SPIRITUALITATE. Troița ridicată la poalele cetății dacice Sarmizegetusa Regia va fi sfințită mâine

Mâine, la ora 16, va avea loc sfințirea Troiței ridicate în centrul satului Grădiștea de Munte, de la intersecţia dintre drumurile care duc spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, spre Valea lui Gaji, şi cu drumul care leagă satul de Orăştie.

„În tradiţia noastră se obişnuieşte ca troiţele să fie ridicate la răscruce de drumuri, motiv pentru care, la propunerea mai multor localnici, am decis ca în acest loc să ridicăm o troiţă. Această troiţă va fi o binecuvântare pentru urmaşii noştri, dar si pentru fiecare trecător care va trece pe lângă ea. Are forma unei Sfinte Mese de Altar din care se ridică crucea jertfelniciei ce stă la baza unităţii şi continuităţii neamului nostru până azi. 

Ea ne va aminti de strămoşii noştri care au adus o contribuţie importantă dezvoltării culturale şi spirituale a neamului nostru românesc încă din primele veacuri de creştinism. Misionarii creştini autohtoni de pe teritoriul Daciei, şi cei care au urmat după ei sunt o dovadă incontestabilă a existenţei şi continuităţii noastre ca popor român, pe aceste meleaguri”, a transmis Mihai Alionescu, președintele Asociației Sarmizegetusa Regia. 

Troița a fost ridicată de Asociația Sarmizegetusa Regia împreună cu Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Părintele Eftimie de la schitul „Sfinții români”, situat între cele două reședințe ale Regilor daci, Costești și Sarmizegetusa, a fost inima echipei care a pus în operă monumentul religios. 

„Troița a fost realizată cu sprijinul lui Mihai Alionescu, președintele Asociației Sarmizegetusa Regia. Crucea Troiței a fost sculptată de Camilia Filipov, absolventă a Facultății de Arte din Cluj. Pe cruce, avem un detaliu în formă de «X». Este crucea Sfântului Apostol Andrei, cel care i-a încreștinat pe daci și învățăturile apostolului au fost transmise mai departe de către misionarii creștini de pe teritoriul Daciei”, a explicat Părintele Eftimie. 

Așadar, organizatorii lansează o invitație de a participa la sfințirea Troiței, tuturor acelora care vor să fie alături de ei la acest eveniment.

Adauga comentariu