(VIDEO) Deputatul Anamaria Gavrilă demontează afirmațiile primarului Florin Oancea. „Centralele termice pe biomasă pot fi instalate în câteva luni, nicidecum în doi ani”

Deputatul AUR Anamaria Gavrilă demontează afirmațiile primarului Devei Florin Oancea, în ceea ce privește perioada necesară pentru instalarea centralelor pe biomasă, care ar putea asigura apă caldă și căldură devenilor abonați la sistemul public de termoficare. Parlamentarul hunedorean a mers la Buzău, unde într-un cartier de blocuri au fost montate centrale pe biomasă produse de fabrica EcoHornet. 

„Deși aveam toată certitudinea, am mers personal la Buzău pentru a vedea cum funcționează centralele pe biomasă și pentru a demonstra, o dată în plus, că perioada în care au fost instalate nu durează doi ani, așa cum a dezinformat primarul Devei. Proiectul de la Buzău a avut o perioada de implementare de trei luni. Subliniez că doar TREI LUNI a durat ca 400 de apartamente să beneficieze de aceste utilități! Drept dovadă aveți declarațiile oamenilor din Buzău, dacă nu v-a convins ceea ce ne-a prezentat inventatorul Iuliean Horneț.

Un alt «impediment» în montarea centralelor pe biomasă, după cum a afirmat primarul Devei, ar fi că punctele termice nu mai sunt disponibile. Și la această problemă Iuliean Horneț a dat o soluție. Centralele pe biomasă pot fi montate în containere, lângă punctele termice, la fel și peleții pot fi depozitați în containere. Pe lângă asta, inventatorul român a mers și mai departe, propunând autorităților locale externalizarea serviciului de termoficare, la fel cum a funcționat pe perioada în care a fost asigurat de Termocentrala Mintia. Ceea ce ar însemna ZERO COSTURI ca investiție pentru Primăria Municipiului Deva. Până în luna noiembrie 2021, toți devenii, instituțiile pubice și agenții economici branșați la sistemul public de termoficare ar avea, din nou, apă caldă și încălzire. Din păcate, toate aceste soluții sunt ignorate de primarul Florin Nicolae Oancea. Fac apel la membrii Consiliului Local al Municipiului Deva să analizeze cu maximă seriozitate soluția prezentată de inventatorul român și să ia cea mai bună decizie pentru oameni și în interesul celor care i-au ales”, a explicat deputatul Anamaria Gavrilă.

Intervenția deputatului Anamaria Gavrilă vine, după ce în 20 mai, la Deva s-a aflat Iuliean Horneț, inventatorul român care a creat peste 70 de echipamente de producere a energiei termice sau electrice pe bază de deșeuri menajere și biomasă. Ocazie cu care, acesta a participat la o întrevedere cu viceprimarii Devei, Gabriel Ilieș și Ferdinand Zoltan Pogocsan, pentru a le prezenta o soluție la problema termoficării orașului. 

„Primarul Florin Oancea nu a participat la acea întrevedere, însă a declarat la o emisiune pe un post local de televiziune, că montarea centralelor pe biomasă ar dura doi ani. Ceea ce este o dezinformare gravă! Cei doi viceprimari ai Devei, care au participat la discuțiile cu Iuliean Horneț, au fost informați, în baza studiilor și a dovezilor incontestabile că, perioada de implementare a unui sistem de termoficare pe bază de centrale pe biomasă și deșeuri durează maximum ȘASE LUNI! Nicidecum doi ani. În noiembrie 2021, toți devenii, instituțiile publice și agenții economici abonați la sistemul public de termoficare ar putea beneficia de acest serviciu. Tehnologia creată de Iuliean Horneț a fost deja implementată în România și în străinătate, iar cel mai elocvent exemplu este un cartier din municipiul Buzău, care are asigurată încălzirea și apa caldă cu centrale pe biomasă. 

Reiterăm faptul că asigurarea serviciului de termoficare este în sarcina autorităților publice locale, conform Legii nr. 325/2006.

Primăria Municipiului Deva a alocat din bugetul local suma de 6 milioane de euro pentru a instala centrale termice pe gaz pentru 10 școli din municipiu. Instalarea centralelor termice pe biomasă pentru toți abonații la sistemul public de termoficare din Deva ar costa în jur de 4,6 milioane de euro. Autoritățile locale au posibilitatea legală să achiziționeze aceste tehnologii prin atribuire directă, fiind vorba de tehnologii inovative nu este nevoie de licitație publică. Dacă autoritățile publice locale din Deva mai au îndoieli cu privire la această soluție, le invităm să viziteze cabana Groapa Seacă, din Cheile Jiețului, unde a fost montată o centrală pe biomasă, marca EcoHornet”, se arată în comunicatul transmis de parlamentarul AUR.

Deputatul AUR a mai precizat că nu militează pentru achiziționarea de către Primăria Municipiului Deva, în exclusivitate, a tehnologiilor produse de fabrica EcoHORNET, deși sunt printre cele mai bune din lume și au fost premiate de organisme internaționale. Tehnologiile inventatorului român sunt doar una dintre soluțiile aflate la îndemâna autorităților publice locale din Deva, obligate prin lege să asigure serviciul de termoficare în sitem pubic.

 

Adauga comentariu