(VIDEO) Controale în prima noapte de restricții. Străzi împânzite de polițiști și jandarmi, zeci de hunedoreni amendați pentru încălcarea măsurilor anti-Covid

Noaptea trecută, forțele de ordine au patrulat pe străzile din orașele județului Hunedoara, pentru a verficia dacă sunt respectate noile măsuri anti-Covid. Nu au dat amenzi, ci doar i-au avertizat pe locuitori că riscă să fie sancționați dacă încalcă restricțiile, susțin reprezentanții IPJ Hunedoara.

Între orele 23.00 și 05.00 circulația este posibilă doar cu declarație pe proprie răspundere și motive întemeiate pentru deplasare. Masca de protecție a devenit obligatorie peste tot. Elevii învață doar on-line, de acasă. Iar piețele și târgurile aflate în hale s-au închis. 

Dacă verificările din toiul nopții s-au lăsat doar cu avertismente, hunedorenii care au încălcat regulile pandemiei pe timpul zilei au fost sancționați. Astfel, peste 40 de persoane au primit amenzi pentru încălcarea normelor de protecție individuală sau a regulilor de carantină.

„Polițiștii hunedoreni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare pentru combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 124 de societăți comerciale şi 48 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, 41 pentru nerespectare măsurii protecție individuală şi 2 pentru nerespectarea măsurilor de carantinare/izolare, valoarea totală a amenzilor fiind de peste 15.000 de lei”, a informat Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara. 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului Hunedoara, vor continua să verifice modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23:00—05:00. Noile măsuri anti-Covid sunt obligatorii timp de 30 de zile.

Polițiștii ne reamintesc că este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Adauga comentariu