(VIDEO) De Ziua României, au atins norii din Uganda. Alpinista Alexandra Marcu a cucerit, împreună cu tatăl său, vârful Margherita Peak (5.109 m)

„Fata munților” a reușit și data aceasta. Alpinista Alexandra Marcu şi tătăl său, Dan Marcu, au cucerit, chiar de Ziua Naţională a României, Margherita Peak (5.109 m) din Uganda, cel mai înalt din Munţii Ruwenzori şi al treilea din Africa. 

„7 zile grele prin jungla, mlaștină, ghețar. Misiune îndeplinită! Am sărbătorit Centenarul Marii Uniri, chiar de 1 decembrie, la 5109 m, pe Margherita Peak, al treilea vârf al Africii!! La mulți ani, România! Expediția a fost sprijinită de Consiliul Județean Hunedoara, care ne este alături anual în promovarea județului și a României pe cele mai înalte vârfuri ale lumii! Vom petrece încă câteva zile alături de comunitatea românească din Uganda si ne vom întoarce acasă în data de 10 decembrie”, a transmis Alexandra Marcu.

Cei doi alpinişti din Deva au plecat în Uganda pe 23 noiembrie. Munții Rwenzori sau Munții Lunii, cum au fost menționați de geograful Ptolemeu - precizând că sunt veșnic acoperiți de zăpadă, se afla în Africa ecuatorială, între Uganda și Republica Democratică Congo. Deși se află la numai 48 km de Ecuator, cele mai înalte vârfuri ale lanțului montan sunt în permanență acoperite de zăpadă. Aceștia se află într-o zonă umedă și sunt adesea învăluiți de nori. Antrenamentele pentru această expediţie au fost destul de dure şi s-au desfăşurat pe tot parcursul acestui an. Cei doi alpinişti au dus în spate un rucsac de cel puţin 10 kilograme pe distanţe lungi în relief accidentat.

„Va fi cu siguranță o expediție interesantă și provocatoare! Va trebui să mergem prin junglă, mlaștină și ghețar, pentru a ajunge pe vârf. Am un rucsac plin de echipamente: haine de munte, ham, coardă, colțari, piolet, bocanci, sac de dormit si chiar și cizme de cauciuc - pentru zonele mlăștinoase”, spunea Alexandra Marcu, vicepreședinte al clubului Evoluții și ambasador al turismului românesc, înaintea expediției.

Tânăra alpinistă Alexandra Marcu, din Deva, este cunoscută pentru faptul că a escaladat unii dintre cei mai înalţi vulcani ai lumii. Aceasta a reușit, în anul 2017, să cucerească cel mai înalt vârf din Ecuador. După un efort continuu de câteva ore și după ce a îndurat temperaturi extreme, alpinista a reușit să pună steagul României pe Vârful Chimborazo, din Munţii Anzi, la 6.268 metri altitudine.

În ianuarie 2015, ea reuşea să cucerească, la numai 17 ani, cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 metri), fiind astfel cea de-a treia femeie din lume care reuşeşte să escaladeze cu succes acest vulcan din Chile. Alexandra Marcu este şi cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe vulcanul Pico de Orizaba (Mexic) şi cel mai tânăr român care a escaladat masivul Kazbek, din Georgia.Ea a fost declarată „Ambasador al turismului românesc”, propunerea de acordare a acestui titlu onorific fiind făcută de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, cu prilejul Târgului Naţional de Turism din 20 noiembrie 2016.


 

 

Adauga comentariu