Sindicatul medicilor din Deva cere redeschiderea Spitalului Județean de Urgență. Actul medical învinge birocrația și haosul din instituțiile județene care se ocupă cu combaterea pandemiei de Covid-19

Oficial, Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva se află în carantină, din data de 30 martie. Tot oficial, în perioada celor 14 zile de carantină, nimeni nu putea intra sau ieși din unitatea medicală.

În realitate, în aceste zile, li s-a asigurat asistență pacienților care au ajuns la spital. După carantinare, medicii s-au lovit de o realitate cruntă. Pacienții au continuat să vină la spital, unii aduși cu ambulanța, alții pe picioarele lor. Ceea ce a dus la o decizie contrară dispozițiilor oficiale. Acei oameni aveau nevoie de ajutor medical și l-au primit. Situație recunoscută cu jumătate de gură de coordonatorii spitalelor din această perioadă.

Decizia de a primi pacienți la spitalul din Deva este de apreciat prin prisma îndatoririlor sistemului de sănătate față de un bolnav. Ceea ce nu are vreo explicație logică și nici umană este modul în care a fost manageriat personalul medical din spital. Am aflat în aceste zile că angajații unității medicale au fost refuzați de Direcția de Sănătate Publică (DSP) să fie testați pentru Covid-19. Au fost ostracizați și lăsați să aștepte zile întregi în secțiile pe care și-au încheiat tura din noaptea de dinainte de instituirea carantinei. Tot la SJU Deva s-au înregistrat numeroase decese, iar din comunicarea oficială, pacienții decedați, pe lângă bolile cronice de care sufereau, au fost depistați și cu infecție cu Covid-19. 

Mai departe, în cele 6 zile de carantină, din partea autorităților care se ocupă de comunicare nu a existat nicio informare oficială despre statutul cadrelor medicale rămase pe dinafară. Nimeni nu le-a comunicat nici lor dacă trebuie să stea în izolare, dacă pot să-și părăsească locuințele, dacă trebuie să se pregătească pentru momentul în care vor fi chemate la serviciu. Fapt care demonstrează că responsabilii cu coordonarea combaterii epidemiei sunt depășiți de situație și neglijează resursa umană cea mai valoroasă în toată această ecuație. 

O dovadă în plus este și comunicatul transmis ieri de Sindicatul Medicorum Honorem Deva. Comunicat la care medicii nu au primit nici astăzi un răspuns. 

„Noi, medicii de la SJU Deva, membri ai Sindicatului Medicorum Honorem Deva, facem un apel la autoritățile competente și contăm pe sprijinul populației, pentru a primi clarificări referitoare la continuitatea asigurării serviciilor medicale din municipiul Deva.
După cum știți, o parte dintre colegii noștri se află în carantină în spital, iar o alta parte în izolare la domiciliu în urma anchetei epidemiologice efectuate de către DSP.
Restul cadrelor medicale din spital nu au primit în această perioada niciun fel de instrucțiuni privind conduita profesională care trebuie urmată. Pe scurt, nu știm dacă și unde putem fi de folos pacienților din municipiul nostru, care desigur au nevoie de noi!
Având în vedere precaritatea resurselor umane în această perioadă critică, dorim să afirmăm, cu fermitate, dorința corpului medical de reluare cât mai urgentă a activității medicale la nivelul Spitalului Județean.
Pe această cale, asigurăm populația Devei și a județului Hunedoara că, în pofida lipsurilor și a riscurilor existente, medicii deveni sunt determinați sa își asume rolul crucial care le revine în combaterea acestei pandemii.
Dorim, de asemenea, să ne exprimăm respectul profund față de toți colegii medici, asistente, infirmiere și brancardieri care și la această oră continuă să îngrijească bolnavi în condiții de epuizare fizică și psihică.
Pe acesta cale urăm însănătoșire grabnică colegilor noștri internați în spital, care au contactat acest virus îngrijind bolnavi.
#impreuna invingem.” 

Am încercat să obținem un punct de vedere din partea mai multor responsabili despre situația din SJU Deva, dar fără niciun rezultat. 

Adauga comentariu