SIMULACRU DE CONCURS pentru ocuparea postului de ADMINISTRATOR la o GRĂDINIȚĂ DIN DEVA. Candidații au dat proba de UTILIZARE A CALCULATORULUI PE FOI DE HÂRTIE

La Grădinița cu Program Prelungit (PP) Nr. 7 din Deva s-a desfășurat un concurs pentru ocuparea postului de administrator patrimoniu. Concursul a avut patru componente, respectiv selecția dosarelor, proba scrisă pentru testarea cunoștințelor teoretice ale candidaților, proba practică pentru testarea cunoștințelor de calculator și interviul.

Din informațiile noastre, procedura de organizare și susținerea efectivă a probelor au fost defectuoase. Dosarele candidaților au fost preluate de către contabila unității de învățământ, ceea ce este contrar regulamentului. La proba scrisă, competitorii au fost supravegheați de către îngrijitoarele grădiniței. Proba practică pentru testarea cunoștințelor de calculator s-a susținut, în data de 18 august, pe foi de hârtie (?!). 

Candidații trebuiau să demonstreze că au cunoștințe de operare pe calculator în Microsoft Office, de elaborare și transmietere de documente prin poșta electronică pe foi de hârtie. Simulacrul de examen a fost contestat de către candidați, fiind reluat în data de 19 august.

Acestea sunt câteva dintre neregulile sesizate de către persoanele înscrise la concurs. Iar concluzia nu poate fi decât că, toate aceste aranjamante s-au făcut pentru ca pe post să ajungă cine trebuie. Așa cum, de altfel, se întâmplă la majoritatea concursurilor de angajare pe funcțiile de la stat. 

Unul dintre membrii Comisiei de organizare a concursului a confirmat informațiile expuse mai sus. Însă, nu a știut să explice de ce un test de angajare este abordat cu atâta neseriozitate sau, mai exact, în afara prevederilor stabilite în Regulamentul de organizare a concursului. 

„S-ar putea. Așa au făcut... Nu știu de ce. Nu aveau calculatoare. Nu știu de ce. Ei au pus condițiile acolo, poate că puteau să spună că «și pe calculator». Dacă s-a făcut contestație, vor reface concursul. Ce să facem? Dacă așa s-a procedat. A fost o omitere din partea unității. Ce pot să zic? Nu știu nici eu foarte multe. Nu sunt președintele Comisiei de examen. Noi doar corectăm lucrările”, a spus membrul comisiei. 

Întrebat cine supraveghează bunul mers al examenului, acesta a afirmat următoarele: „Mă gândesc că toată lumea. Nu știu. De ce nu mergeți la unitate să vorbiți cu ei? Eu de abia îmi fac timp să merg acolo. M-au pus și pe mine, așa, ca să-i ajut. Dacă nu eram de acord... Noi am propus ieri să se reia proba, pentru că o doamnă a făcut contestație. Noi am propus, membrii care am fost, am propus să se reia concursul. Trebuie să vorbiți cu președinta de comisie.” 

Inspectorul școlar general al județului Hunedoara, Ilie Pârvan, a declarat că nu are cunoștință despre modul de desfășurare a concurului și neregulile care s-au petrecut.

„Ideea de a se organiza concursul, nu efectiv organizarea, aparține Inspectoratului Școlar, pentru că este vorba de bani, respectiv de buget. Cum și când se organizează concursul este atributul conducerii școlii, pentru că așa spune legea. Noi nu avem în atribuții în a organiza sau superviza concursurile pentru ocuparea posturilor auxiliare. IȘJ verifică legalitatea procedurii”, a declarat Ilie Pârvan. 

Despre faptul că dosarele candidaților au fost preluate de contabilul grădiniței, inspectorul școlar general a cerut o „hârtie scrisă” din partea jurnalistului (?!). Atunci când o va avea, se va deplasa să verifice personal situația. 

„S-ar putea să aveți dreptate. Vreau să-mi spună cineva pe hârtie această chestie pe hârtie, să o trimită la inspectorat și eu verific aceste lucruri. Trimit acolo o comisie. În rest, telefoane și probleme de genul acesta... Îmi puneți pe hârtie (?!) și mă duc acolo oficial”, a afirmat Ilie Pârvan. 

Despre faptul că proba scrisă și proba practică au fost supravegheate de îngrijitoarele grădiniței, șeful IȘJ Huendoara a spus următoarele: „Nu e normal, dacă așa spuneți dumneavoastră.”

Într-un final, Ilie Pârvan a spus că va trimite un inspector școlar la grădinița din Deva, după ce a aflat că proba practică s-a dat în scris, pe foi de hârtie, iar la reluarea examenului, internetul a funcționat cu sincope. 

„Deci, dumneavoastră sesizați tot felul de inadvertențe. S-ar putea să aveți dreptate. Nu mă pot duce acolo decât cu un act oficial. În finalul finalului mă pot autosesiza să merg acolo. O să trimit un inspector coordonator. Voi avea un punct de vedere după ce verific la fața locului și văd despre ce este vorba. Nu pot să acuz conducerea sau oamenii de acolo. Repet, în momentul în care am o sesizare scrisă merg acolo și verific. Și telefonul dumneavoastră este suficient să trimit inspectorul coordonator să facă o verificare, să facă un raport. Și, după aceea, voi avea un punct de vedere”, a precizat șeful IȘJ Hunedoara.  

Contactat ulterior dialogului de mai sus, Ilie Prâvan și-a schimbat declarația, spunând că nu poate face verificări, deoarece ar putea fi acuzat că intervine în derularea așa-zisului concurs. 

„Este un concurs în derulare și nu are rost să intervin, pentru că, până la urmă, pot fi acuzat că vreau să inlfuențez concursul. Îl las să se desfășoare cum se desfășoară și, după ce se încheie, tragem concluziile. Nu pot să intervin în timpul derulării concurului. Mă puneți într-o situație penibilă, în care pot fi dat în judecată, că am intervenit. Lumea e rea, zice că a intervenit generalul, pentru că are un interes. Nu pot să fac așa ceva, încalc legea. Este o organizare internă, voi verifica și voi vedea dacă lucrurile s-au derulat conform metodologiei de organizare”, a conchis Ilie Pârvan. 

Concursul s-a încheiat astăzi, cu proba interviului, fiind declarat admis unul dintre candidați. Deși, există dovezi indubitabile că întreaga procedură de selecție a viitorului administrator de grădiniță a fost defectuoasă!

Adauga comentariu