Sentință definitivă pentru proxeneții care s-au îmbogățit pe seama tinerelor obligate să se prostitueze

Cinci indivizi din județul Hunedoara au fost condamnați definitiv într-un dosar de proxenetism. Interlopii au strâns sume colosale de bani de pe urma unor tinere pe care le obligau să se prostitueze. 

Curtea de Apel Alba Iulia le-a admis apelurile celor cinci și le-a micșorat pedepsele primite la Tribunalul Hunedoara.
Astfel, Domiţian-Gheorghe Săran va avea de executat o pedeapsă de patru ani de închisoare. Petru-Costel Pienar și Florin-Marius Borșoș au primit fiecare câte doi ani și 10 luni de închisoare cu suspendare, având termene de încercare de patru ani. Daniel Lazăr și Claudiu Dull au fost condamnați la câte doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare, cu termene de încercare de trei ani.
În prima instanță, la Tribunalul Hunedoara, toți cinci au primit condamnări cu executare, după cum urmează: Săran – patru ani și zece luni, Borșoș și Pienar – trei ani și două luni, Lazăr și Dull – doi ani și opt luni. Magistraţii au mai dispus confiscarea următoarelor sume de bani: 453.000 de lei, în solidar, de la Săran, Pienar şi Borşoş, 102.000 de lei de la Lazăr şi 2.700 de lei de la Dull. Cei cinci domiciliau în Simeria, Deva sau municipiul Hunedoara.

Gruparea de proxeneți a fost anihilată în luna mai 2017. Atunci, procurorii și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate au descins la domiciliile indivizilor pentru a le percheziționa. Oamenii legii susțineau că, începând cu luna noiembrie 2016, Săran, Pienar şi Borşoş, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop coordonarea unei reţele de prostituate, pe care le determinau să presteze relaţii sexuale pe bani. La acest grup infracţional au aderat şi ceilalţi doi indivizi. Liderul grupului era Săran, în sensul că îi însărcina pe ceilalți membri cu supravegherea tinerelor, le indica magazinele de unde să cumpere mâncare pentru a fi mai ieftină, se preocupa de închirierea de apartamente și de transportul dintr-un loc în altul. Aceștia închiriau apartamente în județele Hunedoara, Alba, Vâlcea şi Caraş-Severin, de regulă pe numele fetelor. În funcţie de „veniturile” pe care acestea le obţineau, respectiv dacă nu câştigau destui bani, erau mutate într-o altă localitate. Clienții erau racolați cu ajutorul anunțurilor puse pe site-uri la rubricile: Matrimoniale, Escorte etc..
Prostituatele racolate proveneau din familii sărace, unele din cartierul Colonie din Petroşani. Fetele erau şantajate emoţional sau ameninţate pentru a practica prostituţia, interlopii susţinând că se vor căsători cu ele, dacă vor reuşi să strângă suficienţi bani, deşi aveau familii sau iubite. „Aceste persoane s-au îndrăgostit de proxeneţi, care au uzat de autoritatea emoţională pe care o deţineau şi o exercitau permanent, pentru a le înlesni practicarea prostituţiei”, au constatat anchetatorii. 
Sumele pe care proxeneții le strângeau ajung și la 1.000 de euro pe lună de la o singură prostituată. Din declarația uneia dintre fete, care a fost martor în dosar, a reieșit că în perioada august 2016 – aprilie 2017, Daniel Lazăr „a obținut foloase materiale în urma practicării relațiilor sexuale contra cost de către martoră în cuantum de 375.000 lei, în luna august 2016 martora a obținut 24.000 lei, în luna septembrie 2016 – 45.000 lei, iar în intervalul octombrie 2016 – ianuarie 2017 în fiecare lună câte 51.000 lei”.

O altă tânără racolată de proxeneți a spus că:

„Săran  venea în fiecare seară să îi ia banii realizați. În situația în care câștiga 2.500 de lei, 2.000 de lei erau luați de inculpat, iar 500 de lei îi rămâneau ei, iar dacă realiza 1.000 de lei/zi, 800 de lei erau luați de inculpat, restul rămânându-i martorei”. Anchetatorii au audiat în jur de opt tinere pe care proxeneții le-au determinat să se prostitueze. În medie, acestea realizau câștiguri de 2.000 – 2.500 de lei pe zi. Frecvent, proxeneții le luau toți banii fetelor și în cazul în care nu produceau destui bani, le certau și amenințau.
Anchetatorii au mai constatat că proxeneţii foloseau un limbaj codat în discuţiile lor, respectiv: apartamentele în care se practica prostituţia erau denumite „sală de forţă” sau „seră”, iar prostituatele erau numite „antrenori” sau „muncitori”, atribuindu-li-se totodată nume de bărbaţi. Au fost identificate cinci adrese în Deva, unde tinerele practicau relaţii sexuale contra cost, un apartament în Alba-Iulia, două în Reşiţa şi unul în Râmnicu-Vâlcea. 

 

 

Adauga comentariu