(VIDEO) Deputatul hunedorean Anamaria Gavrilă și colegii săi din AUR, protest la Ministerul Energiei pentru Termocentrala Mintia. „Ce vedeți aici, este un apogeu. Noi de trei luni scriem scrisori, ne adresăm miniștrilor și am fost ignorați”

Astăzi, parlamentarii AUR au protestat în fața Ministerului Energiei pentru a trage un semnal de alarmă vizavi de problemele de la Termocentrala Mintia și a situației minerilor blocați în subteran, la mina de uraniu Crucea, din Suceava. Parlamentarii AUR au mers să discute cu ministrul Energiei Virgil Popescu, însă, acesta nu se afla în minister, deși știa că i s-a solicitat o întrevedere. 

Deputatul Anamaria Gavrilă a afirmat că acțiunea din fața ministerului este apogeul demersurilor pe care le-a întreprins pe problemele de la Termocentrala Mintia. Timp de trei luni le-a adresat guvernanților nenumărate interpelări, scrisori și petiții, cerându-le soluții, dar a fost tratată cu aroganță și indiferență. 

„Ce vedeți aici, este un apogeu. Noi de trei luni scriem scrisori, ne adresăm miniștrilor, ne adresăm primului ministru și am fost ignorați. Chiar și președintelui i-am transmis o sesizare pentru CSAT. Este important să fim solidari cu devenii. Mii de oameni din Deva nu au apă caldă și căldură de 19 zile. Nu se poate ca poporul român să fie ignorat. Am fost tratați cu ignoranță. În ședința Comisiei de Politică Economică, pe dezbaterea bugetului, i-am spus domnului ministru că Mintia va rămâne fără cărbune. Asta a fost pe 25 februarie. S-a întâmplat pe 5 martie. Mintia nu mai are cărbune de atunci. Întrebările noastre sunt: unde este strategia energetică națională? Dacă noi nu avem un plan, pe ce plan acționează domnul ministru Popescu. Termocentralele trebuie protejate. Ele asigură suveranitatea energetică a României. Toate aceste probleme se pare că sunt ignorate de domnul Popescu. În ianuarie 2020, domnul Popescu ne promitea 750 de milioane de euro fonduri europene din tranziție la energie verde. Unde sunt aceste fonduri? Ieri, domnul Popescu ne-a spus că ia 1,3 milioarde de euro pentru a retehnologiza aceste termocentrale. Este în opoziție cu ceea ce a spus domnul Siegfried Mureșan (n. r. europerlamentar), în Comisia de Afaceri Europene, când l-am întrebat dacă putem folosi banii de la Programul Național de Redresare și Reziliență pentru retehnologizarea termocentralelor pe cărbune. Acești oameni mint! Se bat cap în cap! Ne trebuie niște explicații”, a declarat deputatul Anamaria Gavrilă. 

Întrebată dacă se așteaptă să se rezolve problemele pe care le-a semnalat la protest, Anamaria Gavrilă a spus următoarele: 

„Absolut. Țara nu este a guvernanților. Țara este a poporului român. Este ca și cum l-ai angaja pe domnul Popescu la firma ta și el face ce vrea. Adică, în loc să facă un plan, în loc să plătească salarii, în loc să cumpere materie primă, el ignoră toate aceste lucruri. Unde este strategia energetică națională? România nu are o strategie energetică națională. Pe ce fel de plan acționează domnul Popescu? Pe ce fel de plan face investiții sau închide termocentrale?”

Termocentrala Mintia a fost oprită din data de 5 martie, nefiindu-i asigurat cărbunele necesar pentru a funcționa. Din această cauză, peste 20.000 de deveni, dependenți de sistemul de termoficare al orașului stau în frig și nu au apă caldă. Termocentrala Mintia este parte a Complexului Energetic Hunedoara, societate aflată în administrarea Ministerului Energiei. 

Liderul AUR George Simion a subliniat faptul că parlamentarii au venit la Ministerul Energiei pentru a discuta cu Virgil Popescu, dar au fost ținuți la poarta instituției. Acesta a semnalat și faptul că la mina de uraniu Crucea, din județul Suceava, 100 de mineri protestează blocați în subteran, deoarece nu și-au primit salariile de două luni. 

„Trebuie să rezolve acum în această dimineaţă de urgenţă problema cu minerii care sunt închişi în mină şi problema căldurii din Deva. Aşteptăm de mai bine de trei săptămâni rezolvarea acestor probleme. Au promis. Dumnealui este populist. Vrem să dialogăm! Aşteptăm. Suntem 30 de parlamentari AUR. N-am venit cu steaguri, n-am venit ofensif. Am venit să dialogăm, dar situaţia e de aşa natură, este o situaţia urgentă. Nu o pot tărăgăna la nesfârşit”, a precizat George Simion.

Ieri, după ce a aflat că parlamentarii AUR vor veni la minister, Virgil Popescu a transmis un mesaj pe Facebook, în care îi acuza de acțiuni populiste. Popescu a mai scris că, de fapt, pe parlamentarii AUR nu-i interesează soarta oamenilor, deoarece agită spiritele prin acțiunile lor. 

„Constat, cu regret, că unii colegi din Parlament se folosesc în mod populist de unele situații dificile, pentru a crea tensiuni suplimentare.
Și fac asta acuzând «cenzură» și alte cuvinte mari, bătându-se cu pumnul în «pieptul plin de dragoste patriotică».
Le transmit colegilor de la AUR că discursurile triumfaliste și panicarde NU rezolvă problemele.
La Ministerul Energiei căutăm soluții, nu lăsăm pe nimeni în urmă.
Orice gest suplimentar de a agita spiritele denotă, de fapt, că NU vă interesează soarta acelor persoane”, a scris Virgil Popescu, pe pagina sa de socializare. 

Adauga comentariu