Termocentrala Mintia, la un pas de închidere. ANPM: „Din 1 ianuarie 2021, instalația nu va mai putea funcționa”

Termocentrala Mintia este la un pas închidere. Dacă până acum au existat întreruperi de activitate din lipsă de cărbune sau din alte motive, de data aceasta lucrurile par certe. Principala cauză ar fi neîndeplinirea cerințelor de mediu și a lipsei autorizațiilor de mediu pentru funcționarea termocentralei. 

Recent, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a informat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri că Termocentrala Mintia nu îndeplinește condițiile de autorizare din punct de vedere al protecției mediului și că, din 1 ianuarie 2021, activitatea trebuie oprită. În prealabil, reprezentanții ANPM au detaliat etapele care au dus la această dispoziție. 

Nu doar cererea ANPM pune capac Termocentralei Mintia. La Tribunalul Hunedoara se judecă contestația formulată de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) față de dispoziția Gărzii de Mediu Hunedoara, din iunie 2015, de închidere a termocentralei. Procesul a durat patru ani. Însă, coincidență sau nu, la termenul de ieri, instanța a stabilit termen de pronunțare pentru 22 decembrie. 

Reamintim că, în iunie 2015, în urma unui control, Garda de Mediu Hunedoara a dispus oprirea activității termocentralei și a amendat unitatea cu 60.000 de lei, pentru că funcționa fără autorizație de mediu. 

Din toată această situație vor avea de suferit, cel mai mult, locuitorii municipiului Deva, dependenți de sistemul public de termoficare. Dacă sentința pe care o va da Tribunalul Hunedoara va fi de menținere a dispoziției date de Garda de Mediu, atunci activitatea termocentralei va trebui oprită imediat, sentința fiind definitivă și executorie. 

Pe de altă parte, nici conducerea CEH nu a făcut nimic, în toți acești ani, pentru a remedia problemele de mediu de la Termocentrala Mintia. Dimpotrivă, pare că a împiedicat orice demers în acest sens.  

Președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, spune că, din 2017, s-a solicitat eliberarea Autorizației Integrate de Mediu pentru unitatea de la Mintia. Anul trecut, s-a făcut testul de ardere pentru a putea fi măsurate emisiile de carbon, numai că, reprezentanții CEH nu au trimis către autoritățile de mediu înscrisuri care să arate că, dacă se schimbă cărbunele, Termocentrala Mintia îndeplinește condițiile de mediu. 

„Documentul vine de la Ministerul Mediului privind emisiile de gaze cu efect de seră. Și, practic, ei se și antepronunță. Spun că nici nu vom avea autorizație, când legislația prevede că ori depui autorizația integrată de mediu, ori dovada că ești în curs de autorizare, respectiv că ai depus documentele pentru autorizare. Ori, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului nu ne dă acea dovadă că noi, din 2017, suntem în curs de reautorizare. Și cere sistarea activității din data de 1 ianuarie 2021. Problema a apărut ieri, la procesul cu Garda de Mediu, unde s-a dat termen de pronunțare, iar pronunțarea nu poate fi decât sistarea activității. Practic, dacă nu se intervine cu un act normativ, în 22 decembrie, trebuie oprită termocentrala. Cei mai afectați vor fi devenii, care rămân fără apă caldă și căldură”, a declarat Cristian Iștoc. 

Liderul de sindicat pune în context politic toate aceste semnale, care duc la concluzia că Termocentrala Mintia nu mai are viață lungă. Coincidență sau nu, cererea de la ANPM vine la două zile după încheierea alegerilor parlamentare, iar Ministerul Mediului este cerut de UDMR. De notorietate fiind faptul că, în Ungaria, la Paks, se construiește o centrală nucleară care va produce energie electrică, inclusiv pentru export. 

„Ce ar fi de subliniat, este că toate s-au activat după ce s-a anunțat rezultatul alegerilor parlamentare, iar Ministerul Mediului a fost cerut de UDMR. Se vrea înlocuirea Termocentralei Mintia cu centrala nucleară de la Paks, din Ungaria”, a explicat președintele de sindicat. 

 

Adauga comentariu