(VIDEO) Deputatul Anamaria Gavrilă despre criza din sistemul energetic: Înainte de a închide centrale, de a privatiza, restructura și disponibiliza oameni, trebuie să dovedim că putem construi în România

Deputatul AUR, Anamaria Gavrilă, a atras atenția, de la tribuna Parlamentului, asupra crizei din sistemul energetic, arătând că, în urmă cu o lună de zile, mai multe județe din România au rămas fără curent electric timp de aproape două ore.

„În data de 8 ianuarie a acestui an, 13% din populația României s-a întors, vreme de aproape două ore, în comuna primitivă. Pe 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în șase județe din zona de Nord-Vest a țării - Alba, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj și Sibiu, consumatorii afectați fiind realimentați complet în jurul orei 16:45. În acest interval de timp, economia, instituțiile publice și spitalele nu au funcționat. În orașe s-a creat haos. În trafic, semafoarele nu au mai fost funcționale, barierele de la parcări și linia ferată au rămas blocate, și lifturile la fel. Dacă rețeaua de transport a energiei s-a confruntat în trecut cu mai multe avarii care au afectat izolat anumite localității sau, excepțional, un județ întreg, niciodată până în 8 ianuarie 2021 alimentarea cu energie electrică nu a fost întreruptă în peste 14% din suprafața României și nu a afectat până la 13% din populație. S-a produs fenomenul de blackout”, a declarat Anamaria Gavrilă, la tribuna Parlamentului.

În opinia acesteea, asemenea evenimente, care țin de gestionarea deficitară a sistemului energetic național, sunt de natură să aducă grave prejudicii ordinii publice, siguranței naționale și securității economice.

„Înainte de a închide centrale, de a privatiza, restructura și disponibiliza oameni, trebuie să dovedim că putem construi în România. Să reparăm legile defecte din domeniu, să elaborăm strategii și planuri care vor fi asumate și implementate, să punem la conducerea instituțiilor și companiilor energetice profesioniști, astfel încât să avem un sistem energetic coerent și funcțional, care să asigure suveranitatea energetică a României”, a mai spus deputatul de Hunedoara. 

Adauga comentariu