Vești bune pentru deveni. Clădirea gării intră în reparații capitale

Clădirea gării din Deva nu va mai fi o pată neagră pe „obrazul” municipiului. Din această lună, încep lucrările de modernizare a întregii stații feroviare, susțin reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate Române (CN CFR).

„Lucrările de reabilitare la clădirea de călători din Stația CF Deva vor demara în cursul acestei luni, în conformitate cu prevederile contractuale”, a precizat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CN CFR.

Astăzi, prefectul județului Hunedoara a făcut o vizită pe șantierul din zona gării din Deva, pentru a discuta eventualele probleme care ar putea să apară în timpul lucrărilor de modernizare a stației feroviare.

„Am făcut o vizită pe șantierul tronsonului IV, la solictarea consultanților proiectului derulat de CFR, pentru ra pune în dialog mai multe instituții. Am discutat inclusiv aspecte privind reabilitarea gării din Deva. Cred că este o investiție importantă pentru municipiu, de aceea consider că trebuie ca toți să ne dăm mâna pentru a face ca lucrurile să meargă bine”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara. 

Modernizarea gării din Deva este prinsă în proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată Curtici – Simeria, parte a Coridorului IV Pan-European, tronsonul Gurasada - Simeria. În cadrul acestui proiect, cu o valoare de peste 570 de milioane de euro, vor fi modernizați peste 40 de kilometri de infrastructură și suprastructură feroviară, astfel încât trenurile sa circule cu viteză de 160 km/h.

Pentru gara din Deva sunt prevăzute următoarele lucrări: refacerea peroanelor cu copertine; construirea pasarelei pietonale; reabilitarea clădirii de călători (care presupune lucrări de finisaje, reparații, refacerea acoperișului, schimbarea tâmplăriei, lucrări la fațada clădirii). În plus, va fi construită o hală pentru mentenanță.

Proiectul mai implică lucrări de terasamente și consolidări pe întreaga distanță (Gurasada - Simeria), construirea a 17 poduri (dintre care trei peste Râul Mures), 27 de podețe, patru pasaje superioare, trei pasaje inferioare, lucrări civile în nouă stații de cale ferata (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare și energoalimentare precum și de implementare a sistemului de siguranți a traficului ERTMS.

În prezent, conform celor de la CN CFR, lucrările de la tronsonul feroviar Gurasada - Simeria au fost realizate în proporție de 11% și sunt executate de asocierea de firme CC Construcction, Astaldi S.p.A, si Contratas Y Ventas, lider de proiect fiind FCC Construcction.

 

Adauga comentariu