlog: dacă în această zi e senin şi îşi vede umbra, se retrage în ascunziş pentru încă șase săptămâni, semn că iarna se lungeşte; dacă este înnorat şi nu-şi zăreşte umbra va rămâne afară, prevestind că iarna se sfârşeşte”, au scris cei de la APNR pe o rețea de scoializare.

Directorul APNR, Zoran Acimov, a explicat pentru ZIAR DE HUNEDOARA că, de fapt, toată iarna au fost observate urme de urși prin zăpadă. Natura este bulversată și nu se știe dacă urșii erau ieșiți din bârlog sau nu au intrat deloc pe perioada invernală. 

„Nici nu știm dacă au intrat. Și-au mai schimbat obiceiurile de când s-a dat clima peste cap. Probabil că nele legături or fi existând între natură și credințele astea, dar trebuie tratate cu înțelegere. Cât despre urși, toată iarna au existat urme, și în zăpadă mai mică și în zăpadă mai mare. Acum i-am și văzut. Nu știu dacă au ieșit din bârlog sau nici nu au intrat. Părerea mea e că urșii care au fost filmați nici nu au intrat la hibernare, deoarece era o ursoaică cu doi pui. Momentele pe care le știa lumea înainte, când apare primăvara, când dispare vara, s-au mai sucit”, a declarat Zoran Acimov.

Urșii care apar în imaginile video au fost filmați pe Valea Râului Bărbat. 

 

 

Adauga comentariu