UPDATE. Admiterea la liceu „ambramburită” de ministrul Educației. Cu două zile înainte de începerea probelor vocaționale, Ecaterina Andronescu a schimbat calendarul admiterii. De frica protestelor, ministrul s-a răzgândit

UPDATE:

Ecaterina Andronescu s-a răzgândit, marți, și a anulat modificarea de ultim moment: probele vocaționale și de limbi străine pentru admiterea la liceu vor fi susținute de elevii de clasa a VIII-a începând de mâine, așa cum prevedea și până acum calendarul examenelor. Confirmarea a venit chiar de la ministrul Educației, pentru edupedu.ro. Andronescu a precizat că modifică doar „durata de apariție a broșurii cu oferta educațională”, adică repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee și școli profesionale.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin prin care schimbă calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2019-2020, cu două zile înainte ca examenele vocaționale să aibă loc, situația fiind aspru criticată de sindicate.

Ecaterina Andronescu a emis, luni, un ordin privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul 2019-2020.

Potrivit ordinului, se modifică calendarul admiterii la liceu, deși înscrierea pentru examenelor vocaționale s-a făcut deja, iar examenele sunt programate să înceapă mâine.

Conform vechiului calendar, probele de aptitudini ar fi trebuit să se desfășoare în zilele de 15-17 mai 2019. Ordinul aprobat luni de Ecaterina Andronescu și încă nepublicat în Monitorul Oficial prevede că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2019 se vor desfășura pe 10-12 iunie 2019. Paradoxal, ordinul prevede și decalarea perioadei de înscriere la aceste probe, deși înscrierile au avut deja loc, scrie www.edupedu.ro, care publică și documentul emis de Ministerul Educației.

Decizia a fost asupru criticată de sindicate, Federaţia „Spiru Haret” susținând că, prin acest ordin, Ecaterina Andronescu „dinamitează admiterea în liceu”.

„Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social. Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională. De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal. „Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“. FSE „SPIRU HARET“ solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019. În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest”, se arată într-un comunicat de presă emis către mass-media de către Federația „Spiru Haret”.

Ce prevede Legea Educației

Potrivit Legii Educației, regulile de admitere la liceu se stabilesc “cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a”.

„Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educației Naționale și este dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unitățile de învățământ au obligația de a anunța public disciplina sau disciplinele la care se susține proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum și modul de utilizare a portofoliului educațional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a. Proba suplimentară de admitere se va susține la cel mult două discipline”, se arată în Articolul 76, din Legea Educației.

Adauga comentariu