Spitalul Județean din Deva va avea o nouă URGENȚĂ. Proiectul european are o valoare de aproape 7 milioane de lei

Proiectul pentru modernizare și extinderea Unității de Primiri Urgențeș a Spitalului Județean a fost selectat pentru finanțare de către ADR Vest. Obiectivul general al proiectului urmăreşte îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență la nivelul Unității de Primiri Urgențe Deva. Modernizarea, extinderea și dotarea UPU Deva are ca scop final o mai bună organizare a activității medicale de urgență, asigurarea unor condiții superioare de îngrijire a pacienților, eliminarea riscurilor medicale, reducerea timpului de așteptare, prin asigurarea unor spații suplimentare de investigații și tratament, creșterea numărului de pacienți care pot fi investigați și tratați simultan, diversificarea actului medical, prin asigurarea spațiilor adecvate și pentru alte specialități medicale.

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a SJU Deva functioneaza în clădirea principală a Spitalului. Aceasta a fost proiectată și realizată în perioada 1975-1978, conform normativelor de la acea dată.

Cum arată acum „Urgența”

În prezent, această unitate nu mai corespunde funcțional actualelor exigențe impuse de normativele specifice activității de primire urgențe. Lipsa unui spațiu de triaj, face ca această activitate să fie desfășurată pe holurile UPU, acolo unde așteaptă și restul pacienților. Hunedorenii nu beneficiază nici de un spațiu pentru investigații radiologice, nici de un loc special pentru gipsare, dar nici de un spațiu suficient de generos pentru spitalizare temporară. Mai mult, aparținătorii nu au o toaletă pe care să o folosească la „Urgență”. O altă situație gravă este faptul că, în prezent, resuscitarea se efectuează în cabientul de tratamente. 

Ce se va construi

Din cauza conformației structurale a clădirii, posibilitățile de recompartimentare a spațiilor existente sunt limitate. Lucrările propuse pentru modernizare includ, pe lângă reorganizarea spațiilor existente la parterul și etajul 1 al pavilionului central, și extinderea clădirii cu un corp nou cu regim de înălțime Parter + Etaj 1, comunicarea făcându-se prin intermediul unui corp de legătură cu funcțiune de coridor.

„Extinderea propusă va avea: spațiu triaj-informații + grup sanitar triaj, spațiu decontaminant, spațiu decontaminare, sală de așteptare pacienți + grup sanitar pacienți, grup sanitar personal medical, spațiu resuscitare, scară acces et.1, ploscar, tratamente urgențe imediate și spațiu de lucru, spațiu tratamente chirurgicale, spațiu gipsare, coridor, depozit, depozit rufe curate, depozit rufe murdare, 2 lifturi, hol de legătură + coridor de circulație și 2 (două) lifturi la etajul 1”, spun reprezentanții CJ Hunedoara, instituție care are în subordine Spitalul Județean.

Consiliul Județean a depus proiectul de modernizare a UPU Deva în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. În prezent, proiectul este selectat pentru finanțare. Valoarea investiției este de 6.836.050,01 lei inclusiv TVA, din care C+M 4.291.902,65 lei inclusiv TVA. Contribuția Consiliului Județean este de 136.721,02 lei.

Durata de realizare a construcției este de 6 luni de la data emiterii ordinului de începere al lucrărilor, iar achiziția dotărilor și echipamentelor se va realiza în termen de 3 luni.


Adauga comentariu