(VIDEO) Centru NEAUTORIZAT de recoltare de probe pentru teste COVID, la DEVA. Oferea cele mai rapide rezultate la RT-PCR din județ

Tupeu incredibil al reprezentanților unei firme din Bacău, care și-au deschis un centru de recoltare de probe pentru teste Covid, la Deva, fără a avea autorizație de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

În unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraș, parcarea Shopping City Deva, firma PSIHOMED Bacău și-a plantat un container, pe care sunt inscripționate serviciile medicale pe care le oferă. Așa-zisul centru de recoltare funcționează din data de 21 august, iar de clienți nu a dus lipsă. Zilnic, oamenii făceau coadă în fața containerului. Asta și pentru că de aici, clienții primeau cel mai rapid rezultatele pentru un test Covid, la nivel de județ.

Situația a ajuns în atenția autorităților din sănătate, după ce unei persoane din Petroșani i-au venit rezultate diferite la teste RT-PCR, făcute în aceeași zi. Un test cu rezultat „negativ” l-a obținut de la centrul de recoltare din parcarea hipermarketului, iar al doilea test cu rezultat „pozitiv”, de la un laborator din Valea Jiului. Prin urmare, petroșăneanca s-a aflat într-o mare dilemă, neștiind care test va fi luat în considerare. Deoarece avea bilet la o cursă aeriană pentru Londra, a cerut clarificări la DSP Hunedoara. Ocazie cu care, reprezentanții instituției au aflat că laboratorul funcționează în municipiul reședință de județ, deși firma PSIHOMED a fost înștiințată de către DSP Hunedoara că trebuie să obțină autorizație, cu câteva zile în urmă. 

Ieri, DSP Hunedoara a dispus suspendarea activității la unitatea din parcarea hipermarketului. Cu toate acestea, un bărbat care s-a recomandat a fi reprezentantul firmei Psihomed, le-a permis clienților programați să intre în container pentru a li se lua probe. La fața locului a ajuns și un echipaj de jandarmi, dar și Adrian Bozdog, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara pentru a verifica dacă activitatea societății respectă legislația muncii. 

Individul care reprezenta firma Psihomed Bacău a susținut în permanență că activitatea din container este autorizată din punct de vedere sanitar. Mai mult de atât, acesta a spus că firma are autorizație pentru toată România, având centre de recoltare în mai multe județe (VIDEO)! 

 

Directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, a declarat că societatea Psihomed Bacău a fost înștiințată că trebuie să-și autorizeze centrul de recoltare de probe. Însă, nu a făcut niciun demers în acest sens. 

„Firma aparține de un laborator autorizat de către Ministerul Sănătății de la Bacău. Ei ne-au trimis o adresă în care ne înștiințau că intenționează să deschidă un centru mobil pe raza județului Hunedoara, în Deva. Le-am comunicat, în aceeași zi, că au obligația, conform legislației, să se autorizeze. Cu ocazia faptului că ieri a venit o persoană cu buletine de rezultate RT-PCR, am descoperit că ei și-au început activitatea acolo, fără să fie autorizați. Drept urmare, astăzi (n.r. 31 august) colegii de la DSP s-au deplasat la acel punct de recoltare și s-a decis suspendarea activității în acel punct de recoltare”, a declarat Sebastian Mezei. 

Pe lângă lipsa autorizației sanitare, reprezentanții DSP Hunedoara au descoperit multe alte nereguli în activitatea medicală din parcarea hipermarketului. Centrul de recoltare nu are apă curentă, nu are nici contract pentru gestionarea deșeurilor medicale, iar personalul nu era instruit pentru recoltare de probe.

„Am descoperit nenumărate nereguli, cum ar fi lipsa contractului în vigoare privind gestionarea deșeurilor medicale. Aceste deșeuri erau aruncate în containerele cu deșeuri menajere, ceea ce este interzis prin lege. Personalul de acolo nu avea contracte de muncă. Nu au putut face proba instruirii personalului privind modul de recoltare a probelor. Plus că spațiul era impropriu desfășurării unei activități medicale”, a subliniat directorul DSP Hunedoara.

Un alt aspect care ridică semne de întrebare este rapiditatea cu care laboratorul din Bacău oferă rezultatele pentru testele RT-PCR de la Deva. Intervalul orar pentru recoltare la punctul de la Auchan este între 08:00 și 12:00, iar rezultatele ajungeau la clienți în aceeași zi. De altfel, pe container este specificat acest lucru, respectiv că rezultatele sunt comunicate în ziua recoltării probelor. Asta, în condițiile în care, probele sunt trimise la laboratorul din Bacău pentru a fi prelucrate.

„Din ceea ce au spus doamnele de acolo există o mașină care transportă probele la laboratorul autorizat de la Bacău. Așa cum știți, drumul durează undeva la 6 – 7 ore, dacă mai adăugăm și timpul necesar prelucrării probelor, care durează undeva 3 – 4 ore, ar exista un interval de timp suficient să ofere rezultatele. Însă, avem niște rezerve, pentru că ar fi dificil să se întâmple aceste chestii zi de zi”, a mai explicat Sebastian Mezei. Acesta a mai precizat că le-a cerut celor de la Psihomed că testele RT-PCR de la Deva au ajuns la laboratorul din Bacău.

Conform datelor de pe Registrul Comerțului, firma Psihomed Bacău are doi asociați, respectiv pe Elena Bianca Văduva, care-i și administrator, și societatea Clinique Center. Aceasta a susținut că are toate actele necesare (?!) pentru unitatea mobilă de la Deva.

„Ne-au dat decizie de închidere, decizie pe care noi, logic, am pus-o în aplicare și am închis. Ideea este că noi funcționăm după un Ordin de ministru din 2018, care spune că unitățile mobile de recoltare se autorizează de către DSP-urile de pe raza județului pe care se află sediul social. După aceea, se înștiințează DSP-ul din județul în care se dislocă unitatea mobilă de recoltare, în speță DSP Deva, iar noi am înștiințat DSP Deva, cu privire la faptul că se va amplasa în județul respectiv. Unitate mobilă de recoltare, înseamnă o unitate care se poate reloca Dacă eu, în seara aceasta, consider că nu mai vreau să o țin în Deva, o mut în Constanța. Unitatea mobilă înseamnă că se poate lua și duce de acolo. (...)

Există apă curentă la unitatea mobilă, respectiv o chiuvetă cu rezervoare. Avem contract pentru deșeuri medicale, încheiat acu câteva zile. Angajatele au contract de muncă. Menținem unitatea închisă, ducem toate documentele la DSP și cu sprijinul lor o vom redeschide, evident”, a punctat Elena Bianca Văduva.

Întrebată câte teste RT-PCR s-au făcut în județul Hunedoara aceasta a spus următoarele: „Nu știu să vă spun câte teste s-au făcut la Deva, între 100 și 150. Testele au fost aduse cu mașini autorizate, au fost lucrate în laborator, nu a fost o joacă. Nu-și asumă nimeni să se joace cu testele. Avem autorizație pe container și pe mașina care transportă probele.”

Elena Bianca Văduva a mai promis că va transmite către Ziar de Hunedoara o poză cu autorizația pe care o deține pentru containerul de la Deva. Însă, acest lucru nu l-a făcut.

Adauga comentariu