STOP cancerului de col uterin! Vaccinarea și screeningul salvează vieți. Anul trecut, 73 de hunedorence au fost diagnosticate cu această maladie

Zeci de hunedorence au fost depistate, anul trecut, cu cancer de col uterin. 73 de noi cazuri au fost înregistrate. În anul 2018 au fost înregistrate 66 de cazuri de cancer uterin, în timp ce în anul 2017 au depistate 77 de cazuri.

La nivelul județului Hunedoara, tot în cursul anului trecut, au fost depistate 1719 noi cazuri de cancer de toate tipurile. Numărul este în scădere față de anul 2018, atunci cînd 2557 de hunedoreni au fost diagnosticați cu cancer.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU,) lansată în 2007, are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor aspupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin Vaccineaza-te acum!, campania va continua efortul susţinut pentru reducerea riscului şi intensificarea prevenţiei, în urma initiaţivei OMS de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani. În UE, România se afla într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei (32,8 cazuri noi/100.000 femei) şi a mortalităţii prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin CCU.

Screeningul cervical constă în depistarea fazelor precanceroase, atunci când aceste zone pot fi înlăturate fără internare, şi dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Stadiile precanceroase nu cauzează nici un simptom şi, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening, cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening şi vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe: informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/secundară - esenţiale în scăderea incidenţei CCU. Acestea pot constitui modele valabile şi pentru ţara noastră.

Adauga comentariu