Stupefiant. Muzeul din Deva închide cazul arheologului decedat. Sindicatul muzeului: „În viziunea conducerii MCDR, morții se acoperă cu pământ iar viii cu hârtii”

Conducerea Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva consideră închis cazul arheologului decedat de la secția din Orăștie, nedreptățit crunt din punct de vedere al salariului. Marius Râza era singurul angajat cu studii superioare al instituției remunerat cu salariul minimum pe economie. Alți salariați ai muzeului încadrați pe posturi similare au venituri aproape duble. 
Situația de discriminare salarială a arheologului, dar și a altor câțiva angajați ai muzeului, a fost în nenumărate rânduri reclamată de către Sindicatul Personalului Științific și Tehnic Auxiliar (SPSTA) din cadrul MCDR. În adrese oficiale dar și în discuții cu conducerea muzeului, aflat în subordinea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, sindicaliștii au cerut recalcularea salariilor acelor angajați, conform legislației în vigoare. Însă lucrurile au rămas neschimbate.

În 14 decembrie 2018, Marius Râza s-a sinucis, iar cu o zi înainte de tragedie, SPSTA a trimis o adresă la muzeu în care semnala că refuzul de a calcula corect salariul arheologului este o abatere de la lege, de domeniul abuzului și neglijenței în serviciu. 

 

După decesul colegului lor, angajații muzeului au organizat un protest la care au cerut dreptate până la capăt, chiar dacă ea va veni post-mortem.

La o lună de la acel moment, Sindicatul a primit un răspuns stupefiant din partea conducerii MCDR, în care se arată că odată cu decesul arheologului, cererea organizației sindicale a rămas fără obiect. 

„Contractul individual de muncă al domnului Râza Marius – arheolog la Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie a încetat la data de 14.12.2018, ca urmare a decesului acestuia, astfel că solicitarea sus menționată rămâne fără obiect”, se arată în răspunsul MCDR semnat de managerul Liliana Țolaș (foto sus) și de doi șefi de compartimente ale instituției. 

Adresa muzeului i-a revoltat pe colegii fostului arheolog și le-a confirmat, încă o dată, că nedreptatea cu care a fost tratat Marius Râza (foto jos) se vrea băgată sub preș. 
Drept urmare au dat și ei o replică, în termen duri, la gestul conducerii muzeului pe care îl cataloghează ca fiind de „un cinism atroce”. 

„Ceea ce noi semnalam sunt probleme cu caracter general privitoare la salarizarea în cadrul MCDR, iar exemplul lui Marius Râza fundamenta aspectele cele mai abuzive ale acestei probleme. Reiterăm necesitatea unui răspuns corect și la obiect, justificarea dumneavoastră privind decesul colegului nostru nu închide cazul, abuzul săvârșit continuând să fie o faptă reprobabilă, iar cei care au săvârșit-o trebuie să își asume răspunderea deciziilor greșite. Răspunsul dumneavoastră este de un cinism atroce iar formularea «Contractul individual de muncă al arheologului Marius Râza a încetat (...)» arată faptul că în viziunea conducerii MCDR morții se acoperă cu pământ și viii cu hârtii. Întrucât adresa se referea la o situație de ilegalitate, vă rugăm să ne răspundeți în scris asupra problemei semnalate”, se precizează în adresa Sindicatului. 

Am contactat-o telefonic pe managerul MCDR, Liliana Țolaș, pentru a ne oferi un punct de vedere vizavi de cazul arheologului, dacă acesta este sau nu unul închis. 
Liliana Țolaș a repetat obsesiv aceleași fraze, care nu aveau legătură cu fondul problemei. 

„La toate solicitările Sindicatului sau ale oricărui salariat din instituție noi răspundem în scris, conform legilor în vigoare. Vă spun încă o dată, la toate solicitările angajaților și ale Sindicatului, Serviciul Juridic răspunde în scris”, a declarat Țolaș. 

Totuși, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a contrazis-o pe managerul MCDR, arâtând că se dorește elucidarea neregulilor reclamate de salariații instituției de cultură. 

„Am stabilit niște măsuri împreună cu auditul. În perioada următoare vom face toate demersurile pentru a lămuri lucrurile. Rămâne un caz deschis (n. r. Cazul arheologului) până elucidarea legală a lucrurilor și analiza pe audit a situației tuturor angajaților”, a declarat președintele CJ Hunedoara. 

Adauga comentariu