Verificările la capitolul salarizării angajaților de la Muzeul din Deva vor fi reluate. Președintele Mircea Bobora: „Măsurile se vor lua în funcție de gravitatea faptelor”

Angajații Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva așteaptă o rezolvare a problemelor pe care le-au expus conducerii Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, în subordinea căruia se află muzeul, la sfârșitul anului trecut. Președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, susține că în următoarele zile va analiza situația de la muzeu și va continua verificările vizavi de neregulile reclamate de către angajați.

„Miercuri, 9 ianuarie, voi avea o discuție cu toți directorii de la instituțiile subordonate CJ și tot atunci voi discuta problema muzeului în așa fel încât să fie încadrările salariale legale și echitabile pentru toată lumea. Continuăm auditul pentru toți angajații de la muzeu. Lucrurile sunt în preocuparea noastră din luna ianuarie. Vreau să am o discuție cu Sindicatul de la muzeu, după ce discutăm cu directorii deconcentratelor, pentru că fiecare trebuie să-și analizeze propunerile și planurile pentru 2019 la capitolul bugetar”, a explicat Mircea Bobora (foto jos).  

Întrebat cum va proceda în cazul în care, în urma auditului, se vor constata abateri de la aplicarea Legii salarizării, așa cum susțin angajații muzeului, șeful CJ a spus următoarele: „Trebuie să se constate neregulile, trebuie să fie avizate de legalitate și măsurile se vor lua în funcție de gravitatea celor constatate.”

La sfârșitul lunii decembrie 2018, angajații MCDR din Deva au organizat un protest în fața CJ Hunedoara, acuzând discriminări salariale în rândul specialiștilor instituției de cultură. Acțiunea lor a venit pe fondul decesului arheologului de la filiala muzeului din Orăștie, el fiind unul dintre salariații instituției care nu era remunerat conform legii. În decursul anului 2018, reprezentanții Sindicatului Personalului Științific și Tehnic Auxiliar (SPȘTA) din cadrul muzeului devean au depus numeroase memorii la CJ, Prefectură și alte instituții la care sperau să găsească o rezolvare. În acele memorii atrăgeau atenția asupra salariilor necorespunzătoare ale angajaților muzeului. Aceștia reclamau faptul că există diferențe salariale între specialiștii de la muzeu care au aceeași încadrare, funcție și vechime. Tot în decursul anului trecut CJ Hunedoara și Prefectura au dispus verificări la muzeu, în urma cărora s-au constatat mai multe abateri de la aplicarea Legii salarizării. Mai mult de atât, recomandările făcute de instituțiile menționate nu au fost respectate și aplicate în integralitatea lor, susțineau cei de la Sindicat. Cu ocazia protestului din decembrie, specialiștii de la MCDR au cerut demararea unei anchete interne privitoare la salarizarea colegului lor decedat și a altor cazuri similare. 

Adauga comentariu