Viața lui Serghei Gorbunov, pusă pe tapet în fața elevilor. Lecție de viață, „pe viu”, oferită de persoane private de libertate

Lecție de viață! De asta au avut parte, astăzi, elevii Colegiului Tehnic „Transilvania” Deva. Opt persoane private de libertate au mers în fața copiilor pentru a le fi exemplu. Printre ei s-a aflat și Serghei Gorbunov. Acesta a fost o persoană de temut, săvârșind mai multe infracțiuni cu violență, atât în Chișinău, Brașov și Constanța, dar și în Deva. Serghei Gorbunov a fost condamnat în anul 2010 de instanța Judecătoriei Deva la 13 ani de închisoare, cu executare, pentru tâlhărie. Pedeapsa a fost contopită cu altele concurente și a ajuns la 16 ani de detenție. La finalul condamnării, Gorbunov va fi expulzat din România. Acesta a fost acuzat că în anul 2003 l-a atacat pe patronul unei case de schimb valutar din Deva și apoi i-a furat acestuia o borsetă în care se aflau peste 65.000 de lei.

Gorbunov mai are puțin și se va elibera din penitenciar, și a vrut să le transmită elevilor, tinerilor care au viața înainte, că nu trebuie să procedeze ca și el. La 39 de ani, acesta susține că și-a dat seama că a greșit și că a trăit degeaba.

„Sunt Serghei Gorbunov, sunt din Republica Moldova, am venit la voi în țară în anul 2002. Când am venit, am avut și niște arme de foc. În 2004 s-a întâmplat că am avut niște certuri, și am făcut niște infracțiuni foarte grave. Am fost condamnat la 16 ani și patru luni. Atunci nu am realizat răul și ce s-a întâmplat, pentru că se vorbea la televizor despre cine este mai periculos, Gorbunov sau Passaris. Pentru mine era ok, și îmi spuneam că e bine că se vorbește de mine, că aia înseamnă că sunt rău. Dar în timpul condamnării, când am luat și grad sporit de risc, adică un regim foarte periculos, mi-am dat seama că nu a fost bine. Unde am fost cazat într-o pușcărie de maximă siguranță, era o cameră, iar în cameră era o cușcă de fier. La orice ieșire afară, îmi punea lanțuri de fier. După asta, când am început să gândesc, mi-am dat seama că există și consecințe. Aveam 24 de ani, acum am 39. Au trecut 15 ani. Când am văzut pe drumul vieții că pierzi prieteni, oameni dragi, familie, și ești în domeniul junglei, unde ca să supraviețuiești trebuie să fii puternic, am înțeles că am trăit degeaba. Eu acum mai am foarte puțin și o să mă eliberez. Gândiți-vă că după atâția ani, o să încep viața mea de la zero. O să îmi încep viața, dar cu siguranță altfel, pentru că am înțeles că viața era pierdută. (...) Eu am înțeles aici un singur lucru: doar familia mea suferă că eu am greșit, mama mea, frații, care cu adevărat mă iubesc și mă respectă. (...) Noi am venit să vă spunem lucruri bune, pentru că noi nu am fost învățați. Am greșit și acum e prea târziu. Am 39 de ani. Ce am făcut? Nu am făcut nimic. Acum când ies sunt ca și voi. Diferența este că voi aveți viitor, și eu deja am 39 de ani și am CV-ul pătat”, a mărturisit Serghei Gorbunov, în fața elevilor.

Alți șapte deținuți le-au vorbit copiilor despre faptul că anturajul i-a adus după gratii. Anturajul și lipsa puterii de a spune „NU”.

„Proiectul se numește <Stop Violenței>, și este inițiat de către psihologii și asistenții sociali din cadrul Serviciului de Asistență Socială din Penitenciarul Deva. Este o campanie de prevenire și combatere a delincvenței juvenile, pentru că aceasta este o problemă de actualitate pentru societate, dar și pentru instituțiile statului. Copiii au fost, sper eu, marcați și sper să fi tras concluziile potrivite și să fi învățat ceva din experiența dură pe care au avut-o deținuții”, a declarat Nicolae Grosu, psiholog al Penitenciarului Deva.

Copiii au fost marcați de poveștile de viață spuse de persoanele private de libertate. Între școala lor și penitenciar există o colaborare veche, care și-a făcut deja văzute efectele. 

„Colegiul Tehnic Transilvania, în cadrul protocolului cu Penitenciarul Deva, organizează și proiectul <O zi în penitenciar>. În acest proiect, de obicei, sunt aleși patru elevi cu probleme de disciplină și risc de abandon școlar, iar patru elevi sunt voluntari. Dimineața, la ora 8, ei sunt luați din curtea școlii, și duși în penitenciar. Vestea bună este că în urma acestui proiect se văd schimbări evidente. Din cei patru elevi selectați, doi au reușit să își revină complet, în sensul că pe lângă faptul că au scăpat de riscul de abandon școlar, copiii au terminat și liceul, au luat Bacalaureatul și acum sunt la facultate”, a spus și directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”, Sorin Demeter.

Adauga comentariu