(VIDEO) Deputatul Anamaria Gavrilă, la protestul din fața Primăriei Deva. Ce mesaj le-a transmis responsabililor pentru criza din sistemul de termoficare al orașului

Zeci de deveni s-au strâns, sâmbătă, în fața Primăriei Deva pentru a protesta, din cauza lipsei apei calde și a căldurii furnizate prin sistemul public de termoficare. Aceștia s-au alăturat inițiativei lansate de deputatul AUR Anamaria Gavrilă, de a trage un semnal de alarmă față de faptul că peste 20.000 de deveni sunt lăsați să stea în frig. 

Criza din termoficare nu a fost singura problemă semnalată de protestatari. Aceștia au scandat diverse lozinici, și au afișat pancarte inscripționate cu „Salvați HORECA” sau „Deva normală, cu mască și fără școală”. 

Oamenii s-au strâns, inițial, în fața statuii lui Traian, unde, în mod simbolic au aprins focul în butoaie. Apoi, protestul s-a mutat în fața Primăriei Deva. 

Aproximativ 4.000 de locuințe din Deva, dar și școli, grădinițe, creșa au rămas de două săptămâni fără apă caldă și încălzire. Termocentrala Mintia, aflată în administrarea Ministerului Energiei, nu a mai putut asigura aceste servicii, din lipsă de cărbune. 

Deputatul Anamaria Gavrilă a declarat că a adresat nenumărate petiții și interpelări celor din Guvernul României, pentru a semnala situația de la Deva. Însă, nu a primit niciun răspuns favorabil, fiind tratată cu indiferență.

„Am luat această inițiativă, pentru că am făcut nenumărate demersuri oficiale. M-am adresat oficial mai multor instituții publice, inclusiv Ministerului Energiei și Ministerului Educației, pentru că elevii din Deva nu pot merge la școală, pentru că nu este căldură. Inclusiv primului ministru m-am adresat. Am impresia că am fost ignorată sau că acești oameni nu-și folosesc timpul pentru a căuta o soluție. O soluție de urgență. Deva este într-o criză. Este o criză să lași 22.000 de oameni în frig, la minus 10 grade noaptea, când suntem în plină pandemie. Am ales să ies astăzi, în semn de solidaritate cu acești oameni, să arăt că este o problemă la Deva”, a declarat Anamaria Gavrilă. 

Întrebată ce răspunsuri a primit de la oficialii Guvernului, în urma demersurilor pe care le-a făcut, deputatul AUR a spus următoarele: „Răspunsurile au fost unele standard. Eu am fost foarte insistentă. Pot să spun că în 25 februarie, în Comisia Economică pe dezbaterea bugetului, am stat față în față cu domnul Popescu (n. r. ministrul Energiei) și l-am întrebat ce se va întâmpla, atunci când Deva va rămâne iarăși fără căldură. Mi-a spus să citesc istoria CEH-ului. I-am zis ok, atunci când devenii vor rămâne fără căldură, le voi spune să citească istoria CEH-ului. Simt că am fost tratată cu ignoranță. Simt că acești oameni cred că noi suntem niște oameni care trebuie ignorați. Și, noi nu ne vom opri. Acesta este mesajul nostru: noi nu ne vom opri!” 

Aceasta a subliniat faptul că nu se așteaptă ca lucrurile să se schimbe în urma protestului din fața primăriei. Însă, este sigură că toate aceste demersuri îi vor grăbi pe cei responsabili să găsească o soluție la problema devenilor. 

Termocentrala Mintia este parte a Complexului Energetic Hunedoara, care are în administrare și minele de cărbune viabile din Valea Jiului. Societatea CEH a fost înființată în 2012, acum fiind în insolvență. 

Adauga comentariu