Un medic devean, care profesează la Timișoara, vrea înființarea unei secții de Chirurgie Vasculară, în orașul în care trăiesc prietenii și familia sa

O petiție a fost inițiată de un medic devean, care profesează în Timișoara, pentru înființarea unui secții de Chirurgie Vasculară, în municipiul Deva. Mircea Ionuț Popițiu este medic la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara, locul în care mulți pacienți hunedoreni ajung, pentru că în județul nostru nu există o astfel de specialitate. Medicul susține că este utilă înfințarea unei secții de Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean de Urgență Deva pentru că pacienții vasculari din această zona merită dreptul la viață, o viață fără amputație.

Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii. Principala afecțiune tratată este boală arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei.

„Aceasta este o boală tot mai frecventă, afectând aproximativ 20% din populația adultă de peste 65 ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces. Din aceste considerente scopul principal al chirurgiei vasculare îl reprezintă salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore. O altă afecțiune frecventă este boala carotidiană, deasemenea consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care alterează semnificativ calitatea vieții, sau poate provoca decesul. Un capitol important al chirurgiei vasculare îl reprezintă boala anevrismală, în principal anevrismul aortei abdominale. În lipsa tratamentului adecvat această afecțiune are potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces. Chirurgia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase si limfatice periferice. Deși aparent afecțiuni mai puțin grave, afecțiunile venoase și limfatice generează complicații severe, care constituie o sursă majoră de disconfort și de alterare a calității vieții.

Pacientul vascular este unul fragil, în general vârstnic, cu multiplă patologie asociată, care necesită un abord pluridisciplinar: cardiologic, neurologic, nefrologic, diabetologic, precum și urmărire la nivel de terapie intensivă post-operator. De asemenea, caracterul complex al defectelor tisulare care trebuiesc tratate leagă strâns chirurgia vasculară de alte specialități chirurgicale: chirurgia generală, chirurgia plastică și reparatorie, ortopedia.

Chirugia vasculară cunoaște în ultima perioadă o dezvoltare efervescentă, marcată în primul rând de progresele continue în domeniul chirurgiei endovasculare, iar chirurgul vascular se confruntă zilnic cu informații care deschid noi perspective diagnostice și terapeutice.  

Pacientii cu probleme vasculare din Deva si zonele alaturate sunt trimisi la cel putin 150 km distanta pentru a fi tratati si se pierd ore bune care pot duce la amputatie de membru sau chiar decesul pacientilor”, susține medicul Mircea Ionuț Popițiu, în petiția inițiată în mediul online.

În România trăiesc circa 3 350 000 persoane peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice (BAP) arată că această boală este prezentă la circa 15% dintre aceștia, adică aproximativ 500 000 de persoane. 

Dovada nevoii unei asemenea secții a venit zilele trecute

Zilele trecute, medicul Mircea Ionuț Popițiu a operat un pacient care a fost ținut timp de o săptămână în spitalul din Hunedoara, deși avea nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală. Din artera principală a piciorului drept a fost extras un tromb - cheag de sânge, care risca să îi pună viața în pericol.

„Inca o dovada ca este obligatorie infiintarea unei sectii de Chirurgie Vasculara in judetul Hunedoara. Acesta este fragment din trombul extras azi din artera principala a piciorului drept a unui pacient cu ischemie acuta tinut o saptamana in Spitalul Municipal Hunedoara pe sectie de interne doar pe tratament perfuzabil, cu dureri groaznice si dificultate de miscare care necesita interventie chirurgicala vasculara de urgenta, in primele 6 ore!!! Slava Domnului din nou, am operat pacientul si piciorul lui este bine. Sa speram ca nu vor exista leziuni nervoase ireversibile. Va rog frumos sa semnati aceasta petitie care este un mic pas spre normalitate. Pacientii din judetul Hunedoara, si nu numai, merita o sansa la viata... fara amputatie!!!”, a scris medicul Mircea Ionuț Popițiu pe facebook. 

Familia medicului care profesează în Timișoara locuiește la doi pași de Deva, în satul Boholt. 

„Din păcate, nu se operează niciun caz la Deva, și toate cazurile sunt trimise la Timișoara. Mulți pacienți ajung prea târziu. Vreau să fie chirurgie vasculară în orașul în care trăiesc părinții mei, prietenii, colegii, profesorii”, a spus medicul Mircea Ionuț Popițiu, pentru „Ziar de Hunedoara”.

Puteți semna petiția medicului Mircea Ionuț Popițiu aici.

Adauga comentariu