(VIDEO) EFECTELE ”ÎNFRĂȚIRII” ÎNTRE PNL ȘI PSD. Deputatul hunedorean Ilie Toma îl apără pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe tema Termocentralei Mintia: „Astea cu Comănescu sunt date de-ale voastre...”

Liderul AUR, George Simion, l-a „agățat” cu câteva întrebări pe deputatul Ilie Toma, imediat după ce s-a anunțat rezultatul votului pentru investirea Guvernului Ciucă. Dialogul dintre cei doi a avut loc, în momentul în care, grupul de miniștri părăsea sala de ședință a plenului și a fost transmis, în direct, pe Facebook. 

Stingherit de prezența lui George Simion printre noii miniștri, Ilie Toma l-a catalogat ironic „prietenul nostru”. În replică, Simion i-a sugerat să-l întrebe pe ministrul Energiei când va reporni Termocentrala Mintia și de ce vrea să i-o vândă lui Comănescu. Deputatul hunedorean l-a apărat pe noul său coleg de alianță, lăsând să se înțeleagă că informația a fost falsă și a fost folosită în scop electoral. 

Redăm mai jos dialogul dintre cei doi parlamentari: 

Ilie Toma: Ia, uite-l, aici, în spate. Îl vezi pe «prietenul nostru»?

George Simion: Mai bine vorbiți cu domnul Virgil Popescu să dea drumul la Termo Mintia.

I. T.: Vorbim, am și vorbit. Dacă ați fost atent, ieri, în ședința Comisiei de energie.

G. S.: Cui o vinde? Lui Comănescu?

I. T.: Nu se vinde, sper să se țină de cuvânt. Astea cu Comănescu sunt date de-ale voastre, scoase pe piață. Dar nu câștigi întotdeauna electorat cu chestia asta, să știi!

VEZI VIDEO: 

Anterior acestui schimb de replici, Ilie Toma și George Simion au mai avut o discuție pe același subiect. Întrebat de către liderul AUR ce se întâmplă cu încălzirea în Deva și cu Termocentrala, parlamentarul hunedorean a afirmat următoarele: „Va fi o investiție, o termocentrală nucleară nouă, modulară. Nu vom lăsa Mintia să piară.”

Contactat telefonic, deputatul Ilie Toma a explicat că nu l-a apărat pe ministrul Energiei. Parlamentarul a declarat că i-a cerut lui Virgil Popescu să prezinte planul de investiții pentru Mintia. 

„La audierea ministrului Virgil Popescu, i-am adresat următoarele întrebări: 1. Care este planul Ministerului Energiei în legătură cu Termocentrala Mintia? 1. Care este planul în ceea ce privește Compexul Energetic Hunedoara? Care-i planul ministerului legat de viitorul celor două hidrocentrale de pe Jiu, investiții finalizate în proporție de 98 la sută, blocate printr-un proces inițiat de ceva ong-uri? Mai ales că, în momentul acesta avem nevoie de toate capacitățile de producție de energie. Răspunsurile ministrului au fost clare. Acesta a spus că pentru Mintia se prevede, în viitorul apropiat, să se aducă o investiție nouă, care-i în studiu privind amplasarea în acel loc, fiind vorba despre noua tehnologie nucleară modulară. Pentru CEH se caută desprinderea de Mintia și să rămână Paroșeniul cu producția de cărbune din Valea Jiului. Pentru cele două hidrocentrale a promis că va modifica legislația pentru a le debloca. Săptămâna viitoare voi avea interpelări pe tema modificării legislației prvind cele două hidrocentrale”, a declarat Ilie Toma, pentru Ziar de Hunedoara. 

Termocentrala Mintia a fost oprită din luna martie a acestui an, iar în iulie a fost închisă oficial, toți angajații fiind concediați. Atunci, Ilie Toma a fost printre persoanele care au venit la poarta Mintiei, pentru a deplânge soarta în care a ajuns colosul energetic. Liderii PSD din județ au fost credibili și atunci când anunțau că fac demersuri pentru preluarea termocentralei la Consiliul Județean Hunedoara. Ceea ce, probabil, nu vor mai încerca acum, când sunt colegi de alianță cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, principalul decident în această problemă. 

Intenția de a vinde termocentrala către o firmă a lui Gabriel Comenscu, a fost confirmată de însuși afaceristul constănțean. Totodată, GSP Power, firma lui Comănescu, a fost inclusă în Programul Național pentru Redresare și Reziliență (varianta inițială), pentru a primi fonduri din care să construiască noi capacități de producție de energie.

CITEȘTE ȘIZiar de Hunedoara a avut dreptate! Proprietarul GSP Power, Gabriel Comănescu, vrea să cumpere Termocentrala Mintia. „Vrem să cumpărăm toate activele de la Mintia”

Adauga comentariu