Sindicatele din cadrul Termocentralei Mintia îi scriu prim-ministrului Viorica Dăncilă: „Ne arătăm îngrijorarea față de lipsa de transparență a Guvernului României vizavi de demersurile care privesc soarta termocentralei Mintia”

Liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, și cel al Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva-Mintia, Mircea Crișovan, i-au scris o scrisoare comună prim-ministrului Viorica Dăncilă, în care își arată îngrijorarea față de incertitudinea în care se află astăzi Complexul Energetic Hunedoara, dar mai ales Termocentrala Mintia. În luna mai, Viorica Dăncilă a fost prezentă în Hunedoara, susținând că în scurt timp se vor face demersuri pentru ca producătorul de energie electrică să fie salvat de faliment. Până acum, nu s-a întâmplat mare lucru.

Iată, mai jos, comunicat transmis de sindicate, în integralitate:

„Având în vedere starea de incertitudine cu privire la viitorul S. CEH S.A., în special al termocentralei Mintia, vă solicităm să ne prezentați care sunt demersurile Guvernului României pentru salvarea de la faliment a acestui producător de energie electrică.

La data prezentei știm doar că Ministerul Energiei a promovat un Proiect de act normativ care are ca scop stingerea creanțelor fiscale administrate de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală prin trecerea în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei a unor unități dispecerizabile lucru ce va contribui la asigurarea securității Sistemului Energetic Național.

Acest proiect a fost anunțat de partidul de guvernământ în timpul campaniei electorale, prin vocea dumneavoastră doamna prim-ministru cu ocazia vizitei din luna mai în județul Hunedoara.

Constatăm că la nivel guvernamental se tergiversează adoptarea acestui proiect în mod nejustificat, fapt ce creează o stare de nemulțumire în rândul salariaților din cadrul celor două termocentrale vizate de acest act legislativ.

Ne arătăm totodată îngrijorarea vizavi de lipsa de transparență a Guvernului României vizavi de demersurile care privesc soarta termocentralei Mintia, dar și față de lipsa unui dialog la nivel guvernamental cu sindicatele și administrația S. CEH S.A. din sectorul energetic, cu toate că acest lucru a fost garantat sub semnătură de către vicepremierul Viorel Ștefan, alături de partenerii de dialog social la data de 14.03.2018, și prin angajamentul public al domniei sale atât în fața salariaților termocentralei Mintia cât și în fața presei.

Nu este normal să aflăm din spațiul public că la nivel de guvern se poartă discuții priviind viitorul S. CEH S.A. doar cu reprezentanții sectorului minier, în cadrul cărora se decide și viitorul locurilor de muncă al energeticienilor.

Având în vedere că vorbim de viitorul Sistemului Energetic Național și a mii de români afectați direct sau indirect de deciziile Guvernului României cu privire la viitorul S. CEH S.A., vă solicităm doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă, o informare cât mai transparentă cu privire la acest Proiect legislativ dar și o implicare serioasă a guvernului pe acest subiect”, se arată în scrisoarea semnată de liderii celor două sindicate.

Comentarii

Tinu

12.06.2019 11:28

Memorie scurta?!Oare pe vremea guvernului tehnocrat cand s-a stabilit ca la Mintia ramane doar un singur grup cum a fost? A stabilit comitetul pentru huila in care nu a fost nicio persoana din energie. Cititi presa vremii si informatiile publice de pe site-ul ministerului energiei. Au stabilit exclusiv minerii si nu am auzit niciun sindicat de la Mintia nici macar gangurind. Culmea e ca din acel comitet pentru huila au facut parte doar persoane care ulterior au fost preluate si impinse la inaintare de catre PSD. Si acum ati vrea ca PSD sa schimbe ceea ce tot oamenii lor au decis?Acum sindicatele se fac ca au uita lucrurile astea si lanseaza pe piata tot felul de scenarii trecute, deloc intamplatoare.Memorie scurta...sau INTERESE ?

Adauga comentariu