Turiști blocați în Masivul Retezat, din cauza fenomenelor meteo extreme. „Au fost surprinși de ploaie abundentă, cădere de grindină și ceață”

Doi tineri au rămas blocați pe munte, în Retezat, pe traseul către Lacul Ștevia. Din cauza fenomenelor meteo extreme, cei doi turiști nu au mai putut să-și continue drumeția. Salvamontiștii și jandarmii montani au fost alertați în baza unui apel la 112, echipele de intervenție pornind în căutarea persoanelor blocate pe munte. Intervenția echipelor de căutare și salvare montană a avut loc ieri, în jurul orei 18:00. 

„În urma apelului a fost alertată echipa de intervenție montană constituită din jandarmii Postului Jandarmi Montan Nucșoara. Având în vedere evaluarea situației de către jandarmi în urma relaționării cu apelantul 112, cu privire la localizarea acestora, a fost solicitat și sprijinul Salvamont Hunedoara care avea efective în proximitate, pornindu-se în căutarea lor. Cei doi tineri, în vârstă de 20 respectiv 21 de ani, au fost găsiți după aproximativ o oră de la începerea căutărilor. Erau echipați pentru munte parțial, fiind surprinși de ploaie abundentă, cădere de grindină și ceață. La acea oră era în vigoare o atenționare meteo de cod portocaliu de ploi și vijelii, ceea ce a făcut practic imposibilă înaintarea, sau întoarcerea spre Râușor, de unde porniseră. Turiștii au fost coborâți de pe munte în siguranță până în stațiunea Râușor, fără a necesita îngrijiri medicale”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara. 

Jandarmii le recomandă persoanelor care pornesc în drumeție pe munte să se informeze cu privire la condițiile climatice locale și starea traseelor montane, să se echipeze corespunzător și să se asigure că știu, întotdeauna, unde se află.

„Reveniți la ultimul marcaj văzut dacă continuarea traseului devine nesigură, iar în cazul înrăutățirii vremii retrageți-vă la cea mai apropiată cabană sau adăpost. În situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții solicitați ajutorul prin apel la 112 și nu părăsiți zona pentru a nu îngreuna localizarea”, au subliniat reprezentanții IJJ Hunedoara.

Adauga comentariu