Vernisajul „ECCE MUNDO”, la Galeria de Artă Forma din Deva. O incursiune în fascinanta lume a artistului plastic John Pîrva

Galeria de Artă „Forma” din Deva găzduiește, în aceste zile, expoziția artistului plastic Jonh Pîrva. „ECCE MUNDO” a fost primul vernisaj cu public, de după perioada restricțiilor impuse în pandemie. O colecție de picturi care poartă amprenta epocii pe care o traversăm. Lucrările cu care John Pîrva revine în fața iubitorilor de artă sunt rodul muncii sale din timpul în care, cu toții am fost nevoiți să ne retragem în casele noastre.

„Sunt lucrări făcute în perioada pandemiei, în 2020 și câteva în 2021. Aceștia suntem noi, artiștii, ne exteriorizăm și, dacă reușim să facem treaba asta într-un atelier de creație, ne exteriorizăm trăirile prin lucrările de artă. Iată că noi continuăm să lucrăm. Dimpotrivă, poate chiar ne stimulează o retragere, o însingurare de genul acesta”, a afirmat John Pîrva.

Rolul artiștilor plastici de a oglindi starea de spirit din societate este unul esențial, iar creațiile lor rămân mărturii pentru viitor. 

„Noi artiștii, întotdeauna, am fost în prima linie atunci când vine vorba de creionarea unei situații care să rămână pentru viitor, pentru istoria vizuală a unei perioade. Sunt convins că sunt multe lucrări din multe domenii de cultură, nu numai din pictură, ci și din muzică, film, fotografie, în care artiștii sunt implicați direct și au o responsabilitate de a lăsa posterității, istoriei să zic așa, ceea ce se întâmplă la un anumit moment”, a spus artistul plastic. 

Născut în comuna Balșa, județul Hunedoara, John Pîrva are o poveste de viață cu totul specială. Rebel din fire, nu a reușit să se adapteze tiparelor sociale care au marcat epoca ceaușistă. Avea nevoie de libertate, de libertate de expresie. Ceea ce îi lipsea cu desăvârșire în țara lui natală, fapt care l-a determinat să ia o decizie radicală, la o vârstă de doar 19 ani. După ce a absolvit liceul de arte din Sibiu, John părăsește România și se stabilește în Statele Unite ale Americii. Până atunci, însă, a trecut prin experiențe groaznice, în încercările lui de a trece ilegal frontiera, fiind unul dintre frontieriștii care a cunoscut inclusiv tortura din închisorile comuniste, prins fiind la prima tentativă de a trece Dunărea spre Iugoslavia. Ajuns în SUA, își întregește studiile ca student al Universității din Portland, la Secția de Arte Plastice. Încă din perioada studenției, participă cu lucrări la expoziții personale dar și de grup, în SUA.

În 2004, revine în România, unde își întemeiază o familie. Au urmat câțiva ani de pauză artistică, iar din 2010, John Pîrva nu încetează să-i surpindă pe cei care îi apreciază lucrările. Cu o viziune aparte asupra vieții, artistul transpune în picturile sale universul său interior, lucrările fiind marcate de originalitatea, sensibilitatea și complexitatea personalității sale. În ultimii 10 ani, John Pîrva a organizat expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate. Picturile sale se regăsesc în colecții particulare din SUA, Austria, Franța, Japonia, Algeria și România.

Adauga comentariu