Traian Băsescu prezintă riscul la care România se expune prin Pactul Ecologic European: „Poate pierde 40% din energia electrică”. Cele mai afectate - Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia

România riscă să piardă 40% din capacitatea de generare a energiei electrice ca urmare a programului de decarbonizare prevăzut de Green Deal, cele mai afectate fiind CE Oltenia și Hunedoara, a declarat Traian Băsescu, fost președinte PMP, actual europarlamentar, într-un interviu pentru Financial Intelligence.

„Obiectivele acestui Pact nu sunt clare. În general, într-o politică europeană, când stabilești obiectivele, stabilești și mijloacele financiare. În momentul acesta, Pactul este doar un exercițiu politic al Comisiei. Este responsabilitatea Comisiei să demonstreze că își poate aduce contribuția și poate să vină cu soluții pentru toate statele membre. În momentul în care Comisia va veni cu propuneri concrete, România va trebui sa fie coerentă cu ea însăși și să-și stabilească parametrii de negociere. Este un exercițiu deosebit de important prin care România trebuie să își impună propria strategie de dezvoltare. Dar marea întrebare este: are România o astfel de strategie?

România riscă să piardă 40% din capacitatea de generare a energiei electrice ca urmare a programului de decarbonizare prevăzut de Green Deal. Cele mai afectate sunt CE Oltenia și Hunedoara. În România, gazul natural ar putea contribui la facilitarea tranziției către o economie decarbonizată. Fără investiții în proiecte de gaz, România și alte state membre s-ar vedea în imposibilitatea respectării noilor ținte europene privind emisiile de carbon. Mai mult, energia nucleară ar trebui să fie tratată serios, ținând cont de un înalt standard de securitate nucleară.

România are în primul rând nevoie de o foaie de parcurs clară pentru a putea trece în mod realist la industria verde, cu emisii reduse de carbon, prin intermediul energiei nucleare. Și da, trebuie să fim atenți la coerență. Dacă impunem industriei siderurgice scăderea emisiilor de carbon, dar, în același timp, importăm produse din oțel din țări precum Turcia, India, China sau Ucraina, în care nu se respectă standardele, nu am rezolvat nimic. Trebuie să avem grija de coerența politicilor naționale, dincolo de frontiere. Avem nevoie de politici care iau în considerare obstacolele atât la nivel tehnic cât și social. Altfel, riscăm ca acest Pact să devină un act de sabotaj împotriva țării noastre”, a declarat Traian Băsescu.

Adauga comentariu