Serbările Naționale de la Țebea, fără conducători de la vârful statului. Românii nu l-au uitat pe Avram Iancu: „Am zis că nu o să lipsesc de aici ca moț și ca român”

Serbările Naționale de la Țebea, dedicate comemorării Eroului Național Avram Iancu, s-au desfășurat pentru al doilea an consecutiv sub semnul pandemiei. Manifestările au marcat împlinirea a 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu și s-au rezumat la ceremonia oficială, fără spectacol folcloric și târg al meșterilor populari. Ceremonia a debutat cu onorul gărzii militare, fiind urmată de serviciul religios susținut de un sobor de preoți și tradiționala depunere de coroane de flori la mormântul „Crăișorului Munților”.

În acest an, liderii politici de la vârful statului român au lipsit cu desăvârșire, aici fiind vorba despre președintele României, Klaus Iohannis, despre premierul României, Florin Cîțu, dar și despre președinții celor două Camere ale Parlamentului. Aceștia s-au mulțumit doar cu a trimite coroane de flori. 

Singurul lider politic, prezent la căpătâiul lui Avram Iancu, a fost președintele AUR George Simion. El a reușit să mobilizeze la Țebea peste 1.000 de persoane, venite din toate colțurile țării, dând, astfel, consistență evenimentului. 

De asemenea, interpretul de muzică populară, Nicolae Furdui Iancu, a venit la mormântul Crăișorului, însoțit de un alai de oameni îmbrăcați în straie tradiționale. Moții au refăcut pe jos sau în șeile cailor „Drumul Iancului”, dintre Vidra de Sus, județul Alba, locul de naștere al lui Avram Iancu, până la Țebea. 

„Am fost prezent în anii trecuți la Țebea ca artist, pe scena de aici. Anul acesta, nefiind un spectacol, am zis că nu o să lipsesc de la Țebea ca moț și ca român, regretându-l pe Iancu, mai ales, acum, dar împărtățindu-i în continuare ideile valoroase pentru națiunea română”, a spus Nicolae Furdui Iancu. 

Fidel valorilor naționale până la epuizare, scriitorul Laurian Stănchescu a vegheat la mormântul lui Avram Iancu pe parcursul întregii ceremonii.

La finalul ceremoniei oficiale, George Simion însoțit de sute de oameni s-au strâns în Panteonul Moților pentru a-l omagia pe Avram Iancu, într-un mod aparte. Aceștia au intonat melodii patriotice, dedicate eroului național și au jurat că vor fi prezenți la Țebea an de an.  

„Trebuie să jurăm că vom fi prezenți an de an la Țebea, pentru memoria lui Avram Iancu, pentru memoria lui Horia, Cloșca și Crișan și pentru istoria noastră. (...) Nu am venit aici să politizăm, dar am venit cu toții, din toate județele țării, pentru a arăta că se poate și altfel și se va putea și altfel! Și va fi altfel pe pământ românesc”, a declarat George Simion, în fața celor câteva sute de oameni. 

Inițiator al Legii prin care Avram Iancu a fost declarat Erou Național, scriitorul Laurian Stănchescu a fost alături de George Simion, unde a vorbit despre o nouă inițiativă a sa, de duce Testamentul lui Avram Iancu în Parlament, unde să fie rostit ca Jurământ de către parlamentarii români. Inițiativă pentru care liderul AUR și-a arătat susținerea. 

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în Panteonul Moților de la Țebea. Este considerat cel mai mare Erou Național al românilor din Transilvania, care a avut un rol determinant în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe pământ strămoșesc. 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu